Stai ore întregi aşezat la birou sau lucrezi în ture de noapte? Ce este bine să mănânci în funcţie de stilul de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialistul în nutriţie consideră că oamenii ar putea să rezolve o mulţime de probleme legate nu doar de siluetă, ci ar putea să-şi regleze şi nivelul de energie, să diminueze nivelul de stres şi să se odihnească mai bine dacă ajustează alimentaţia în funcţie de stilul de viaţă. FOTO dontpayfull.com
Specialistul în nutriţie consideră că oamenii ar putea să rezolve o mulţime de probleme legate nu doar de siluetă, ci ar putea să-şi regleze şi nivelul de energie, să diminueze nivelul de stres şi să se odihnească mai bine dacă ajustează alimentaţia în funcţie de stilul de viaţă. FOTO dontpayfull.com

Alimentaţia ar trebui să fie corelată cu stilul de viaţă şi cu vârsta, avertizează specialiştii în nutriţie. Sedentarismul specific muncii de birou, un program de somn haotic în cazul celor care lucrează în ture de noapte sunt factori de care trebuie să ţinem cont pentru a-i oferi organismului susţinerea potrivită.

Nutriţionistul Fiona Kirk a lansat recent seria de volume reunite sub titlul „Diet Secrets Uncovered“, în care afirmă că o dietă ne poate ajuta să dăm jos într-un timp scurt kilogramele nedorite, însă nu ne ajută să ne menţinem greutatea pe termen lung. Iar asta se întâmplă pentru că nu ţinem cont de faptul că nevoile noastre nutriţionale se schimbă, uneori în mod semnificativ, în funcţie de stilul nostru de viaţă, de vârstă, de starea de sănătate etc.

„O dietă care dă rezultate extraodinare în cazul unei tinere de 20 de ani, cel mai probabil nu va funcţiona dacă este urmată de o femeie de 40 de ani, care va începe în câţiva ani să prezinte primele semne ale menopauzei. La fel, un angajat cu o profesie extrem de stresantă nu va obţine rezultate dacă are programul alimentar potrivit mai degrabă unui adolescent“, explică Fiona Kirk greşeala majoră de alimentaţie pe care o facem.

Specialistul în nutriţie consideră că oamenii ar putea să rezolve o mulţime de probleme legate nu doar de siluetă, ci ar putea să-şi regleze şi nivelul de energie, să diminueze nivelul de stres şi să se odihnească mai bine dacă ajustează alimentaţia în funcţie de stilul de viaţă.

Aceasta îi îndeamnă pe cititori să urmeze aceste sfaturi măcar o lună pentru a se convinge de faptul că rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, fără a intra în cursa chinuitoare a dietelor fanteziste. Nutriţionistul a pus la punct programe de alimentaţie potrivite pentru zece categorii de persoane, printre care se numără angajaţii care fac muncă de birou, angajaţii care lucrează în ture de noapte, femei care se află la menopauză sau care se apropie de această perioadă a vieţii şi persoane în vârstă.

Angajaţii sedentari, „legaţi“ de birou

Persoanele care fac muncă de birou şi au un stil de viaţă sedentar se numără printre cele mai dezavantajate categorii când vine vorba de obezitate. Orele pe care le petrecem nemişcaţi în faţa biroului nu au cum să ne ajute să consumăm cantitatea de calorii acumulată în timp ce ronţăim gustări nesănătoase ori înfulecăm mâncare în faţa calculatorului. Pentru a menţine metabolismul într-o formă optimă, angajaţii sedentari trebuie să limiteze carbohidraţii preluaţi din alimente precum orezul, pâinea albă, paste etc. Ideală este acumularea unei cantităţi cât mai mari de carbohidraţi din legume şi mai puţin din făinoase. Prin urmare, gustările ar trebui să fie formate tot din legume sau să optăm pentru cele bogate în proteine sănătoase (biscuiţi de secară cu unt de nuci, o salată de fructe şi un pumn de migdale, iaurt în care adăugăm fructe de pădure şi seminţe sănătoase etc).Ciocolata sau alte dulciuri pline de zahăr nu fac decât să ofere un aport rapid energetic, dar urmarea este că vom tânji după încă o răsplată similară.

Angajaţii care lucrează în ture

Ritmul cicardian al organismului uman se referă la faptul că suntem setaţi să funcţionăm la capacitate maximă în timpul zilei, când afară este lumină naturală, şi să ne refacem puterile în timpul nopţii. Însă realităţile vieţii ne pun în situaţia de a fi nevoiţi să muncim în ture de noapte, de exemplu, caz în care avem nevoie de un program nutriţional adecvat.

Alimentele bogate în triptofan sunt vitale, pentru că această substanţă stimulează producerea serotoninei, care ne calmează şi ne ajută să ne odihnim mai bine. De aceea, este important ce mâncaţi cu două sau trei ore înainte de somn. Sunt indicate mesele care includ alimente bogate în proteine, care conţin triptofan. Carnea de curcan, de peşte sau de pui, nucile, brânza şi ouăle ajută creierul să asimileze mai uşor triptofanul, la fel şi o cantitate mică de amidon, luată din orez brun, linte etc. Trebuie, în schimb, eliminate sucurile acidulate şi îndulcite. Cafeaua sau băuturile bogate în cofeină ne ajută să fim alerţi în orele de muncă, dar această energie poate fi obţinută şi din sucuri naturale (smoothie-urile sunt cele mai indicate). Supele sunt perfecte pentru că mixul dintre lichid şi solid este săţios, nutritiv şi ne ajută să digerăm mai bine mâncarea. 

Femei la menopauză

Femeile care se apropie de menopauză au probleme legate inclusiv de greutate, dereglările hormonale favorizând şi astfel de neplăceri, dincolo de stările emoţionale complicate prin care trec. Tocmai de aceea este necesară schimbarea dietei pentru a face faţă acestor transformări. 

În primul rând este nevoie de un aport mai mare de grăsimi sănătoase, iar aceste modificări în alimentaţie trebuie făcute încă dinainte de ajunge la menopauză, deci în perioada perimenopauzei. Uleiul de peşte, gustări sau mâncăruri care includ seminţe sănătoase sau uleiuri obţinute din astfel de seminţe, dar şi alte alimente bogate în omega 3. Consumul de zaharuri trebuie redus, pe de altă parte, mai ales în cazul femeilor care nu sunt prea active. Consumaţi mai puţine paste, pâine şi orez sau măcar rezervaţi-le pentru micul dejun, în niciun caz nu le includeţi în masa de seară. Protejarea tiroidei este, de asemenea, necesară. Iar iodina este o substanţă care ajută la reglarea funcţiei tiroidiene, aşa că puteţi adăuga o tabletă de spirulină într-un suc de legume proaspete sau puteţi încerca reţete pe bază de alge de mare (alegele de mare uscate pot fi presărate în mâncare şi ca un fel de condiment sărat).

Persoane în vârstă

Cei care depăşesc vârsta de 60 de ani se confruntă cu neplăcerile aduse de un metabolism lent. Însă multe din problemele cu care ne confruntăm pe măsură ce înaintăm în vârstă pot fi diminuate sau ţinute sub control prin felul în care ne alimentăm, consideră nutriţionistul Fiona Kirk. Mesele trebuie să fie regulate şi mai dese, deci necesarul de mâncare consumată la o masă este mai mic.  Alimentele bogate în amidon, carbohidraţi, cele de tipul orezului, pâinii albe, pastelor, cartofilor şi o mulţime de alte cereale rafinate trebuie înlocuite pe cât posibil cu legume. Brânzeturile şi alte lactate sunt binevenite, iar ca gustare puteţi încerca turtele de ovăz. Problemele de digestie vor fi mult reduse, iar dacă începem să facem şi exerciţii fizice în mod regulat, inclusiv plimbări regulate, starea de bine se va resimţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite