Tusk a convocat un nou summit UE în luna septembrie, fără Marea Britanie, la Bratislava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, înainte de primul summit UE convocat după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, că o nouă reuniune la vârf a Uniunii va avea loc în luna septembrie, la Bratislava pentru a evalua viitorul blocului comunitar.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune că liderii a 27 de ţări din Uniunea Europeană se vor întâlni în septembrie la Bratislava pentru a discuta viitorul organizaţiei după ieşirea Marii Britanii. 

Premierul britanic nu va fi invitat. Slovacia va prelua preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a anului. Vorbind la Bruxelles, unde are loc un Consiliu European de două zile, Tusk a spus că summit-ul va avea loc abia în septembrie pentru că nu ar fi bine ca liderii UE „să se grăbească cu reformele”.

 El a repetat pe de altă parte că Londra ar trebui să declanşeze cât mai curând procesul ieşirii din UE în baza articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. O chemare similară a făcut Olanda, care deţine încă preşedinţia UE.

Premierul britanic David Cameron nu va lua parte la discuţia din toamnă, ce va avea loc în Slovacia, ţară care va deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.

„Avem nevoie de câteva săptămâni pentru a pregăti acest process şi poate că cel mai bun loc va fi Bratislava”, a afirmat Tusk.

El a subliniat din nou că Uniunea nu va începe negocierile cu Marea Britanie privind Brexit înainte ca Londra să activeze oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Aceasta „este singura cale legală”, a explicat el.

Toate instituţiile europene au cerut Londrei să activeze cât mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce reglementează ieşirea unui stat membru din blocul comunitar.

Vineri, la scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, premierul David Cameron şi-a anunţat demisia începând din luna octombrie. El a precizat că îi va lăsa succesorului său sarcina de a negocia termenii ieşirii din UE.

Uniunea Europeană este gata să înceapă de astăzi procedura de ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar ca urmare a votului în favoarea Brexit, a afirmat marţi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la summitul european la Bruxelles, relatează AFP. 

''Europa este gata să înceapă procedura de ieşire a regatului din UE chiar de astăzi, fără entuziasm, după cum vă puteţi imagina. Acesta nu este scenariul la care visăm'', a declarat Tusk în faţa jurnaliştilor. 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat marţi dimineaţă că Marea Britanie nu poate să păstreze doar privilegiile europene atunci când negociază termenii divorţului de UE, după o apartenenţă de 46 de ani la blocul comunitar. Merkel a clarificat că o ţară care decide să părăsească UE nu poate păstra privilegiile statelor membre, cum ar fi accesul la piaţa unică, scrie ITV News.

Liderul german a explicat că dacă Marea Britanie vrea acces la piaţa unică, atunci trebuie să plătească valoarea UE.

Un exemplu în acest sens este Norvegia, care deşi nu face parte din UE a acceptat termenii libertăţii de mişcare în schimbul accesului la piaţa unică.

Însă, ministrul britanic al Sănătăţii, Jeremy Hunt, a precizat că viitorul premier ar trebui să aibă oportunitatea de a negocia un nou acord cu UE, care să menţină accesul la piaţa unică în schimbul unor concesii cu privire la libertatea de mişcare. În acest mod, Marea Britanie ar avea acces la unul dintre cele mai importante beneficii ale UE, chiar dacă limitează puternic mişcarea muncitorilor europeni pe teritoriul insulei.

Angela Merkel a susţinut că regretă decizia britanicilor de a părăsi UE, însă alegerea poporului nu poate decât să fie respectată.

Demnitarul a explicat că este responsabilitatea britanicilor să decidă cum va arăta viitoarea lor relaţie cu Europa. Însă, discuţiile nu vor începe până ce Marea Britanie nu activează articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

În timpul negocierii termenilor divorţului, Marea Britanie va rămâne un membru al UE cu toate privilegiile şi responsabilităţile.

De asemenea, Merkel a clarificat că Brexitul nu va slăbi structura blocului comunitar.

Premierul britanic David Cameron a spus că speră ca ieşirea Marii Britanii din UE să fie negociată de o manieră "cât mai constructiv posibilă".

Oficialii britanici vor să stabilească urgent o nouă relaţie cu UE

Marea Britanie trebuie să stabilească urgent o nouă relaţie cu Uniunea Europeană şi nu va solicita oficial ieşirea din blocul comunitar înainte ca acest nou model să devină clar, a spus marţi ministrul de Finanţe minister George Osborne, la o întâlnire cu lideri de afaceri, transmite Reuters.

”Adevărul este că, pentru toate afacerile voastre, incertitudinile vor fi rezolvate atunci când vom ajunge la un acord referitor la relaţia pe care o dorim cu partenerii europeni”, a afirmat Osborne la o conferinţă organizată de publicaţia The Times.

El a adăugat că urgenţa constă în stabilirea acestei relaţii cu UE.

Osborne a explicat că Marea Britanie nu va declanşa perioada de doi ani de negocieri pentru ieşirea din UE, cunoscută sub numele de Articolul 50, până când relaţia cu UE nu va deveni clară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite