Statele Unite avertizează Coreea de Nord, după ce oficialii de la Phenian au anunţat că rup acordul de neagresiune cu Seulul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exercitii militare sua - coreea de sud foto reuters

Statele Unite au dezaprobat declaraţia Coreei de Nord, potrivit căreia armisitiţiul cu Seulul a fost anulat şi i-au ameninţat pe liderii de la Phenian cu „desfăşurarea tuturor forţelor“, dacă aceştia recurg la un atac nuclear.

Tom Donilon i-a cerut marţi Chinei să se alăture tentativei de a izola Coreea de Nord, potrivit unui articol publicat pe site-ul „Ruperea acordului de neagresiune a survenit în urma deciziei ONU de a impune Coreei de Nord sancţiuni suplimentare, după un al treilea test nuclear.

„Oficialii nord-coreeni au făcut nişte declaraţii foarte provocatoare. Afirmaţiile Coreei de Nord poate că sunt hiperbolice, dar în ce priveşte politica Statelor Unite, nu ar trebui să fie nicio îndoială: vom recurge la toate forţele necesare pentru a ne proteja faţă de şi pentru a răspunde la ameninţarea proferată împotriva noastră şi a aliaţilor noştri de către Coreea de Nord“, a declarat Donilon, în cadrul unui discurs.

„Asta nu include numai utilizarea de către Coreea de Nord a armelor de distrugere în masă, după cum a precizat preşedintele, ci şi transferul de arme nucleare sau de materiale nucleare către alte state sau entităţi. Astfel de acţiuni trebuie considerate ca fiind o gravă ameninţare la adresa Statelor Unite şi a aliaţilor noştri şi vom trage la răspundere Coreea de Nord“.

Presa de stat nord-coreeană a afirmat că exerciţiile militare în care erau implicate atât forţe americane, cât şi sud-coreene au condus la anularea armistiţiului. Acest armistiţiu nu a devenit, de altfel, niciodată un acord de pace, iar Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt practic în război.

Statele Unite au redus armistiţiul la o hârtie“ fără valoare, se arată în presa nord-coreeană.

Departamentul de Stat american a precizat că astfel de exerciţii au loc în fiecare an. Oficialii americani au subliniat că ultimele sancţiuni ale ONU reprezintă cauza reală din spatele ameninţărilor.

„Mai bine de 60 de ani, acest acord a asigurat pacea şi stabilitatea. Aşadar este îngrijorător pentru noi când orice semnatar declară public“ că doreşte ruperea pactului de neagresiune, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

La rândul lui, Donilon a spus că nu se va lăsa intimidat de ameninţările venite de la Phenian. „Statele Unite nu vor accepta statutul de stat nuclear al Coreei de Nord. Nici nu vom sta degeaba în timp ce caută să îşi dezvolte o rachetă“ îndreptată asupra Statelor Unite, a mai spus el.

Donilon le-a solicitat oficialilor nord-coreeni să reia negocierile, dar a avertizat că SUA nu vor fi păcălite de două ori, după ce au ajutat ţara cu hrană şi alte provizii, ca parte a unui acord anterior de sistare a dezvoltării pe plan nuclear, numai pentru a descoperi că liderul comunist şi-a încălcat cuvântul.

„Statele Unite nu vor juca jocul acceptării de promisiuni deşarte sau răspunderii la ameninţări. După cum a spus fostul secretar al Apărării, Bob Gates, nu vom cumpăra acelaşi cal de două ori. Am discutat clar despre deschiderea noastră la negocierile autentice cu Coreea de Nord. În schimb, am primit doar provocări şi afirmaţii exagerate“, a spus el.

Donilon a lăudat China pentru susţinerea ultimelor sancţiuni ale ONU împotriva Coreei de Nord, dar a solicitat Beijingului să izoleze în continuare ţara.

Credem că nicio ţară, inclusiv China, nu ar trebui să facă afaceri ca de obicei cu o ţară care îşi ameninţă vecinii. Interesul Chinei în direcţia menţinerii stabilităţii pe peninsula coreeană cere o cale clară către încheierea programului nuclear al Coreei de Nord. Sprijinul Chinei a fost binevenit la Consiliul de Securitate al ONU, la fel şi insistenţa sa ca ţara să abandoneze“ dezvoltarea programului nuclear, a adăugat el.

„După cum a spus de multe ori, preşedintele Obama a preluat mandatul dornic să le ofere o mână de ajutor celor care nu ţineau pumnii strânşi. Statele Unite sunt pregătite să ajute Coreea de Nord să îşi dezvolte economia şi să îşi hrănească poporul, dar trebuie să îşi schimbe direcţia actuală“, a conchis Donilon.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite