Peste 20.800 de ”turişti” în judeţul roşu al lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20.828 de alegători au votat în Teleorman la alte secţii decât cele la care au fost arondaţi după adresa de domiciliu. Judeţ fără potenţial turistic , Teleormanul s-a dovedit a fi, în unele localităţi, un adevărat punct de atracţie pentru sute de alegători. Printre comunele cu record de votanţi pe liste speciale se numără Botoroaga, Mârzăneşti sau Poroschia.

189. 825 de teleormăneni s-au prezentat la urne la scrutinul din 2 noiembrie pentru alegerile prezidenţiale. 20.828 de alegători au votat la alte secţii decât cele la care au fost arondaţi după localitatea de domiciliu. Comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2009, numărul ”turiştilor electorali” este mai mic. Peste 24.000 de teleormăneni au votat la primul tur din 2009 în alte localităţi decât cele de domiciliu. Chiar şi aşa, cifra de 20.828 de ”turişti” rămâne una prea mare pentru potenţialul turistic al Teleormanului, care s-a dovedit a fi la alegeri mai crescut decât cel al Maramureşului sau al judeţului Alba.

În toate localităţile din Teleorman se regăsesc zeci de alegători pe listele speciale, însă în cazul unora recordul de ”turişti” bate la ochi.

632 de turişti la Botoroaga

În top se află comuna Botoroaga, unde pe listele speciale se regăsesc 632 de alegători.

4417 este numărul locuitorilor cu drept de vot trecuţi în listele electorale permanente. Statistic, potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central,  comuna Botoroaga, comună cu cinci sate componente,  a fost cea mai vizitată localitate din judeţ în data de 2 noiembrie. Potrivit primarului din Botoroaga, Mihail Cojocaru (PNL), majoritatea celor care au votat pe listele speciale sunt oameni din comună : ” Cei mai mulţi sunt din comună. Avem cinci sate. Sunt cei din secţiile de votare veniţi din Videle care au votat la noi. Apoi, sunt foarte mulţi dintre cei care au venit în vizită la părinţi sau rude, de la Videle, Bucureşti, Prunaru sau Drăgneşti”, a explicat primarul. Edilul susţine că niciodată nu a cărat oameni la vot, nici atunci când a candidat la alegerile locale. ” Acum mi-am luat părinţii să îi duc la secţie şi am fost oprit de poliţiştii care păzeau comuna. A trebuit să dau explicaţii”, mai spune edilul. 

Potrivit primarului, dacă există suspiciuni de traseism electoral, acestea se îndreaptă către adversarii de la PSD . ” Au existat nişte maşini suspecte cu numere de MM, am văzut şi eu. Aici comuna a fost supravegheată de doamna europarlamentar Viorica Dăncilă. Numai dânsa a venit cu 10-15 persoane care au votat pe liste speciale”, a mai spus primarul.

La Botoroaga, comună patronată de primar liberal, învingător a ieşit din urne Victor Viorel Ponta, candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC.

Record de vizitatori în comune mici

Record de ”vizitatori” s-a înregistrat şi la Mârzăneşti unde 432 de alegători au votat la alte secţii decât cele la care erau arondaţi. În comuna în fruntea căreia se află un primar de la PDL, câştigător a ieşit tot candidatul de la PSD, Victor Viorel Ponta. Şi Poroschia s-a dovedit a fi un punct de atracţie pe 2 noiembrie. 408 ”turişi” au votat pe listele speciale în localitate patronată de Iulian Badea, fost penelist trecut la PSD, în urma ordonanţei 55.

 La Vităneşti au votat pe liste speciale 357 de alegători, iar la Drăgăneşti Vlaşca, 315. Prin Bogdana au trecut în ziua votului 315 ”turişti”. Călineşti (300 de alegători), Dobroteşti (315), Smârdioada (218), Stejaru (274) sunt alte câteva comune devenite puncte turistice în ziua scrutinului pentru alegerile prezidenţiale.

”Turismul electoral” pare să se fi practicat şi în oraşele şi municipiile din judeţ. La Alexandria, au votat pe liste speciale 1435 de alegători, la Roşiorii de Vede 643, la Turnu Măgurele 574, iar la Videle 500.

Acuzaţii de ambele părţi

Atât ACL, cât şi reprezentanţii Alianţei PSD-UNPR-PC au lansat, după alegeri, acuzaţii legate de practicarea turismului electoral în ziua votului. Potrivit liderilor ACL, s-au depus două plângeri penale împotriva unor primari PSD, suspectaţi de nereguli în ziua votului. ” Adversarii noştrii politici au lucrat în subsoluri în ziua votului”, susţine Eugen Pârvulescu, co-prim-vicepreşedinte ACL şi şef de campanie al creştin-liberalilor.

Şi liderii PSD îşi acuză adversarii. În puţinele comune în care candidatul ACL a ieşit învingător , social-democraţii susţin că au fost aduşi oameni la vot. ”La Buzescu a câştigat Klaus Iohannis şi pentru faptul că din municipiul Alexandria au fost căraţi cetăţeni, locuitori ai municipiului. Diferenţa de voturi, a câştigat cu 200 de voturi în comuna Buzescu. Am cerut listele electorale , noi avem copii la toate, o să verificăm solicitând să se verifice şi dacă au votat la secţia care se află la 150 de metri de blocul lor , să vedem dacă au avut vor multiplu”, a declarat Victor Drăguşin, primarul Alexandriei şi şef de campanie al PSD Teleorman.

Până şi Dragnea acuză turismul electoral din Teleorman

Acuzat principal în dosarul ” Fraudă la referendum” pentru scrutinul din 2012, inculpatul Liviu Dragnea s-a transformat el însuşi în acuzator la alegerile din 2 noiemebrie, reclamând traseismul politic din judeţul său. "Mie mi s-a parut putin ciudat, la Cluj, 25.000 de oameni au votat pe listele suplimentare brusc. Si la Teleorman au fost multi pe listele suplimentare. Bine, noi am fost mandri ca a devenit dintr-o data atractie turistica, dar o sa fim mai atenti in turul 2. Eu nu spun ca nu s-a votat corect, dar stiu ca cei de pe listele suplimentare mai mult de 99% au votat cu Klaus Iohannis", a declarat Dragnea în urmă cu câteva zile

Teleorman, scor zdrobitor pentru Victor Viorel Ponta

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Viorel Ponta ar fi ieşit câşigător din primul tur, dacă România ar fi votat precum Teleormanul. 57% a fost procentul obţinut de candidatul Ponta în Teleorman. Statistica pe localităţi arată că opoziţia a fost spulberată în judeţul lui Dragnea. Victor Ponta a câştigat în 90 din cele 97 de localităţi din judeţ. Ponta a ieşit câştigător nu numai în cele 65 de localităţi patronate de primari PSD, ci şi în 25 de comune cu primari PDL şi PNL. Klaus Iohannis a reuşit să obţină majoritatea voturilor în doar 7 localităţi din judeţul Teleorman. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite