Arad: Sorin Cristea, teatru în România, film în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a profesat mai bine de zece ani exclusiv în Statele Unite, actorul, regizorul şi autorul arădean s-a implicat în mai multe proiecte din ţară.

Profil

Născut - 31 ianuarie 1970, Arad
Educaţie - Academia de Teatru şi Film Bucureşti, British American Drama Academy of London
Experienţă - Actor, regizor, autor
Familie - Necăsătorit

Sorin Cristea a ştiut încă din clasa a X-a că va face teatru. „Încă de atunci mi-a fost clar că nu ştiu să fac nimic altceva mai bine”, a spus tânărul regizor despre alegerea carierei sale. Ca orice copil arădean pasionat de acest domeniu, a trecut şi el prin Teatrul Veşnic Tânăr, proiectul actriţei Emilia Dima Jurcă. La finalizarea studiilor liceale a dat admitere la teatru la Bucureşti şi a intrat din a doua încercare la clasa maestrului Dem Rădulescu.

Mai apoi, a venit  şi bursa din Statele Unite. După absolvire, din 1994 şi până în 1998 a fost angajat la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad ca şi actor.

„Metamorfoza“ lui Kafka

„În 1998 am plecat la New York, unde locuiesc şi acum. Ani de zile am venit doar în vizită în România şi în Arad, dar acum îmi împart timpul mai echitabil între cele două ţări”, a explicat Sorin Cristea. În România face teatru, în vreme ce Statele Unite i se par mult mai ofertante evoluţiile în domeniul filmului.

Chiar în acest sfârşit de săptămână, mai exact duminică, va avea la Arad premiera cu  „Metamorfoza” după Kafka, spectacol pentru care a făcut atât dramatizarea, cât şi regia.

„Este un spectacol uşor filmic; scenele sunt scurte, bine delimitate, un spectacol care stârneşte reacţii, cred eu, chiar şi la publicul neavizat”, susţine regizorul. În România va mai juca în luna august într-un proiect independent ce va fi prezentat la Green Hours, regizat de Radu Dragomirescu.

Actor, regizor şi autor

„De curând am achiziţionat drepturile de autor exclusiv pentru România de la Glengary Glenn Ross, un text de David Mamet. Sunt în discuţii cu Marcel Iureş, Gheorghe Visu şi Călin Mihai care şi-au dat deja acordul să începem repetiţiile pentru acest spectacol. Este un text foarte actual, despre patru brokeri care au la dispoziţie 24 de ore  pentru a dovedi că fiecare merită să rămână angajat”, a mai spus Sorin.

A montat în Statele Unite „Camino Real, Leonce & Lena” şi „Confession of an empty suit” pentru teatre din New York. A jucat pe scene din acelaşi oraş, dar şi din Londra.

În ceea ce priveşte scenariile proprii, chiar săptămâna viitoare va participa la un mare festival de gen în SUA, cu două scenarii de lung metraj. „Şi totuşi, actoria îmi e cea mai dragă, dintre toate aceste ipostaze. Este profesia mea, este domeniul pentru care m-am pregătit şi în care mi-am făcut studiile. E adevărat că îmi permit luxul de a sta doi ani pe un text şi că fac regie şi scriu scenarii la modul foarte serios şi profesionist, dar meseria mea e actoria ”, a spus Sorin.

Întrebări şi răspunsuri

Care este diferenţa dintre America şi România în această meserie?
Acolo este precizie şi  profesionalism. Deontologia profesională e la un alt nivel faţă de România.

Ce poţi găsi acolo, iar în România nu?
Spectacolele sunt foarte diferite. Poţi găsi de la eşecuri groaznice până la reuşite absolut remarcabile şi răsunătoare. La noi, în România, totul este în zona călduţă, ca să spun aşa. Regia şi actoria se schimbă odată la cinci ani şi trebuie să ţii pasul.

Ce-i place

“Îmi place salata de vinete”, este primul răspuns pe care îl oferă cu zâmbetul pe buze. ”Îmi mai place adrenalina: să sar cu paraşuta şi bungee–jumpingul”, a mai adăugat Sorin Cristea, care spune şi că urmează să-şi achiziţioneze un motor, dar încă nu s-a hotărât dacă în SUA sau aici.

Ce nu-i place

“Foarte puţine lucruri mă deranjează pentru că reuşesc să le ignor în general”, a declarat artistul. Cu toate acestea, recunoaşte că apropierea faţă de ”patria mamă”, timpul petrecut aici îl face să descopere tot mai multe lucruri care îi displac.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite