FOTO Mănăstirea Bezdin, bijuterie unicat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre obiectivele turistice mai puţin cunoscute care te fac să te întorci din drum este şi Mănăstirea Bezdin din judeţul Arad. Este vorba despre o biserică veche, nu foarte mare, dar care este înconjurată de un peisaj de nedescris.

Aceasta este înconjurată de pădure şi cufundată în linişte. Cei care ajung la Arad, merită să mai facă 36 de kilometri pentru a admira una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România, dar şi locul de basm în care e ridicată. Problema este că autorităţile locale încă n-au învăţat cum să atragă turiştii.

Locul este pur şi simplu încântător şi poate fi remarcat chiar de pe şoseaua naţională ce leagă Aradul de Periam. În timp ce unele asociaţii se luptă ca Lunca Mureşului să rămână o zonă protejată, alte asociaţii încearcă să dezvolte turismul în zonă.

După cum spuneam Mănăstirea Bezdin este unică în România şi se numără printre puţinele lăcaşuri de cult ortodoxe-sârbeşti din ţară.

Măicuţa Anghelina are grijă de ctitoria de la Bezdin, dar şi de cele 20 de camere ale mănăstirii care îi găzduiesc pe turişti şi pe pelerini. Cândva, locul era populat de zeci de călugăriţe, însă vremurile grele prin care a trecut mănăstirea în regimul comunist au scufundat Bezdinul în singurătate. Mănăstirea are hramul „Adormirii Maicii Domnului”, acolo se ajunge de pe şoseaua Arad-Periam, pe un drum care se ramifică spre dreapta la intrarea în satul Munar. De aici trebuie să mai parcurgeţi cinci kilometri, dar drumul nu va fi plictisitor, pentru că veţi fi cuceriţi de pădurea din Lunca Mureşului. Numele mănăstirii vine de la pârâul Bezdin, care formează în zonă mai multe mlaştini pline de stufăriş şi nuferi. La prima vedere, lăcaşul seamănă cu un conac boieresc.

Construirea mănăstirii a început în 1539 prin râvna lui Iovan Iaksici din Nădlac, care a şi trăit aici. Se întâmpla pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, iar construcţia a fost dusă la bun sfârşit cu sprijinul fraţilor săi şi al credincioşilor. Ctitoria lui a fost incendiată de turci în timpul ocupaţiei otomane a Banatului, dar nu a fost părăsită de călugări. 

Aceştia au ridicat o biserică din lemn în care au slujit până la construirea celei de acum. Biserica de cărămidă a fost construită după anul 1690 în stil bizantin, cu trei abside, în formă de treflă.

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de la Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Aici se găsesc patru zone de protecţie integrală: Prundul Mare (717,9 hectare), Pădurea Cenad (310,5 hectare), Insula Mare Cenad (2,1 hectare) şi insulele Igriş (7 hectare). Toate sunt strict protejate, iar activităţile de exploatare a resurselor naturale sunt interzise.Lunca Mureşului e un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi. Aici îşi fac cuiburi peste 200 de specii de păsări, pe care le puteţi urmări din foişoarele construite special pentru turişti. Din loc în loc întâlniţi panouri pe care sunt trecute date despre păsările din zonă.

Mănăstirea Bezdin se află la doi kilometri de Parcul Natural Lunca. Cu maşina se poate ajunge pe Drumul Judeţean 682 (de la Arad la Periam) sau pe Drumul European 7 Arad-Pecica.

În zonă există patru trasee pentru ciclişti. Se pot face excursii în Parcul Natural Lunca Mureşului cu biciclete sau cu ambarcaţiuni caiac-canoe închiriate de la centrele de informare pentru turişti. Nu există pensiuni în Bezdin, însă cei care doresc se pot caza, la Mănăstirea Bezdin.

Credincioşii trebuie să ştie că la Mănăstirea Bezdin în prima vineri din  fiecare lună are loc Sfântul Maslu, începând cu ora 18.00.

Mai puteţi citi:   Crama 1777 Valea Călugărească, noul muzeu de pe harta obiectivelor turistice din Prahova

Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. 46.000 de vizitatori i-au trecut pragul în primele trei luni din 2013

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite