Raport al Naţiunilor Unite: Asasinarea lui Benazir Bhutto putea fi evitată de Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui document dat publicităţii joi, anchetatorii Naţiunilor Unite acuză autorităţile din Pakistan că acestea nu au luat măsuri de securitate adecvate în momentul atentatului cu bombă din 2007, atunci când a fost asasinată Benazir Bhutto, fost premier al acestei ţări şi liderul opoziţiei politice la acea dată, anunţă ediţia online a Deutsche Welle.

Conform sursei citate, cel care a cercetat circumstanţele atentatului din 2007 asupra lui Benazir Bhutto a fost ambasadorul Republicii Chile, Eraldo Munoz. Demnitarul a declarat la New York că acest act terorist se putea evita.

Mai citiţi şi:

VIDEO ONU începe ancheta privind asasinarea lui Benazir Bhutto la 1 iulie

Autorităţile pakistaneze deţin informaţii privind moartea liderului taliban Mehsud

"Asasinarea doamnei Bhutto ar fi putut fi preîntâmpinată, dacă poliţia pakistaneză ar fi luat măsuri de securitate adecvate. Dacă guvernul de la Islamabad, condus la acea vreme de Pervez Musharraf, ar fi reacţionat corespunzător la extraordinarele, noile şi nemijlocitele riscuri la adresa vieţii lui Bhutto, aceasta ar fi în viaţă şi acum", se arată în încheierea raportului ONU.

Deutsche Welle informează că, timp de zece luni, Comisia de Anchetă a interogat vreme sute de martori şi a evaluat toate documentele video disponibile. În raport, forul care s-a ocupat de evenimentul din 27 decembrie 2007 înşiră acum multe neclarităţi şi masive erori şi carenţe ale guvernului şi autorităţilor cu competenţe în sfera securităţii, săvârşite atât înaintea cât şi după uciderea liderei, de la acea dată, a opoziţiei pakistaneze. Poliţia a lăsat intenţionat investigaţiile să eşueze fiindcă se temea de o implicare în atentat a serviciilor secrete, se mai arată în document.

Sursa citată precizează că ambasadorul Munoz a precizat că locul crimei nu a putut fi securizat. "Incapacitatea poliţiei din Rawalpindi, de a securiza locul crimei, a prejudiciat irecuperabil cercetările. Numai 23 de probe au putut fi prelevate într-un caz în care este nevoie de mii de astfel de dovezi", este de părere ambasadorul Republicii Chile.

Ediţia online a Deutsche Welle adaugă: "Şi declaraţia pripită a guvernului, făcută la numai o zi după atentat, în care erau nominalizaţi atât făptaşii cât şi cauza definitivă a morţii, a afectat irecuperabil desfăşurarea anchetei. Ministerul de Interne de la Islamabad îi acuzase pe talibani de comiterea atentatului".

În concluzie, diplomatul chilian a recomandat: "Autorităţile pakistaneze trebuie acum să aibă grijă ca o anchetă serioasă şi credibilă să aibă loc, pentru a afla cine a ordonat, pus la cale şi făptuit această crimă abominabilă."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite