Eco Sud a invitat autorităţile din judeţul Bacău la dialog, pentru rezolvarea crizei deşeurilor
0Eco Sud SA a invitat autorităţile publice la o întâlnire pentru o informare cu privire la identificarea şi aplicarea unor soluţii pentru criza deşeurilor din judeţul şi din municipiul Bacău, intr-un comunicat de presă publicat zilele trecute.
Invitaţia a fost făcută „în contextul pasivităţii continue a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău, care refuză aplicarea unei hotârâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în vederea salvării Sistemului integrat de management al deşeurilor solide în judeţ, toate acestea având efect asupra sănătăţii populaţiei, pericolul răspândirii de mirosuri, insecte şi rozătoare care pot provoca boli infecţioase în rândul populaţiei, dar şi a cheltuielilor fictive efectuate din bugetul local pentru întreţinerea unor facilităţi de mediu realizate din fonduri europene împovărând artificial astfel populaţia“.
Miercuri, 10 mai 2017, la Hotelul President a avut loc această întâlnire la care au participat reprezentanţii companiei Eco Sud, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai presei.
Directorul comercial al Eco Sud, Dan Stănoaia, a prezentat punctul de vedere al companiei pe care o reprezintă vizavi de situaţia blocării în instanţă a Procedurii de atribuire a contractului de concesiune „Delegare prin concesionare a gestiunii serviciului de operare a instalaţiilor de deşeuri în judeţul Bacău”. În cadrul acestei Proceduri de atribuire au fost depuse trei oferte, iar la prima evaluare a ofertelor, doi ofertanţi au fost respinşi, cea de-a treia fiind declarată câştigătoare. Compania Eco Sud a depus o contestaţie care a fost admisă, iar raportul şi rezultatele Procedurii au fost anulate atât de Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor, printr-o decizie din ianuarie 2016, cât şi de Curtea de Apel Bacău, prin decizia nr. 232/28.01.2016 pronunţată în dosarul nr. 752/32/2015.
De asemenea, a fost prezentat şi un raport al derulării procedurilor, reprezentanţii Eco Sud făcând referire la faptul că proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Bacău“ implică şi utilizarea de fonduri europene, apreciind că instituţiile europene şi naţionale implicate trebuie să cunoască situaţia reală în care se află acest proiect în momentul de faţă, pentru a lua măsurile corespunzătoare.
Eco Sud, prin vocea directorului său comercial, a acuzat de pasivitate Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare ADIS Bacău faţă de situaţia creată.
„Desfăşurarea serviciului de salubrizare la nivelul judeţului Bacău poate fi pusă în pericol prin blocarea de către autoritatea contractantă a etapei de reevaluare a ofertelor, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, acest fapt conducând la multiple efecte negative: o potenţială operare defectuoasă şi a Celulei 2, cu repercusiuni şi mai grave asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei“.
Dan Stănoiu, director comercial Eco Sud.
Reprezentanţii Eco Sud au discutat şi despre prezenţa la Bacău, în urmă cu câteva zile, a unei delegaţii a Comisiei Europene conduse de către Karsten Rasmussen, comisar-şef al Direcţiei Generale pentru Politică Regională şi Urbană, dar şi despre dezinformările făcute de funcţionarii publici ai municipiului şi ai judeţului Bacău faţă de membrii delegaţiei europene privind aşa-zisa blocare în contestaţii a licitaţiilor în curs privind „Sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacău”. În opinia Eco Sud, funcţionarii publici ai municipiului şi cei ai judeţului Bacău au invocat faţă de Comisia Europeană argumente false privind imposibilitatea continuării atribuirii licitaţiilor respective, în condiţiile expuse mai sus.
La finalul întâlnirii, au luat cuvântul şi reprezentanţii autorităţilor locale. Lucian Bogdănel, consilierul primarului Cosmin Necula, a subliniat că nu s-a lansat niciun comunicat de presă de către Municipiul Bacău după vizita Comisiei Europene şi că niciun consilier nu s-a deplasat la Celula 1 sau 2, pentru a face aprecieri despre acestea.
„Am găsit la nivelul lui august 2016 o anumită situaţie, atât din punct de vedere contractual, cât şi din punct de vedere al raportării la restricţii şi rigori de mediu. Am aplicat o suită de măsuri, care oricum fuseseră convenite atât în prealabil, cât şi cu autorităţile de mediu”, a explicat Lucian Bogdănel, punând accent pe faptul că anul acesta urmează să aibă loc o serie de licitaţii pe anumite obiective de mediu.
Reprezentanţii Eco Sud au negat că ar avea vreo problemă cu Primăria Bacău.
Prezent la întâlnire, subprefectul Valentin Ivancea s-a asigurat mai întâi dacă Eco Sud va participa la noua licitaţie, în urma aplicării ultimei hotărâri judecătoreşti, care spune că trebuie să se reevalueze oferta.
„Noi, ca reprezentanţi ai statului, nu putem interveni în această zonă. Avem disponibilitatea de a cunoaşte tot ce înseamnă această problemă, vrem să lucrăm în folosul cetăţeanului şi trebuie ca totul să fie perfect legal“.
Valentin Ivancea, subprefect de Bacău
„Nu dorim neapărat să ne sprijiniţi pe noi, personal, ci demersul legal în sine, dar cred că aţi putea avea un dialog cu cei de la ADIS“, a precizat directorul comercial al Eco Sud. Subprefectul Bacăului a subliniat că, fiind o procedură nefinalizată, Prefectura Bacău nu poate interveni sub nicio formă. „Noi nu putem decât să verificăm ceea ce aţi semnalat dumneavoastră din punct de vedere al mediului”, a specificat, în încheiere, subprefectul Valentin Ivancea.
Consiliul Judeţean Bacău a trimis un comunicat prin Biroul de Presă:
„Având în vedere comunicatul de presă prin care SC ECO SUD SA invită autorităţi şi instituţii publice din judeţului Bacău la o întrunire pentru informare cu privire la identificarea şi aplicarea unor soluţii pentru criza deşeurilor din judeţul şi din municipiul Bacău, dorim să precizăm că, deşi una dintre cele mai importante priorităţi ale noastre o constituie asigurarea unor servicii de salubrizare la nivel european, nu putem da curs acestei invitaţii motivat de faptul că procedura de licitaţie pentru delegarea gestiunii serviciului de operare a instalaţiilor de deşeuri în judeţul Bacău este în desfăşurare. Ca părţi implicate în procedura de licitaţie publică, Consiliul Judeţean Bacău şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, identifica şi remedia situaţiile de conflict de interese în scopul evitării denaturării concurenţei şi al asigurării tratamentului egal al tuturor candidaţilor şi ofertanţilor.
Conform prevederilor legale în vigoare, încălcarea angajamentelor referitoare la confidenţialitate se sancţionează disciplinar sau penal, după caz. Faţă de aceste considerente, nu putem da curs invitaţiei lansate de către operatorul economic participant la procedura de atribuire mai sus menţionată, fără ca acest fapt să poată fi perceput ca element care compromite imparţialitatea sau independenţa celor implicaţi în procedura de atribuire“.
Compania Eco Sud a mai precizat că este lider de piaţă în tratarea şi în eliminarea deşeurilor produse de populaţie în diverse zone din România, deţinând patru depozite ecologice şi centre de management integrat al deşeurilor în judeţele Bucureşti - Ilfov, Giurgiu, Alexandria şi Craiova, staţii de sortare şi compost, de importanţă majoră şi esenţială pentru gestiunea deşeurilor. În activitatea sa de peste 15 ani, Eco Sud tratează zilnic o cantitate de peste 1.500.000 de kilograme de deşeuri produse de populaţie şi deţine o suprafaţă ecologică pentru tratarea deşeurilor de peste 1.400.000 de metri pătraţi.