Povestea tinerei care este alergică la apă. Un sindrom rar o împiedică să ducă o viaţă normală: „E foarte greu să ţin sub control toate simptomele“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lindsay Coubray FOTO swns.com
Lindsay Coubray FOTO swns.com

Lindsey Coubray, o britanică în vârstă de 19 ani, este alergică la propriile lacrimi din cauza unei condiţii medicale rare, care o lasă în agonie la orice contact cu apa.

Lindsey Coubray suferă de un sindrom extrem de rar denumit aquagenic urticaria (n.r. - urticarie aquagenică sau prurit aquagenic), care o face să fie alergică la apă. Orice contact cu apa înseamnă pentru ea o suferinţă de neimaginat. Nu poate face duş, înota sau chiar bea apă în condiţii normale. 

Cel mai mic contact cu apa o lasă fără respiraţie şi îi provoacă, în plus, o iritaţie puternică a pielii, precum şi strănuturi necontrolate, scrie Daily Mail.

Acest lucru o forţează pe tânără să ia medicamente, antihistaminice, pentru a ţine alergia sub control, de fiecare dată când face duş. 

Doar 50 de persoane în întreaga lume au fost diagnosticate până acum cu urticarie aquagenică. Tânăra bea lapte în loc de apă, pentru a evita iritaţia inevitabilă în urma contactului cu apa, din cavitatea bucală. 

image

FOTO swins.com via Daily Mail 

„De fiecare dată când fac duş, în afară de strănutul incontrolabil, îmi apare o iritaţie severă la nivelul pielii, din cap până în picioare, însoţită de mâncărime puternică, ochii mi se umflă şi devin roşii. De asemenea, am arsuri şi la nivelul nasului“, a descris tânăra simptomele sindromului. 

În plus, Lindsay are reacţii alergice chiar şi la propriile lacrimi. Tânăra trebuie să evite, pe cât posibil, şi contactul cu soarele: 

„Şi atunci când este cald afară reprezintă o problemă pentru mine, nu numai atunci când plouă, deoarece transpiraţia îmi provoacă aceleaşi probleme: iritaţie pe tot spatele, pe braţe, piept şi faţă. De asemenea, trebuie să evit să ies afară în zilele ploioase. De înotat nici nu se mai pune problema, ceea ce mă face extrem de nefericită, pentru că era ceva ce-mi plăcea să fac. Câteodată, chiar şi atunci când ies afară imediat după ce s-a oprit ploaia, umiditatea din aer mă lasă fără respiraţie“, povesteşte tânăra.

Pentru a trata alergia, adolescenta ia antihistaminice, dar şi medicamente specifice astmului pentru a-şi putea ţine respiraţia sub control. În ciuda sindromului extrem de rar, Lindsay încearcă din răsputeri să ducă o viaţă normală, după cum însăşi mărturiseşte. 

image

FOTO swins.com via Daily Mail 

„Oamenii se întreabă adesea cum este posibil să fiu alergică la apă, ceea ce reprezintă 70% din corpul uman. Oamenii sunt curioşi şi mă întreabă tot timpul cum reuşesc să am o viaţă normală în aceste condiţii, să beau apă şi să mă spăl. Tot ce pot să spun este că e extrem de greu şi de frustrant să reuşesc să ţin sub control aceste simptome“, a mai spus tânăra. 

Deşi mărturiseşte că întotdeauna începea să strănute atunci când făcea duş, Lindsay a fost diagnosticată cu urticarie aquagenică abia în urmă cu doi ani.

„Am ajuns la doctor în momentul în care mi-a fost clar care este cauza alergiei mele: şi anume apa. Pe măsură ce simptomele se înrăutăţeau, impactul asupra calităţii vieţii mele a fost unul foarte mare“, mărturiseşte tânăra. 

Lindsey Coubray povesteşte, în plus, că a luat legătura cu alte persoane care suferă de acelaşi sindrom, prin intermediul unui grup pe Facebook, unde discută despre simptome şi modalităţi de a le ţine sub control. 

„Fac parte dintr-un grup online al persoanelor diagnosticate cu aquagenic urticaria din întreaga lume. Încercăm aă atragem atenţia asupra acestei condiţii rare pentru a putea dezvolta, în viitor, mai multe opţiuni de tratament. La început m-am simţit pierdută complet, dar discutând cu alţi oameni aflaţi în situaţia mea, am aflat răspunsuri la numeroasele întrebări pe care le aveam, m-au ajutat să fac faţă simptomelor şi să găsesc soluţii pentru a duce o viaţă normală. Încerc să rămân pozitivă şi să fiu fericită“, a mărturisit tânăra. 

image

FOTO swins.com via Daily Mail 

Ce este urticaria aquagenică

Nimeni nu ştie cu siguranţă de ce oamenii dezvoltă alergii la apă. Uneori există un eveniment declanşator, precum apariţia unei boli, însă alteori oamenii încep pur şi simplu să observe că se aleg cu mâncărimi de fiecare dată când se spală. Atunci când apa atinge pielea oamenilor suferind de această boală, ea declanşează eliberarea de histamine - prezente în cazul majorităţii reacţiilor alergice - şi de acetilcolină. 

Acetilcolina este un neurotransmiţător ce reglează sistemul nervos autonom al corpului. Sistemul nervos autonom controlează reacţiile la stres şi este responsabil, printre alte lucruri, de muşchii care reglează funcţionarea muşchilor de sub piele care fac ca părul să se zburlească şi care controlează dilatarea vaselor sangvine. Cum se face că tocmai apa, dintre toate substanţele, declanşează alergia, rămâne un mister.

Există tratamente, inclusiv antihistaminice, care pot elimina simptomele. Ocazional, alergiile la apă dispar după câţiva ani. Alergiile minore dau naştere unor mâncărimi care durează doar câteva minute, însă bolnavii mai puţin norocoşi dezvoltă erupţii dureroase de culoare roşu aprins şi au dureri puternice de cap după o expunere de doar un minut la apă. Aceştia se spală cât mai puţin posibil şi încearcă să limiteze timpul petrecut în condiţii care i-ar putea determina să transpire.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite