Fostul director FBI Robert Mueller, numit procuror special în ancheta asupra legăturilor lui Trump cu Rusia

Fostul director FBI Robert Mueller, numit procuror special în ancheta asupra legăturilor lui Trump cu Rusia

Robert Mueller, fost director FBI

În Statele Unite, fostul director al Biroului Federal de Investigaţii Robert Mueller a fost numit procuror special în ancheta asupra posibilei implicări a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane şi a posibilelor relaţii dintre Rusia şi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numirea a fost făcută de Rod Rosenstein, adjunctul ministrului american al justiţiei, după ce ministrul Jeff Sessions şi-a declinat competenţa de lua orice decizie legată de această anchetă. 
 
 "Decizia mea nu înseamnă că au fost comise infracţiuni sau că sunt necesare puneri sub acuzare", a subliniat numărul doi din Departamentul Justiţiei, Rod Rosenstein, într-un comunicat pentru a anunţa numirea lui Robert Mueller, 72 de ani, în această funcţie.
 
"Ţinând cont de circumstanţele actuale deosebite, am considerat că interesul public cere plasarea acestei anchete sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independenţă faţă de ierarhia actuală", a adăugat el. 
 
Acest anunţ a fost făcut la opt zile după demiterea surprinzătoare de către Donald Trump a directorului FBI James Comey şi într-un moment în care preşedintele american este acuzat că a încercat să obstrucţioneze această anchetă.
 
După demiterea lui James Comey, opoziţia democrată a cerut numirea unui procuror special, mai independent de putere, pentru a supraveghea ancheta în curs a FBI. 
 
Comey supraveghea ancheta privind posibila implicarea a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane. Un noua director FBI urmează să fie anunţat în scurt timp.

 Robert Mueller a condus FBI între 4 septembre 2001 - 4 septembre 2013 şi a fost adeseori lăudat pentru independenţa sa, acesta refuzând să se supună solicitărilor venite din partea oficialilor prezidenţiali în timpul administraţiei Bush.

De asemenea, atunci când consilierii prezidenţiali ai lui Bush au încercat să-l convingă pe Procurorul General, John Ashcroft, să reautorizeze un program de spionaj domestic catalogat drept ilegal de către Departamentul de Justiţie, Mueller şi Comey s-au grăbit la spital pentru a-i împiedica pe oficialii prezidenţiali să profite de starea de sănătate a lui Ashcroft.

James Comey a ajuns primul la spital, iar Mueller le-a ordonat agenţilor de securitate să-i opreasă pe oficialii prezidenţiali din a rămâne singuri cu Ashcroft.

Mueller a ameninţat că va demisiona alături de Comey în faţa eforturilor repetate ale administraţiei de a reautoriza programul de spionaj domestic în Statele Unite.
 
Iniţial, Donald Trump şi-a justificat demiterea lui James Comey prin modul în care acesta a gestionat afacerea e-mailurilor lui Hillary Clinton înainte de a admite că se gândise de mult timp să se debaraseze de şeful poliţiei federale, al cărui mandat expira în 2023.
 
Marţi seară, dezvăluiri în presa americană au zguduit Casa Albă, afirmând că preşedintele american i-a cerut în februarie lui James Comey să claseze ancheta asupra lui Michael Flynn, consilierul său pe probleme de securitate naţională acuzat de contacte suspecte cu Rusia. James Comey ar fi consemnat această tentativă de a înăbuşi ancheta într-o serie de note la care s-au referit mai multe media americane. 
 
Un procuror special are autoritatea să îşi desfăşoare propria anchetă mai independent de ierarhia Departamentului Justiţiei. El nu are obligaţia de a-l informa pe procurorul general al SUA ori pe adjuncţii acestuia despre ancheta sa. În plus, el este autorizat să lanseze puneri sub acuzare dacă este necesar. 
 
Preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat miercuri speranţa că ancheta asupra unor eventuale contacte între membri campaniei sale electorale şi Rusia se va încheia „rapid”, după numirea unui procuror special. „După cum am spus în repetate rânduri, o anchetă completă va confirma ce ştim deja: nu a fost nicio înţelegere secretă între echipa mea de campanie şi o entitate străină”, a declarat preşedintele american.
 
citeste totul despre: