Oamenii religioşi sunt mai fericiţi

Oamenii religioşi sunt mai fericiţi

Influenţa pozitivă a religiei nu stă în puterea rugăciunilor, ci în relaţiile cu ceilalţi enoriaşi

Cei care cred în Divinitate sunt mai mulţumiţi de viaţa lor decât ateii, dar cheia fericirii nu este relaţia cu Dumnezeu. Un nou studiu american demonstrează că religia aduce fericirea, dar cu o condiţie: enoriaşii să formeze o comunitate solidă, care să funcţioneze ca o reţea socială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul care nu vrea să plece din România pentru că l-a pus Dumnezeu aici

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în „American Sociological Review", arată că oamenii credincioşi obţin satisfacţii în viaţă nu din relaţia cu Dumnezeu, ci din socializarea cu ceilalţi enoriaşi care vin la biserică. Rezultatele sunt valabile în cazul catolicilor şi protestanţilor, pentru că numărul evreilor, mormonilor şi musulmanilor implicaţi în cercetare a fost nesemnificativ, spune coordonatorul Chaeyoon Lim, sociolog la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA. „Am demonstrat că fericirea în viaţă depinde aproape în totalitate de aspectul social al religiei, nu de cel teo­logic sau spiritual", a declarat Lim pentru LiveScience. „S-a dovedit că oamenii simt o mai mare satisfacţie în viaţă dacă se duc la biserică, pentru că-şi construiesc o reţea socială printre enoriaşi."

Citiţi şi:

Preoţii din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj militează pentru şcoală

Cercetările anterioare s-au împotmolit cam în acelaşi punct: religia aduce satisfacţie în viaţă sau oamenii care se simt fericiţi devin religioşi? Iar dacă religia este cauza fericirii, ce aspecte îi mulţumesc pe oameni - spiritualitatea, comunitatea? Lim şi colegul său Robert Putnam, cercetător la Harvard, au încercat să găsească un răspuns pentru ambele întrebări. Au început cercetarea în 2006, cu peste 3.000 de interviuri telefonice în SUA, şi au reluat-o în 2007, cu 1.900 de americani.

Rezultatele au arătat că indiferent de religie, credincioşii sunt mai fericiţi decât ateii. Astfel, 28% din oamenii care mergeau săptămânal la biserică s-au declarat „extrem de mulţumiţi" de viaţa lor, comparativ cu doar 19,6% din cei care n-au fost niciodată la o slujbă religioasă.

Puterea socializării

Dar mulţumirea nu este dată de rugăciunile individuale, de puterea credinţei sau de dragostea faţă de Dumnezeu, au constatat cercetătorii. S-a dovedit că fericirea este legată de numărul de prieteni apropiaţi pe care oamenii respectivi îi aveau în comunitatea religioasă din care făceau parte. Cei cu mai mult de 10 prieteni s-au declarat de două ori mai mulţumiţi de viaţă decât oamenii care n-aveau amici printre enoriaşi. Lim spune că studiul sugerează o legătură cauzală între religie şi mulţumirea în viaţă: respondenţii care au mers mai des la biserică în 2007 faţă de 2006 s-au declarat mai fericiţi.„Credem că are legatură cu faptul că te întâlneşti regulat cu un grup de prieteni apropiaţi şi participi la activităţi importante pentru comunitate", a explicat Chaeyoon Lim. „Sentimentul de apartenenţă pare să fie cheia legăturii dintre participarea la slujbele religioase şi fericire."

"Fericirea în viaţă depinde de aspectul social al religiei, nu de cel teologic sau spiritual."
Chaeyoon Lim sociolog

citeste totul despre: