Intervenţii dificile la Spitalul Judeţean din Baia Mare. Un băiat de 16 ani, operat pentru repoziţionarea ochiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean din Baia Mare Foto: Adevărul
Spitalul Judeţean din Baia Mare Foto: Adevărul

Două intervenţii chirurgicale complexe au fost efectuate în ieri dimineaţă de medicul primar Ovidiu Rotaru, chirurgul Secţiei buco-maxilo facială din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Conform declaraţiilor medicului chirurg, dr. Ovidiu Rotaru, o pacientă în vârstă de 69 de ani a avut nevoie de o intervenoe pentru îndepărtarea unui hematom ”în pelerină”, adică un hematom care îi acoperea faţa şi gâtul. Imediat după, a urmat un băiat de 16 ani, care în urma unui accident, a avut nevoie de repoziţionarea ochiului.

Dănuţ, băiatul de 16 ani din Satu Mare, alături de trei prieteni, a făcut o ieşire la film, la mall-ul din Baia Mare. La întoarcere, puţin după ora 11.00, pe dealul de la Dura, şoferul s-a panicat în momentul în care o autoutilitară i-a tăiat calea, a pus o frână bruscă care a întors maşina pe diagonală şi autoturismul s-a răsturnat de câteva ori. Singurul care a fost afectat a fost Dănuţ, pasager în partea dreaptă în autoturism. Băiatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, internat în reanimare cu fracturi costale şi probleme la plămâni, iar în cursul zilei de miercuri a fost mutat pe Secţia de chirurgie buco-maxilo-facială, având fracturi multiple la mandibulă şi afecţiuni în urma loviturii la globul ocular. ”A fost o intervenţie complexă, fiindcă a avut o fractură extrem de urâtă de maxilar, pe care am fixat-o cu plăcuţe şi şuruburi. Apoi am intervenit cu o operaţie în zona ochiului, acolo unde muşchii susţinători ai globului ocular au fost prinşi între fracturi. A fost nevoie să îi repoziţionăm ochiul şi operaţia a decurs fără incidente. Îl mai ţinem în spital câteva zile după care avem speranţa că se va recupera complet, într-un timp foarte scurt, dat fiind tinereţea sa şi condiţia fizică bună”, a precizat dr. Ovidiu Rotaru.

Dănuţ a povestit cu deschidere despre experienţa de sâmbătă noaptea. Crescut de bunică de la trei ani, părinţii lui fiind plecaţi să muncească în străinătate, Dănuţ a arătat că nu are traume în urma accidentului şi abia aşteaptă să împlinească 18 ani, pentru a da examenul de obţinere al permisului auto. ”Sunt prima dată în Spitalul Judeţean din Baia Mare, eu sper să fie şi ultima, din calitate de pacient. Deşi sunt sătmărean, toată lumea s-a ocupat de mine foarte bine. Nu simt nicio durere, nicio problemă, dacă nu aş fi atât de vânăt la faţă aş crede că nu am nimic”, a explicat, zâmbind, tânărul sătmărean.

Un alt caz dificil a fost rezolvat în aceeaşi zi, este vorba despre o femeie de 69 de ani din Remetea Chioarului care a căzut în curte şi s-a lovit la faţă. Ea a suferit o operaţie la inimă în urmă cu trei ani, iar acum se afla încă sub tratament cu anticoagulante. ”La pacienţii care iau antiocoagulante, orice sângerare poate fi fatală, de aici şi hematomul în pelerină cu care a venit Maria Remetean. A fost necesar să reducem treptat medicamentaţia anticoagulantelor pentru ca valorile din sânge să se apropie de cele normale, iar azi dimineaţă am intervenit chirurgical pentru înlăturarea hematoamelor şi a cheagurilor mari de sânge vechi. Asistat de colegii mei, am realizat reducerea ortopedică a fracturilor de maxilar superior şi orbită. Pacienta se află sub observare pentru alte câteva zile, iar hematoamele ar trebui să dispară în aproximativ două săptămâni”, a explicat medicul primar Ovidiu Rotaru, chirurgul Secţiei buco-maxilo-facială din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Despre condiţiile din Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Baia Mare” şi tratamentul pe care l-a primit din partea cadrelor medicale, Maria Remetean, de 69 de ani, din Remetea Chioarului are doar cuvinte de laudă. ”Mi-a fost frică când m-au urcat pe masă, dimineaţă, dar am ştiut că se va face voia lui Dumnezeu. Apoi când m-am trezit şi am văzut că sunt bine, tare m-am mai bucurat”, a spus femeia.

Medicul chirurg Ovidiu Rotaru a fost asistat de medicul anestezist din ATI, Felicia Şerban şi asistenţii medicali Simona Nemeş, Dana Ugărceag şi Florin Pocol.

Mai puteţi citi:

Ce este hipnoza şi ce efecte are în creierul nostru. Cum putem scăpa de vicii precum ţigările sau alcoolul cu ajutorul acestei terapii - sfaturile specialiştilor

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite