Ţinutul mafiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castel Volturno: ciocniri între imigranţii africani şi poliţia  italiană, cauzate de asasinate puse pe seama mafiei
Castel Volturno: ciocniri între imigranţii africani şi poliţia italiană, cauzate de asasinate puse pe seama mafiei

Imigranţii ilegali din Italia au parte de puţină susţinere din partea legii, fiind primii exploataţi de către mafia locală.

„Imigraţia nu este nici pe departe prima problemă în Castel Volturno; aceasta este Camorra, sistemul fărădelegii", crede părintele Filippo, un misionar catolic, care trăieşte şi lucrează în Castel Volturno, oraşul cu cea mai mare populaţie africană din Italia. Camorra este mafia din regiunea Campania, celebră acum şi datorită bestseller-ului lui Roberto Saviano - Gomorra.

„Castel Volturno ... este un ţinut al nimănui, pe care Camorra îl foloseşte în scopuri proprii. Statul este absolut absent aici", spune părintele Filippo. În vacuumul lăsat de stat domneşte fărădelegea, putând chiar să trăieşti fără acte. Singurele urme ale statului sunt echipajele de poliţie, de carabinieri şi soldaţi. În prezent, ministrul de Interne îşi creează forţele necesare pentru a elimina imigraţia ilegală.

Asaltul împotriva imigranţilor

El speră ca în acest fel să lovească şi crima organizată în punctul cel mai sensibil: închiderea fluxului de muncă ilegal şi ieftin. Scopul guvernului este de a legaliza statutul imigranţilor, astfel încât veniturile pe care le generează să poată fi orientate către bugetul statului.

Totuşi, planul nu are mari şanse de izbândă. Fără o protecţie reală din partea poliţiei şi disperaţi să muncească pentru a supravieţui, imigranţii sunt vulnerabili în faţa reţelelor de crimă organizată, singurele lor alternative economice. Dacă autorităţile vor continua să îi vâneze pe imigranţi şi nu reţele mafiote, efectul ar putea fi împingerea imigranţilor şi mai mult în braţele crimei organizate.

Adaptare după BBC

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite