Biserica Ortodoxă în cifre. 11 popi sancţionaţi disciplinar în 2014. 33 de biserici în construcţie în Maramureş şi Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi-a prezentat recent activitatea desfăşuată în anul trecut, punctând cele mai semnificative evenimente petrecute în cele două judeţe. Din acel raport aflăm, spre exemplu că un număr de 11 oameni ai Bisericii au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.

Episcopia Maramuresului si Sătmarului, care cuprinde judetele Maramures si Satu Mare, are un numar de 522.480 de credinciosi, care sunt arondati la 385 de Parohii rurale si 88 urbane, deservite de 572 clerici si de alti 18 preoti caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau institutii ce apartin de Ministerul Afacerilor Interne si Administratiei, precum si 38 de mănăstiri si schituri. 

În anul 2014 au fost hirotoniti întru preot si diacon un număr de 39 clerici, 40 de preoti au fost distinsi pentru activitatea lor, s-au pensionat un număr de 13 preoti, iar un număr de 11 clerici au fost sanctionati pentru abateri disciplinare. Pe cuprinsul Eparhiei noastre sunt, în prezent, 33 biserici si mănăstiri în constructie, Catedrala Episcopală, un sediu de Protopopiat, se pictează un număr de 14 biserici, iar biserica monument din Buzesti, Prot. Chioar, este in faza lucrarilor de restaurare. 

"Din punct de vedere al relatiilor interconfesionale si interreligiose, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă si celelalte culte si religii a fost una de normalitate, constatându-se o îmbunătătire a relatiilor si cu Biserica Greco – Catolică, desi încă mai există procese pe rol cu privire la revendicarea unor bunuri patrimoniale. În plan cultural, în editura Episcopiei noastre s-au tipărit Calendarul bisericesc, în mai

multe variante, 4 numere din revista ”Graiul Bisericii Noastre”, revista ”Ortodoxia maramureseană”, s-a continuat colaborarea cu ”Gazeta de Maramures”, la editarea suplimentului de spiritualitate ortodoxă, iar două Parohii au editat propriile reviste. 

De asemenea, consemnăm aparitia a unui număr de 6 cărti în Editura eparhială sau în alte edituri. In cadrul Anului Omagial Euharistic si a Anului Sfintilor Martiri Brancoveni s-au desfasurat mai multe manifestari cultural - bisericesti, iar, la initiativa P.S. Sale Iustin Sigheteanul. mai multe biserici care au fost sfintite au primit hramul Sfintilor Martiri Brancoveni. Reuniunea Nationala a Tinerilor Ortodocsi, desfăsurată în perioada 3-6 septembrie 2014, cu participare natională si internatională, poate fi considerata evenimentul anului 2014,eveniment ce a prilejuit o bună colaborare între diferite institutii băimărene sau judetene (Primăria Baia Mare, Muzee, Ansamblul ”Transilvania”, Directia Judeteană pentru Tineret si Sport Maramures, UAC Europe – Dumbrăvita) si Episcopia noastră, dar si un bun prilej de documentare si socializare pentru cei 3500 de tineri participanti", se arată în respectivul raport al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

Biroul pentru catehizarea tineretului si-a continuat derularea proiectului „Hristos

impartasit copiilor” in cadrul caruia sunt inscrisi 5703 copii. Totodata, s-a desfasurat concursul

„Sf. Euharistie – Lumina vietii crestine” si s-au organizat 18 tabere si activitati pentru copii si

tineret, iar la propunerea P.S. Iustin Sigheteanul, la data de 27 decembrie 2014, a fost proclamat

Sfantul Arhidiacon Stefan ca ocrotitor al tinerilor ortodocsi din Eparhia Maramuresului si

Satmarului. 

De asemenea, Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare este

implicat in proiectul european „Comenius”, alaturi de participanti din alte 6 tari europene.

Anul 2014 a fost un an important in viata ierarhilor nostri. I.P.S. Arhiepiscop Justinian i

s-a conferit titlul de „Cetatean de Onoare” al judetului Maramures, iar P.S. Sa Dr. Iustin

Sigheteanul a implinit 20 de ani de slujire arhiereasca. La propunerea P.S. Iustin Sigheteanul, Primaria municipiului Sighetu Marmatiei a adoptat hotararea ca Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa devina patronii spirituali ai municipiului.

In plan social – filantropic, în anul 2014, în urma colectelor organizate in Eparhia noastra ( ex. Fondul Filantropia-61.860 lei, Fondul Central Misionar- 104.661 lei, colecta pentru crestinii din Siria-22.000 lei, colecta pentru sinistrati-41.780 lei si colecta din prima Duminica a Postului Cracuiunului-178.200 lei) s-a adunat suma de 448.500 lei. Un numar de 32.814 persoane au beneficiat de 81.570 portii de mancare, in valoare de 449.420 lei, oferite de asociatii parohiale sau manastiri, s-au oferit pachete pentru 14.000 de copii, in valoare de 214.00 lei, si s-a oferit sprijin financiar in 18 cazuri, in valoare de 27.500 lei. 

Mai amimtim ca este in stadiu avansat de amenajare Centrul social – filantropic „Sf. Doctori Cosma

si Damian” din Baia Mare pentru ingrijirea persoanelor varstnice si au fost aprobate 5 Proiecte

pe Economie Sociala, care vizeaza infiintarea unor structuri de economie sociala in urmatoarele

domenii : Tipografie, Curatatorie chimica, Prescurarie – Brutarie, Centru rezidential pentru

tinerii cu dizabilitati si un Atelier protejat pentru tinerii cu dizabilitati. In cadrul Eparhiei functioneaza Departamentul de Teologie Ortodoxa din Centrul Universitar Nord Baia Mare, Universitatea Tehnica Cluj Napoca, cu un numar de 156 studenti si 62 de masteranzi; Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, cu un numar de 904 elevi, rezultat din fuziunea Seminarului Teologic Ortodox cu Liceul Sanitar din Baia Mare, si Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, cu un numar de 540 de copii in ciclurile prescolar, primar, gimnazial si liceal, iar disciplina Religie este predata in cele doua judete de 254 de cadre didactice.

Citeste si: Patriarhul Daniel, invitaţie pentru Iohannis: „Biserica vrea să vă cinstească“. Ce a răspuns preşedintele

FOTO VIDEO Preşedintele Iohannis, aplaudat la ieşirea de la slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite