Alimente pentru diabetici: ce să mănânci ca să ţii boala în frâu

Alimente pentru diabetici: ce să mănânci ca să ţii boala în frâu

FOTO insalute.neuromed.it

Un medic ne dezvăluie 10 metode prin care diabeticii pot să-şi ţină boala în frâu. Acesta face publică şi lista de alimente care ar trebui consumate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că sfaturile ei sunt simple, aplicabile şi că prin ele încercă să “căsătorească” teoria cu practica. „O să dau şi o listă cu regimul alimentar, mai exact lista cu alimente permise sau interzise. Aşa acum se găseşte ea la spitale, policlinici sau cu Google, dar uşor colorată de mine ca s-o fac mai prietenoasă, să nu te simţi chiar în lagăr de exterminare. După regim, surpriza”, spune medicul arădean.

Medicul dă câteva sfaturi generale elementare, pentru diabetici. Lucruri care pot fi făcute fără un efort uriaş.

„1. Scădeţi în greutate! Asta poate face minuni, poate chiar “să întoarcă” boala, s-o vindece. Decideţi-vă azi, acum. Acum! Nu de mâine. Nu, nu accept răspunsul “dar eu mă îngraş deşi nu mănânc aproape nimic! Mănânc o dată pe zi!” Greşit. Mănâncă de 5 ori pe zi, câte puţin. Şi, împreună cu medicul tău, caută unde greşeşti. Fiindcă sigur greşeşti undeva. Fie în alimentaţie, fie în mişcarea fizică, fie în ambele. Iar dacă tu nu vrei fierbinte, n-ai să slăbeşti niciodată, las-o-n supărare „pe tiroidă”, nu de ea e vorba aici, ci de tine.

2. Respectaţi mişcarea. Faceţi zilnic exerciţii fizice, începând cu 15-20 de minute acasă, după trezire. Faceţi-o! Zi de zi. Şi asta poate declanşa minuni, după 2-3 luni în care n-ai sărit nicio zi de gimnastică acasă, dimineaţa! „15 minute” sună puţin, dar dacă te apuci de mâine să faci înviorare după ceas, ai să vezi cum, în primele zile, 15 minute nu se mai termină… Adăugaţi-i acestei înviorări 15-20 de minute de mers pe jos zilnic şi deja suntem pe drumul cel bun!

3. Respectaţi orarul meselor, 3 principale şi 2 gustări.

4. Respectaţi interdicţiile totale. Atât cât se poate respectaţi şi cântăririle şi încercaţi să mâncaţi cantităţi mici odată (lucru care se poate obţine doar dacă nu săriţi mesele!)

5. Pentru cei cu serviciu, viaţă zilnică foarte activă sau mobilă şi departe de casă, încercaţi să vă stabiliţi “din ochi” măsuri proprii, echivalente ale cântarului (pe care nu-l poţi plimba cu tine peste tot în oraş.)

6. Gândiţi-vă în fiecare seară ce veţi mânca a doua zi, eventual stabiliţi-vă meniul în avans pe o saptămână, fiindcă deja nu mai poţi mânca orice şi când dă Domnul. Notaţi-vă cu pixul pe hârtie. Ce voi mânca săptămâna viitoare? Ca să ştiu că respect cele 3+2 mese/zi, din care una musai cu legume, una cu fructele admise, una cu lactatele admise.

7. Renunţaţi la fumat brusc, total.

8. Reduceţi spre zero grăsimile animale dar, din an în Paşte, o mică poftă v-o puteţi satisface, spre deosebire de zahăr, unde - deloc.

9. Alcoolul să fie maximum 50 ml tărie/ sau 100 ml vin sec/zi. Deci sau/sau, nu şi/şi.

10. Nu subestimaţi următoarele 3 boli acute nou apărute, (poate banale pentru alţii decât diabeticii): – vărsăturile repetate,- febra cu transpiraţii abundente,- diareea. Deci boli acute în care se pierde multă apă şi electroliţi. De ce e grav? Fiindcă ele pot determina dezechilibre metabolice prin pierderi, la diabetic altfel decât la restul. Consultaţi medicul, nu lăsaţi să treacă zile, ignorând.

Regimul alimentar al diabeticului

Alimente fără cântărire obligatorie (lista cuprinde atât produsele ce pot fi consumate nelimitat cât şi cele “măsurate din ochi”)

CARNE: vacă, viţel, pasăre, porc, miel (toate proaspete sau conservate), şuncă, piftie, mezeluri. Atenţie însă, alimentele conservate se contraindică hipertensivilor, cardiacilor!

PEŞTE: proaspăt sau conservat, zilnic!

BRÂNZETURI: telemea, caşcaval, brânză de vaci, caş, urdă, minimum 150 g/zi

GRĂSIMI: ulei

OUĂ: maximum 1 ou pe zi (incluzându-l şi pe cel din gătitul mâncării)

SMÂNTÂNĂ 2 linguri/zi

LEGUME, nelimitat: varză dulce, varză roşie, roşii, conopidă, spanac, dovlecei, fasole verde, sparanghel, salată verde, untişor, vinete, lăptuci, păpădie, urzici, măcriş, ridichi, ciuperci, ardei gras, castraveţi, praz, ştevie, gulie, ceapă verde. Acestea toate sunt complet fără restricţii.

NUCI ŞI ALUNE: 50-100 gr

BĂUTURI ALCOOLICE– vin alb, ţuică, coniac 50-100 ml

CEAI ŞI CAFEA cu ZAHARINĂ, zahăr deloc.

ALIMENTE CARE SE CÂNTARESC OBLIGATORIU

FRUCTE PROASPETE  DE CÂNTĂRIT:

– mere, fragi, căpşune, zmeură, caise, piersici, vişine, cireşe, pere, gutui, prune, corcoduşe, coacăze- 400 g

– pepene verde- 600 g

INTERZISE: banane, struguri, pere bergamote, prune dulci, pepene galben, smochine

FRUCTE FĂRĂ RESTRICŢII: lămâi, portocale, kiwi, grapefruit

LAPTE şi IAURT: total 500 ml împreună (aprox 2-3 iaurturi)

CARTOFI=  200 g

GRIŞ/OREZ= 200 g (nu se mai fierb în supă altele decât cale cantărite)

PÂINE (şi tot ceea ce conţine făină albă) cântărită=200 g, SAU MĂMĂLIGĂ moale de 4 x mai multă decât pâinea!!

ATENŢIE la tot ceea ce conţine făină de grâu, (făină albă) de la pâine până la macaroane, spaghete, tăiţei, rântaş – (îngroşeala), aluaturi, clătite, toate adunate trebuie să se includă în cele 200 g cântarite /zi, pe lângă cartofi.

ÎNLOCUIRI, echivalenţe

100 g cartofi=200 g morcovi=200 g ţelină=200 g sfeclă roşie=150 g mazăre verde=150 g pastârnac=150 g fasole uscată sau linte

INTERZISE TOTAL!! zahărul şi mierea de albine.

 

Vă mai recomandăm:

 Ce boli sunt cauzate de consumul excesiv de carne

Cu ce boli ne putem întoarce acasă de la piscină sau de la ştrand

citeste totul despre: