Spania anunţă măsuri draconice pentru a împiedica secesiunea Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Barcelonei, după anunţul făcut de premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu privire la declanşarea articolului 155 din Constituţie Foto: EPA
Sute de mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Barcelonei, după anunţul făcut de premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu privire la declanşarea articolului 155 din Constituţie Foto: EPA

Guvernul Spaniei a aprobat sâmbătă, după o reuniune de urgenţă, activarea articolului 155 din Constituţia ţării, care prevede că Madridul poate prelua controlul direct asupra regiunii catalane.

Spania a luat măsuri draconice pentru a împiedica secesiunea Cataloniei, pregătind terenul pentru destituirea guvernului catalan condus de separatistul Carles Puigdemont, care a denunţat „cel mai grav atac“ la adresa regiunii sale de la terminarea dictaturii generalului Francisco Franco.

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de stat, premierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a anunţat sâmbătă că Madridul intenţionează să înlăture guvernul regional catalan, să dizolve parlamentul Cataloniei şi să declanşeze alegeri anticipate regionale în termen de şase luni. 

Această mişcare fără precedent pentru a prelua controlul asupra regiunii autonome vine ca urmare a crizei declanşate în urma referendumului catalan din 1 octombrie privind autodeterminarea, declarat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă. Conform datelor guvernului catalan, ce nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% din cei care au votat au fost în favoarea independenţei Cataloniei, prezenţa la urne fiind de 43%.  

Ulterior, Madridul i-a cerut liderului separatist catalan ca până pe 19 octombrie să spună clar dacă renunţă la demersurile privind declararea independenţei, însă Puigdemont a ignorat ultimatumul şi a refuzat să lămurească situaţia.

Motivând declanşarea articolului 155 prin garantarea legalităţii şi revenirea la normalitate, Rajoy a afirmat că nu a avut de ales. „Nu a fost nici dorinţa şi nici intenţia noastră. Nu a fost niciodată. Dar niciun guvern democratic nu poate permite ca legea să fie încălcată“, a spus el.

„Restaurarea democraţiei“

Rajoy a adăugat că nu a încercat să distrugă autonomia catalană, ci doar să „restaureze democraţia“ şi să înlăture persoanele care au acţionat ilegal. Vorbind de măsuri luate pe parcursul „acestei situaţii excepţionale“, Rajoy a afirmat chiar că „nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate“, încercând astfel să-i liniştească pe cei din regiune.

Dar premierul de la Madrid vrea să-i înlocuiască pe oficialii din guvernul catalan cu miniştrii săi, să preia controlul asupra poliţiei, finanţelor şi mass-media publice din regiune şi să organizeze alegeri regionale anticipate.

Măsurile anunţate de el trebuie aprobate acum de Senat, în care formaţiunea lui conservatoare - Partidul Popular - deţine majoritatea. În plus, majoritatea partidelor de opoziţie susţin protejarea unităţii Spaniei. Votul este programat pentru 27 octombrie, notează Reuters.

Protest de amploare

Manevra Guvernului Rajoy a fost urmată imediat de un protest de amploare la Barcelona, la care au participat, potrivit poliţiei locale, 450.000 de persoane, relevă AFP.

Manifestaţia fusese organizată iniţial în scopul de a cere eliberarea a liderilor asociaţiilor separatiste Omnium Cultural şi Adunarea Naţională Catalană -  Jordi Cuixart, respectiv Jordi Sanchez -, inculpaţi pentru revoltă împotriva autorităţilor. 

Carles Puigdemont, care a venit în rândurile demonstranţilor, a reacţionat la anunţul lui Rajoy abia seara. Într-o declaraţie televizată, în catalană, spaniolă şi engleză, el a acuzat Guvernul spaniol că a lansat „cel mai grav atac la adresa instituţiilor şi poporului din Catalonia de la decretele dictatorului militar Francisco Franco“. Sub conducerea acestuia (1938-1975), autonomia şi identitatea catalane au fost suprimate, Catalonia obţinând un anumit grad de autonomie abia în 1979, în baza constituţiei democratice.

Adresându-se europenilor în limba engleză, liderul separatist a afirmat că „valorile europene“ sunt „în pericol“. Iar pe spanioli i-a avertizat că se pot aştepta „la alte abuzuri“.

„Solicit parlamentului (catalan, n. red.) să se reunească într-o sesiune plenară în cadrul căreia noi, reprezentanţii suveranităţii cetăţenilor, vom fi în măsură să decidem asupra acestei încercări de lichidare a guvernului nostru şi a democraţiei noastre şi să acţionăm în consecinţă“, a afirmat Puigdemont.

Preşedinta Parlamentului catalan, Carme Forcadell, a mers şi mai departe şi a acuzat Madridul de tentativă de lovitură de stat. „Mariano Rajoy a anunţat o lovitură de stat de facto cu scopul de a înlătura un guvern democratic ales“, a declarat Forcadell. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite