Defense News: Dacă Donald Trump ia în considerare un război cu Coreea de Nord, ar face bine să informeze şi armata americană

Defense News: Dacă Donald Trump ia în considerare un război cu Coreea de Nord, ar face bine să informeze şi armata americană

USS Ronald Reagan, staţionat în Oceanul Pacific.

Pentru cine urmăreşte canalele de ştiri de peste ocean sau contul de Twitter al preşedintelui Trump, un război cu Phenianul ar putea părea iminent, însă dacă aşa ar sta lucrurile, atunci cineva ar face bine să informeze şi armata americană, scriu cei de la Defense News.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimele zile Coreea de Nord a ameninţat cu bombardarea Insulei Guam, preşedintele Trump a scris pe Twitter că opţiunile militare sunt deja pregătite, iar media americană a anunţat că Statele Unite au deja un plan pregătit pentru a lovi siturile cu rachete nord-coreene cu ajutorul bombardierelor B-1. 
 
În condiţiile în care războiul retoric continuă să escaladeze, în Pacific, analizând ce fac trupele americane, nu am putea zice că cele două ţări se află în pragul unui război nuclear.
 
Portavionul USS Ronald Reagan stă liniştit la ancoră în baza de la Yokosuka, Japonia, împreună cu celelalte nave ale Flotei a 7-a. În Peninsula Coreeană, Departamentul de Stat nu a transmis nicio avertizare către cetăţenii americani, iar familiile diplomaţilor nu sunt evacuate din ţară. Diviziile de infanterie marină nu sunt mobilizate, şi în plus, navele dotate cu echipamente anti-balistice nu au fost desfăşurate în apele de lângă Peninsula Coreeană, Japonia sau Guam - au afirmat mai multe surse.
 
Retorica frenetică a mass mediei americane, susţinută şi de şirul de declaraţii belicoase în special ale preşedintelui Trump, pare, pentru a doua oară în acest an, să nu ţină pasul cu ceea ce se petrece în fapt.
 
În declaraţiile publice, oficialii de la Pentagon au subliniat faptul că forţele armate rămân pregătite să îndeplinească ordinele primite de la preşedintele Trump. În privat însă, susţin cei de la Defense News, comandanţii militari încearcă să evite un nou episod asemenea celui petrecut în urmă cu doar câteva luni în care oficialii administraţiei Trump au rătăcit portavionul Carl Vinson. În momentul în care aceştia din urmă susţineau că acest portavion se îndreaptă spre apele din Peninsula Coreeană într-un mesaj de forţă pentru liderul Kim Jong -un, portavionul era de fapt la mii de mile distanţă, în Oceanul Indian.
 
Şi actualul episod de declaraţii şi ameninţări între cele două state pare a fi un nou caz în care retorica nu ţine pasul cu realităţile din teren.
 
„Poate părea un şoc, dar retorica nu se potriveşte cu realitatea”, a declarat un înalt oficial american. „Sunt îngrijorat de un scenariu de tipul „Armele din August”, în care ajungem într-un conflict dintr-un accident”, a continuat acesta, referindu-se la populara carte de istorie despre Primul Război Mondial în care se argumentează că puterile europene au ajuns în război datorită unor erori de comunicare.
 
În centrul de comandă pentru Pacific al armatei americane, PACOM, centrul ce ar conduce un atac asupra Coreei de Nord, situaţia este normală, conform mai multor surse familiare cu acest context.
 
„Nimeni de la PACOM nu este îngrijorat, toată lumea este calmă şi profesională”, a declarat o sursă. „În realitate, tot acest episod este impulsionat de retorica de la Washington”.
 
Tot acest episod a pornit de la un articol publicat în 8 august de Washington Post în care se susţinea că serviciile de informaţii americane consideră că Phenianul a reuşit miniaturizarea unor focoase nucleare. La această ştire, preşedintele Trump a reacţionat ameninţând regimul lui Kim Jong-un cu „foc şi furie” în cazul unor alte teste balistice.
 
„Am ajuns de la 0 la 100 de km/h pentru că cineva a decis că este o idee bună să le spună celor de la WaPo despre o estimare a serviciilor de informaţie iar preşedintele a decis să reacţioneze la această ştire în mass media”, a declarat un fost oficial al administraţiei Obama.
 
Ceea ce şi mai surprinzător este că nimic în mod substanţial nu s-a schimbat în situaţia Coreei de Nord care să precipiteze escaladarea acestei retorici în acest mod, în afară de reacţia preşedintelui Trump la acestă ştire.
citeste totul despre: