Rusia îşi vrea diaspora din Israel înapoi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> După exodul provocat de dispariţia Uniunii Sovietice, preşedintele Vladimir Putin speră să refacă o comunitate ai cărei membri deţin o parte importantă a economiei ruse şi influenţează

>> După exodul provocat de dispariţia Uniunii Sovietice, preşedintele Vladimir Putin speră să refacă o comunitate ai cărei membri deţin o parte importantă a economiei ruse şi influenţează unele decizii politice.

După dispariţia Uniunii Sovietice, peste trei milioane de evrei ruşi s-au stabilit pe cinci continente. Dintre aceştia, o treime a ales Israelul. Nivelul lor ridicat de educaţie şi sumele uriaşe de bani pe care le-au scos din ţară au atras atenţia asupra lor, preşedintele Vladimir Putin punând la cale un plan pentru revenirea lor în Rusia.

Liderul de la Kremlin a semnat un acord cu premierul Ehud Olmert pentru deschiderea unor centre culturale în Rusia şi Israel. În baza acestei înţelegeri, în urmă cu două luni, ambasada rusă de la Tel Aviv a inaugurat un astfel de centru.


Cotidianul "Haaretz" susţine însă că sub această umbrelă se ascunde de fapt mişcarea "Fiii patriei", creată de Vladimir Putin după ce a fost ales preşedinte în anul 2000 şi având ca scop readucerea în ţară a evreilor ruşi. De altfel, centrul este condus de Aleksandr Kriukov, un expert pe probleme evreieşti.

Anul trecut, când Kriukov a fost trimis la ambasada din Tel Aviv, Shin Bet (serviciile secrete israeliene) a încercat să împiedice venirea sa în Israel, amintind de activitatea de spion în rândul KGB. Kremlinul a rămas însă ferm pe poziţii, iar autorităţile israeliene au aprobat numirea sa pentru a evita un incident diplomatic.

15.000$ pentru a reveni acasă

Angajaţii centrului cultural nu au stat prea mult pe gânduri şi au trecut imediat la treabă. Cu prilejul alegerilor legislative din Rusia, care au avut loc pe 2 decembrie, instituţia a organizat evenimente în peste 60 de localităţi din Israel, încurajându-i pe ruşi să voteze.

Totodată, evreilor care mai deţin cetăţenia rusă li s-au solicitat datele de contact. Între timp, mai multe persoane au mărturisit că au primit oferte avantajoase din Rusia. O cercetătoare a declarat că un institut academic din Moscova i-a oferit un salariu anual de 15.000 de dolari, un apartament, plus alte beneficii, dacă acceptă să se întoarcă.


Germania vrea să repare greşeala lui Hitler


Evreii ruşi sunt o "ţintă" nu numai pentru autorităţile de la Moscova, ci şi pentru alte ţări. Peste 200.000 de evrei din fostele ţări sovietice s-au stabilit în Germania, atraşi de sprijinul material consistent şi de facilităţile puse la dispoziţie de guvernul de la Berlin. Prin acest program, Germania încearcă să reconstruiască o comunitate evreiască puternică, distrusă în timpul lui Hitler.

Canada şi Australia îi încurajează pe evreii din Rusia cu locuri de muncă bine plătite. În timp ce unii răspund unor astfel de oferte, statistici recente arată că peste 100.000 de evrei din fosta URSS plecaţi în diverse ţări s-au stabilit în ultimii ani în Rusia şi Ucraina.

Canada, vizată de operaţiunea Nativ

Cotidianul "Haaretz" susţine că ministrul israelian pentru afaceri strategice, Avigdor Lieberman, originar din Chişinău, a decis să contracareze aceste iniţiative şi s-a orientat asupra evreilor ruşi din Canada. "Misiunea" i-a revenit organizaţiei Nativ, înfiinţată în anii '60 pentru a construi o relaţie cu evreii din URSS şi pentru a-i determina să emigreze în Israel.

Lieberman a fost numit la începutul acestui an director al asociaţiei, după ce partidul său, Yisrael Beiteinu, a format o coaliţie cu Kadima, formaţiunea premierului Ehud Olmert. Surse guvernamentale citate de "Haaretz" au negat informaţia, precizând că Nativ nu va acţiona în America de Nord pentru a nu afecta relaţiile Israelului cu statele din regiune.

În schimb, aceleaşi surse au recunoscut că organizaţia va demara o operaţiune de convingere a evreilor din Germania. Ştirea a provocat nemulţumire în rândul comunităţii evreieşti din Germania, ai cărei lideri au fost iritaţi de faptul că nu au fost consultaţi în prealabil. Şi autorităţile de la Berlin s-au arătat deranjate.

Antisemitismul este mai mare decât în perioada sovietică

Dorinţa preşedintelui Vladimir Putin de a-i aduce pe evrei înapoi în "mama Rusie" este în contradicţie cu nivelul tot mai ridicat al antisemitismului.

Acesta exista şi în perioada sovietică, dar regimul ştia să-l controleze, conştient de avantajele care decurgeau dintr-o atitudine prietenoasă faţă de evrei. Pe plan intern, comunitatea evreiască se constituia într-o forţă de muncă valoroasă, în timp ce pe plan extern facilita atingerea unor obiective.


Analiştii apreciază că antisemitismul din prezent are două cauze. Pe de o parte, este doar un aspect al intoleranţei manifestate de ruşi faţă de alte naţionalităţi. Cecenii, georgienii, armenii şi alte popoare din Caucaz au parte de "tratamente mult mai rele". Pe de altă parte, după căderea Uniunii Sovietice, situaţia generală dificilă din Rusia a creat o atmosferă tensionată. Instabilitatea care domneşte în mediul politic, dar şi în cel economic îi determină pe oameni să caute ţapi ispăşitori.

Principalii beneficiari ai privatizărilor

Mulţi consideră că evreii exercită o influenţă mult prea mare asupra guvernului, economiei şi mass-mediei, ştirbind ceva din identitatea socială şi culturală a ruşilor.


De asemenea, ei sunt percepuţi ca marii beneficiari ai privatizărilor şi, în consecinţă, se fac vinovaţi de problemele economice cu care se confruntă populaţia. Nici cei care au plecat în Israel nu au fost iertaţi. Lor li s-a reproşat că, prin acest gest, au arătat că sunt mai loiali statului Israel decât Rusiei, pe care au abandonat-o în vremuri de criză.

Evgheni Primakov, alias Yonah Finkelstein, prieten cu Saddam Hussein

Presa rusă susţine că între 50 şi 80% din economie este controlată de membrii comunităţii evreieşti. De altfel, "în topul primilor 10" oligarhi, şase sunt evrei: Boris Berezovski, Mihail Friedman, Vladimir Gusinski, Mihail Hodorkovski, Roman Abramovici şi Alexander Smolenski. Acesta din urmă, mai puţin cunoscut opiniei publice, a decis să se convertească la creştinism. Mai mult, Smolenski se numără printre cei mai generoşi contribuitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse.


Omul de afaceri a solicitat să nu fie inclus în ultima ediţie a Enciclopediei evreilor ruşi. Nici politicienii de origine evreiască, precum Anatoli Ciubais, Boris Nemţov sau Serghei Kirienko, nu sunt văzuţi mai bine. Mulţi îl caracterizează pe Anatoli Ciubais drept "cel mai detestat om din Rusia", pentru modul în care s-a ocupat de privatizare în timpul mandatelor lui Boris Elţîn.

O figură aparte o reprezintă Evgheni Primakov. Născut la Kiev, fostul premier se numea iniţial Yonah Finkelstein. Şi-a schimbat însă numele de tânăr şi s-a specializat în studii arabe. Mai târziu, s-a împrietenit cu Saddam Hussein.

Abramovici şi Gaidamak "sponsorizează" justiţia israeliană

Miliardarii Roman Abramovici şi Arkadi Gaidamak vor sponsoriza construirea unei clădiri în care să funcţioneze Curtea de Justiţie de la Ierusalim, întrucât actualul sediu este revendicat de Biserica Ortodoxă Rusă. În urma unei înţelegeri cu Kremlinul, guvernul israelian a recurs la această metodă, deoarece se aşteaptă şi la alte revendicări, inclusiv reşedinţa oficială a premierului fiind pe lista Bisericii Ruse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite