Doi pacienţi din SUA, salvaţi ca-n filme din ghearele Covid-19, printr-un tratament experimental

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tratament experimental pentru pacienţii cu noul coronavirus aflaţi în stare gravă, aproape de moarte, a fost aplicat şi a funcţionat, în Statele Unite ale Americii, în cazul a doi  bolnavi de COVID-19. Salvarea lor a venit de la tratament experimental aplicat prima oară în China, pe bolnavii de coronavirus, aflaţi în ultima fază a bolii.

Medicul Ryan Padgett a fost confirmat coronavirus, pe 12 martie. Starea lui s-a deteriorat rapid aşa că a fost internat chiar în spitalul unde lucra şi conectat la ventilator. La cinci zile de atunci, plămânii şi rinichii începeau să cedeze, iar medicii credeau că mai are o zi sau două de trăit. 

Salvarea lui a venit de la tratament experimental aplicat prima oară în China, pe bolnavii de Covid-19, aflaţi în ultima fază a bolii.

„Aceasta este o salvare ca în filme, nu se întâmplă în lumea reală foarte des. Am fost norocos să am medici care să nu se dea bătuţi şi care să meargă pe un tărâmexperimental pentru a încerca să-mi salveze viaţa”, a spus Padgett.

Bărbatul a fost conectat la un aparat ECMO ( Oxigenarea extracorporală cu membrană, cunoscută şi ca „susţinerea extracorporală a vieţii”), aparatul înlocuind funcţiile inimii şi plămânilor.

Prin această metodă, medicii au reuşit să câştige timp pentru a planifica un tratament eficient. El avea inflamaţie foarte puternică în corp, iar medicii s-au gândit că nu este boala ce îl omoră, ci propriul sistem imunitar.  Nu se cunoaşte de ce în cazul unor pacienţi cu Covid-19, sistemul imunitar nu răspunde imediat la infecţie, iar apoi inundă organismul cu citokine, distrugând vasele de sânge şi inundând plămânii cu lichid.

Medicii i-au administrat o pastilă numită Actemra, care a fost creată pentru a trata artrita reumatoidă, însă a fost aprobată, în 2017, pentru a trata şi furtuna de citokine, în cazul bolnavilor de cancer.

După patru zile de tratament cu imunosupresoare, suplimentate de doze mari de vitamina C şi alte terapii, nivelul oxigenului lui Padgett s-a îmbunătăţit semnificativ, iar după încă 4 zile, el nu a mai avut nevoie de ventilator ca să respire. Medicul şi-a revenit complet, iar pe 5 aprilie a fost externat, iar acum planifică să organizeze o ceremonie restrânsă pentru a se căsători cu logodnica lui, în următoarele luni.

Acelaşi tratament l-a primmit şi Enes Dedic. Acum, după ce au primit tratamentul experimental, doctorul Ryan Padgett, în vârstă de 44 de ani, şi cel de-al doilea pacient, Enes Dedic, în vârstă de 53 de ani, pot respira normal şi nu mai au coronavirus în organism.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite