Metodele mafiote folosite de Putin pentru a extinde influenţa Rusiei în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi structurile care îi asigură puterea recurg la toate metodele posibile pentru a extinde influenţa Rusiei pe plan internaţional. Dintre acestea, cele mai folosite nu sunt tocmai ortodoxe, presupunând legături cu grupurile de crimă organizată, atacuri cibernetice, implicarea serviciilor secrete, încurajarea corupţiei şi acţiuni de şantaj, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty în pagina electronică.

Atacurile hackerilor ruşi s-au înmulţit şi au devenit tot mai îndrăzneţe în ultimii ani, pe măsura intensificării tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Ţintele preferate ale infractorilor cibernetici ruşi fac parte atât din sectorul guvernamental, cât şi din cel economic sau chiar din mass-media. Printre victimele lor se numără deja Camera Reprezentanţilor, Casa Albă, bursa poloneză, o oţelărie germană, cotidianul The New York Times şi postul de televiziune francez TV5Monde.

Conform unor dezvăluiri apărute în presă, Kremlinul nu este străin de aceste atacuri. De fapt, criminalitatea informatică a devenit o metodă de extindere a influenţei a actualei puteri de la Moscova, pe lângă multe altele.

Pentru a-şi extinde influenţa, regimul condus de Vladimir Putin recurge în general la metode caracteristice mai mult sindicatelor din cadrul crimei organizate decât unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, scrie Radio Free Europe-Radio Liberty.

Unele metode, precum atacurile cibernetice, sunt puse în aplicare cu ajutorul unor grupuri din cadrul crimei organizate subcontractate de Kremlin. Alte metode sunt aplicate direct de Moscova, ale căror structuri nu se feresc de răpiri, mituiri sau acţiuni de şantaj pentru avansarea agendei atât la nivel naţional, cât şi pe plan internaţional.

Potrivit procurorului spaniol Jose Grinda, activităţile reţelelor infracţionale din Rusia sunt practic imposibil de diferenţiat de cele ale Kremlinului.

„Nu a mai rămas mult până când un stat mafiot va naţionaliza mafia“, apreciază Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York şi expert în crimă organizată.

Hackeri, gangsteri şi servicii secrete

Potrivit unui raport întocmit de FBI şi agenţiile de informaţii americane, Rusia are cea mai calificată comunitate de infractori ciberbetici, iar Kremlinul are strânse legături cu ei.

Potrivit agenţiei Bloomberg, care citează oficiali sub protecţia anonimatului, hackerii ruşi au intensificat supravegherea unor infrastructuri esenţiale, incluzând reţelele electrice, în Statele Unite, Europa şi Canada.

Dmitri Alperovitch, co-fondator al companiei de securitate CrowdStrike, a menţionat recent că serviciile de securitate ruse au recrutat chiar o armată de hackeri.

Metoda de recrutare este simplă. Autorităţile identifică persoane capabile din mediul infracţional şi le fac „să dispară“ prin fabricarea unor dosare, detaliază Alperovitch într-un interviu pentru The Hill.

Astfel, numeroşi hackeri ajung de la vânarea băncilor la îndreptarea armelor către NATO sau diverse instituţii, operând „de bună voie în miliţii cibernetice“, sub comanda servciilor secrete ruse.

Metoda atacurilor cibernatice este doar un exemplu despre felul în care Kremlinul utilizează eficient crima organizată ca armă geopolitică.

De asemenea, Moscova s-a bazat foarte mult pe structurile locale de crimă organizată pentru a susţine mişcările separatiste din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud şi Donbas.

De exemplu, grupurile de crimă organizată din estul Ucrainei au servit ca agenţi pentru Kremlin, contribuind la organizarea unor tulburări proruse şi la efectuarea unor livrări de arme rebelilor. În peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014,  Kremlinul a instalat la conducere un personaj controversat şi cunoscut în lumea interlopă cu pseudonimul „Goblin“ („Spiriduşul“).

Un alt exemplu elocvent despre metodele mafiote de conducere ale Kremlinului este afacerea Kohver. Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat în Rusia la 15 ani de închisoare. Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia şi Uniunea Europeană (UE) insistând că acesta a fost răpit în septembrie 2014 pe teritoriul eston, o acuzaţie pe care Rusia a respins-o. Imediat după ce l-a condamnat, Moscova l-a eliberat în schimbul lui Aleksei Dressen, încarcerat în Estonia în 2012 pentru spionaj în favoarea Moscovei. Dressen, un ofiţer din cadrul poliţiei securităţii estone, a fost găsit vinovat de faptul că a transmis date secrete Rusiei timp de patru ani după ce Estonia şi-a proclamat independenţa în 1991.

Corupţie şi şantaj

Pentru a-şi pune în practică metodele mafiote de extindere a influenţei, Putin nu se limitează doar la folosirea hackerilor şi grupurilor de crimă organizată. Chiar şi Kremlinul acţionează în unele situaţii asemeni grupurilor infracţionale, notează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Potrivit sursei citate, o altă metodă a Moscovei este mituirea şi încurajarea corupţiei. Această metodă a fost folosită în spaţiul fost sovietic, în scopul atragerii elitelor corupte şi asigurării sferei de influenţă.

„Reţelele de corupţie şi din umbră s-au mobilizat pentru a submina agenda de reforme a noilor conduceri“ atât în Georgia, după Revoluţia Trandafirilor din 2003, cât şi în Ucraina, după Revoluţia Portocalie din 2004, scrie James Greene într-un raport publicat în 2012 de Chatham House.

În prezent, Putin speră să repete succesul în estul Ucrainei, mai ales după alegerile din zonele rebele din Donbas.

Preşedintele rus Vladimir Putin pariază pe „alegerile locale din estul Ucrainei, dacă vor mai avea loc“, scrie la rândul său comentatorul politic Leonid Bershidsky în Bloomberg View. „Comandanţii rebeli vor fi înlocuiţi de oligarhii locali“, prin intermediul cărora Moscova vrea să aibă un cuvânt de spus în deciziile Kievului, explică el.

În afară de mită şi corupţie, Kremlinul foloseşte cu succes şi şantajul, făcând propuneri greu de refuzat.

Este vorba de un truc elegant. Prima etapă presupune crearea instabilităţii, precum în Ucraina, sau agravarea instabilităţii existente, precum în Siria. A doua etapă presupune intervenţia, sub masca oferirii serviciilor în vederea restabilirii ordinii. Acest truc elegant a devenit unul dintre pilonii principali ai extinderii influenţei lui Putin, conchide Radio Free Europe-Radio Liberty.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite