„Subdiviziunea moldovenească” de la Kremlin: cum sunt prezentaţi politicienii de la Chişinău în dosarele lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon (al doilea din stânga), discutând cu Dmitri Kozak, omul însărcinat de la Kremlin să ţină Republica Moldova în şah FOTO Arhivă
Igor Dodon (al doilea din stânga), discutând cu Dmitri Kozak, omul însărcinat de la Kremlin să ţină Republica Moldova în şah FOTO Arhivă

Kremlinul nu scapă nimic din vedere în cazul Republicii Moldova, monitorizând cu atenţie orice mişcare, mai ales la nivel politic şi în mass-media, după cum arată o serie de note din „Arhiva lui Cernov”, aşa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, dezvăluite de RISE Moldova.

Într-un articol-fluviu publicat cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, RISE Moldova aduce la cunoştinţa opiniei publice mai multe note şi rapoarte despre unii dintre actualii candidaţi, dar şi alţi politicieni-cheie scurse din „Arhiva lui Cernov”. Sunt texte destinate aşa-numitei „subdiviziuni moldoveneşti” de la Kremlin, condusă de Igor Maslov, colonel al Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federaţiei Ruse. Numele arhivei provine de la Vladimir Cernov, şeful Departamentului pentru relaţii interregionale şi culturale cu ţările străine, adică ţările-ţintă, printre care mai ales Republica Moldova.

Potrivit RISE Moldova, oamenii de la Kremlin şi-au colectat o parte din informaţii din surse deschise, iar altele le-au obţinut din surse confidenţiale din Republica Moldova. În baza acestor informaţii, au creionat profiluri detaliate despre politicienii moldoveni şi le-au livrat direct administraţiei Putin. Nici presa nu scapă din vizorul lor.

Igor Dodon, pionul Kremlinului

Într-o notă din decembrie 2019, Kremlinul îşi arată aprecierea faţă de acţiunile duse în Republica Moldova de către preşedintele Igor Dodon, cunoscut pentru obedienţa sa faţă de Vladimir Putin.

„8 iunie (2019 - notă RISE Moldova) - în conformitate cu recomandările lui D. Kozak (reprezentantul special al Preşedintelui Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova) a renunţat la înţelegerile secrete cu V. Plahotniuc şi a susţinut semnarea de către PSRM şi ACUM a unui acord politic de cooperare, formarea de către aceştia a unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului”.

„19 iunie - într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanţa promovării unei politici externe echilibrate şi revenirea la un dialog normal cu FR (Federaţia Rusă, n. red.)”.

„24 august - sub egida sa la Chişinău au fost desfăşurate activităţi festive cu ocazia aniversării a 75-ea de la eliberarea Moldovei de fascism, a avut o întrevedere cu S. Şoigu (Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, n. red.) sosit într-o vizită neoficială pentru a participa la respectivele evenimente”.

„18 septembrie - la Chişinău, a avut o întrevedere cu D. Patruşev (fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev, ministrul agriculturii al FR) în cadrul căreia a salutat reluarea activităţii CIG (Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse) şi semnarea Procesului verbal al şedinţei”.

Vladimir Plahotniuc, aventurier şi intrigant

Conform RISE Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc era etichetat încă din 2014 la Kremlin drept un „aventurier şi intrigant” - apreciere dată în baza UE -, dar şi „stăpânul din umbră al Moldovei”.

„În august 2013, Plahotniuc ar fi avut o întâlnire cu Ambasadorul SUA în RM, W. Moser în cadrul căreia a prezentat un raport despre lupta sa cu «influenţa rusească în Moldova» şi cu PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, n. red.). Oligarhul solicita să-i fie asigurată protecţie împotriva acuzaţiilor Londrei şi Nicosiei de atacuri raider, oferind în schimb un program şi nişte garanţii privind demontarea definitivă a PCRM şi «neutralizarea» lui V. Voronin (fostul preşedinte comunist moldovean Vladimir Voronin, n. red.). În cercurile de conducere ale UE, Plahotniuc are o reputaţie imbatabilă de aventurier şi intrigant”.

Kremlinul a căutat îndeosebi posibile contacte între Plahotniuc şi adversarii săi geopolitici.

„Potrivit afirmaţiilor făcute de către I. Dodon personal, din 1 ianuarie 2020, resursele media ale holdingului lui V. Plahotniuc s-ar afla «la întreţinerea» SUA prin intermediul granturilor oferite de USAID. Decizia respectivă a fost luată în cadrul Ambasadei SUA înainte de Revelion (din 2020, notă RISE Moldova)”.

Maia Sandu, promotoare a „românizării”

Dintr-o notă redactată în a doua jumătate a anului 2015 despre actualul lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, care candidează la funcţia de preşedinte, putem afla că „în cercurile de experţi, aceasta s-a făcut remarcată printr-o orientare pro-occcidentală nedisimulată, conexiuni strânse cu V. Filat (Vlad Filat, fost premier şi lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova) şi politica de românizare a instituţiilor de învăţământ din Moldova pe care a promovat-o”.

„S-a declarat împotriva controlului PDM asupra justiţiei, Procuraturii şi a sistemului judiciar din RM. Are conexiuni strânse cu SUA, participă la activităţile ONG-urilor sponsorizate de americani. În Occident este văzută drept candidatul la funcţia de prim-ministru al RM cu cele mai mari perspective”, notau autorii.

Portretul lui Renato Usatîi

Nota biografică a lui Renato Usatîi, candidat la funcţia de preşedinte din calitate de primar al oraşului Bălţi şi lider al Partidului Nostru, a fost elaborată în a doua jumătate a anului 2015. În nota redactată la Kremlin se menţiona, în mod special, atracţia politicianului pentru Moscova: „R. Usatîi pledează consecvent pentru păstrarea unor relaţii economice, politice, culturale, spirituale şi umanitare strânse cu Rusia. Este dispus pentru o cooperare constructivă cu partea rusă. Ţinând cont de activitatea sa antreprenorială, oponenţii politici deseori îi atribuiau lui R. Usatîi conexiuni cu lumea criminală, totuşi aceste afirmaţii nu corespund realităţii”.

Conexiunile cu Ucraina şi compararea lui Usatîi cu Dumnezeu

Kremlinul şi-a îndreptat atenţia şi către unul dintre susţinătorii apropiaţi ai lui Usatîi, fostul primar interimar de Bălţi Nicolai Grigorişin. Angajaţii de la Kremlin au fost interesaţi de informaţii despre relaţiile de afaceri ale lui Grigorişin în Ucraina, relevă RISE Moldova. La rubrica „Caracteristică personală”, profilul său a fost conturat astfel în 2018: „Este considerat drept un partener de afaceri apropiat lui R. Usatîi. Este cunoscut graţie frazei rostite în public: Renato Usatîi poate fi comparat doar cu Dumnezeu!”.

Colaboratorii „subdiviziunii moldoveneşti”

RISE Moldova a reuşit să-i identifice pe unii dintre autorii acestor caracteristici şi a încercat să-i contacteze telefonic pentru a le adresa întrebări despre activitatea lor în cadrul „sudiviziunii moldoveneşti”. Nu toţi au răspuns, notează sursa citată.

Şeful lor, Igor Maslov, şi Aleksei Negodov, care elaborează note biografice despre politicienii moldoveni, nu au răspuns la telefon.

Vasili Kaşirin (38 de ani) a răspuns, dar a refuzat să facă declaraţii: „Eu lucrez la stat şi mie îmi este interzis categoric să discut cu presa. Nu doar cu cea străină, dar şi cu cea din Federaţia Rusă. Aşa că, mă scuzaţi”.

Andrei Rusnakov (52 de ani) a răspuns la telefon, a susţinut că este „foarte ocupat”, după care nu a mai răspuns. Rusnakov ţine legătura cu demnitari din regiunea transnistreană şi Găgăuzia. Printre ei se numără conducătorii Institutului pentru Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională de la Tiraspol: Igor Şornikov şi Vera Tabak, fostă aşa-zisa prima doamnă a „Transnistriei. La fel, Rusakov ţine legătura şi cu fosta şefă a MAI din nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană - Nina Şevciuk (Ştanski) dar şi cu preşedintele Mişcării „Patria - Uniunea Euroasiatică” - Igor Tuleanţev, remarcă RISE Moldova.

Tuleanţev susţine la rândul său că nu îl cunoaşte pe Rusnakov. „Numele Rusakov nu-mi spune nimic. Poza nu-mi este cunoscută. Totuşi nu exclud eventualitatea comunicării cu această persoană în cadrul diverselor evenimente la care au fost prezente sute de oameni şi unde este absolut imposibil să-l memorezi pe fiecare. Până la urmă, nici nu are sens să-l memorez pe fiecare. Am un cerc de comunicare destul de vast şi de interesant. Persoana dată nu face parte din cei cu care comunic”.

Svetlana Voronin este o altă colaboratoare a Kremlinului pentru Republica Moldova, ocupându-se de redactarea declaraţiilor politice. Contactată de RISE Moldova, tânăra a răspuns la telefon, dar le-a cerut reporterilor să revină întrucât nu îi aude bine. Mai târziu, ea a refuzat să răspundă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite