Pensionarii se îndatorează pentru Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunar, sute de pensionari iau bani cu împrumut de la Casele de Ajutor Reciproc. Oamenii iau credite mai ales în apropierea  Sărbătorlilor şi dau banii înapoi în doi ani de zile.

Gândul la cheltuielile de sărbători îi face pe mulţi bistriţeni să apeleze la creditele oferite de Casele de Ajutor Reciproc. Cu toate că dobânzile nu sunt chiar atât de accesibile, oamenii fac sacrificii şi sunt dispuşi să plătească în doi ani 1.500 de lei chirr şi cu o dobândă de 24 la sută.

Zeci de credite pe zi

Estera Mateuţă este constabil-şef la Casa de Ajutor Reciproc Acces şi spune că cererile de credite au crescut în ultima perioadă. „Solicitările sunt mai mari în apropierea Sărbătorilor. Sumele solicitate sunt mici, de maximum 2.000-3.000 de lei. Termenul este de doi ani, iar dobânzile diferă. Pentru membrii noi sunt şi de 24%. Cererile de împrumut au început să vină tot mai multe de la începutul anului, de când cu politica de creditare a băncilor", spune contabilul-şef.  Şi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sunt cereri de împrumut. „Avem în jur de 320 de cereri pe lună. Oamenii nu iau mai mult de 1.000 sau 1.500 de lei. De fapt, maximul pe care îl putem oferi este de 3.000 de lei. Dobânda este de 15 la sută la noi", spune Gheorghe Ostahie, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Nevoia îi face să se îndatoreze

Vasile Suciu, un pensionar de 73 de ani din Bistriţa, spune că nu a avut încotro şi a făcut un împrumut de frică să nu rămână fără bani de Sărbători. „Am un credit de 1.000 de lei, pe doi ani. Nu prea îmi convine dobânda, dar nu am ce face. Ce să pun pe masă de Crăciun? Că din pensia de 500 de lei nu îmi ajunge nici să plătesc chletuielile, să nu mai vorbim de cumpărături de Sărbători", mai spune Suciu. Şi Ileana Onofriciuc, o pensionară de 59 de ani, crede că oamenii se împrumută din lipsă de alternative. „ Pe mine nu m-a interesat direct, dar cred că trebuie să ai o cotizaţie ca să poţi să iei un credit. Am auzit multe cazuri de oameni care au recurs la varianta asta. Dacă nu au de unde face rost de bani, oamenii nu au soluţii şi apelează la credite", este convinsă femeia.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite