Germania. Spitalele care tratează bolnavii de COVID-19 cu rădăcină de ghimbir şi praf de meteorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pe de o parte Germania este ţara care s-a remarcat cu soluţii ştiinţifice împotriva noului coronavirus, dar pe de altă parte a permis tratamentele cu comprese toracice îmbibate cu ghimbir în cazul unor bolnavi de COVID-19.

Într-o perioadă în care o serie de lideri mondiali au recomandat leacuri şi remedii miraculoase aberante, Germania s-a remarcat cu soluţii ştiinţifice, fiind ţara care a dezvoltat primul test de detectare a noului coronavirus şi primul vaccin aprobat în vestul Europei. Este o ţară condusă de un cancelar fizician, care a afirmat că aceste două descoperiri „sunt reale şi trebuie urmate”. Însă Germania este, de asemenea, ţara în care unii bolnavi de COVID-19 ajung în spitale în care sunt trataţi cu comprese toracice îmbibate cu ghimbir şi pelete homeopate care ar conţine particule de fier diluate care ar fi fost recoltate de la stelele căzătoare care au ajuns pe pământ, relatează The Guardian, preluat de digi24.ro.

Aceste tratamente sunt inspirate din teoriile „savantului spiritual” şi autoproclamatului clarvăzător Rudolf Steiner.

Nu există dovezi sau studii clinice care să dovedească eficacitatea acestor remedii şi nu sunt incluse în schemele oficiale de tratament emise de autorităţile medicale germane, dar, în parte, costurile sunt suportate de către casele de asigurări de sănătate, remarcă sursa citată.

Unele dintre aceste terapii au fost administrate pacienţilor de COVID-19 internaţi în stare gravă în spitalele Steiner, cum ar fi Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe din Berlin.

Ori acceptarea publică a mişcării câştigă teren după un an în care germanii i-au văzut pe adepţii filosofiei Steiner mărşăluind alături de anti-vaccinişti şi extrema dreaptă, în semn de protest faţă de măsurile luate de Guvernul Merkel în cazul pandemiei.

Despre steinerism

Născut în 1861 în Imperiului Austriac, Rudolf Steiner a susţinut că are acces la planuri spirituale superioare care i-au oferit informaţii despre reîncarnare, legături între corpurile cosmice şi creşterea plantelor şi istoria evoluţiei, inclusiv anii de viaţă ai lui Isus care nu sunt trecuţi de Biblie, dar şi despre continentul scufundat Atlantida.

Până la moartea sa, în 1925, Steiner şi-a aplicat filosofia în educaţie, arhitectură, agricultură, medicină şi chiar dans.

Steinerismul este, deci, o filosofie spiritualistă multidisciplinară.

„În secolul XXI, antroposofia (concepţia despre om şi lume fundamentată de Rudolf Steiner) rămâne o mişcare minoritară, deşi se bucură de un nivel ridicat de acceptare socială şi sprijin instituţional în ţările vorbitoare de limbă germană. În Germania, există peste 200 de şcoli, peste 500 de creşe şi 263 de instituţii pentru persoanele cu dizabilităţi mintale care urmează filosofia lui Steiner. Lanţul cu produse farmaceutice cu cele mai mari încasări din ţară şi al doilea cel mai mare lanţ de supermarketuri organice sunt conduse de antroposofi auto-declaraţi, iar produsele cosmetice fabricate de mărci dedicate lui Steiner sunt extrem de populare nu doar în Germania, ci şi la nivel global”, scrie „The Guardian”, potrivit digi24.ro.

„Într-un fel, antroposofia este o poveste de succes germană”, spune Helmut Zander, un istoric al religiilor preocupat să demonteze mişcarea Steiner. „Atinge un punct nevralgic pe care societatea noastră îl ignoră de mult timp. Agricultura ecologică a devenit populară în ultimul deceniu - Steineriştii au făcut-o încă din anii 1960”, explică el.

Credinţa lui Steiner că bolile sunt necesare pentru curăţarea dezechilibrelor spirituale este în contradicţie cu fundamentele de bază ale ştiinţei moderne. Şi totuşi antroposofia a făcut o incursiune considerabilă într-un sistem de sănătate public-privat care pune accent pe alegerea consumatorilor, notează sursa citată.

Încă din 2019, ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, a ales să nu elimine remediile homeopate prescrise de cele zece clinici Steiner de pe lista tratamentelor acoperite de asiguratorii publici de sănătate.

Cum ajung pacienţii cu COVID-19 în spitalele Steiner

Spitalul universitar Charité din Berlin, care se ocupă de repartizarea persoanelor cu infecţii grave cu noul coronavirus în jurul oraşului, a transmis că, în majoritatea cazurilor, „nu este în măsură să ofere pacienţilor de terapie intensivă libertatea de alegere” a locului în care să se trateze.

Când a fost întrebat cum a obţinut spitalul acordul pacienţilor pentru terapii adjuvante alternative din moment ce erau sedaţi sau se aflau într-o stare gravă, un purtător de cuvânt al Spitalului Havelhöhe a spus: „Rudele sunt informate cu privire la metodele terapeutice”.

Clinica spune că remediile alternative pe care le-a folosit sunt „terapii adjuvante”, care completează tratamentele convenţionale. Remediile obişnuite utilizate în cele trei spitale germane Steiner care au tratat pacienţii cu COVID-19 în ultimul an au fost făcute publice într-o revistă elveţiană a mişcării şi includ comprese toracice cu pudră de rădăcină de ghimbir, făină de muştar sau ceai de coada şoricelului, dar şi „praf de meteorit”, sub formă de pelete homeopate. Wala, un producător cu sediul în Germania, a declarat pentru Observer că peletele sale, care au fost, de asemenea, prescrise pe scară largă pentru prevenirea COVID-19 în azilele Steiner, conţin resturi de meteoriţi care nu au ars complet când au intrat ajuns pe pământ.

Un purtător de cuvânt al Havelhöhe a spus că nu există studii ştiinţifice care să demonstreze că aceste remedii au funcţionat şi că nu a existat suficient timp pentru efectuarea lor. Totuşi, spune el, „am observat că le fac bine oamenilor”.

Spitalele Steiner au fost transparente în ceea ce priveşte utilizarea terapiilor alternative în combaterea noului coronavirus. Într-un interviu acordat în octombrie 2020 pentru o revistă antroposofică - Erziehungskunst -, directorul clinic de la Havelhöhe, Harald Matthes, a susţinut că abordarea spitalului său a fost atât de reuşită încât nu a înregistrat niciun deces de COVID-19.

Totuşi, Havelhöhe revenit cu un e-mail către Observer în care precizează că spitalul a înregistrat o rată a mortalităţii de 12,4% pentru pacienţii cu COVID-19, aproape jumătate din media naţională germană de 24%. Din 145 de pacienţi, 88 s-au recuperat şi 18 au murit până la 10 decembrie 2020.

Dar astfel de afirmaţii sunt deranjante pentru comunitatea medicală germană. Charité din Berlin subliniază faptul că „cele mai severe cazuri” de infecţii cu noul coronavirus din oraş sunt tratate în propriul spital, fapt ce explică rata scăzută de decese de la Havelhöhe, mai degrabă decât utilizarea de remedii alternative.

Unii istorici nu sunt surprinşi de poziţia mişcării Steiner în mijlocul pandemiei de COVID-19. Robert Jütte, istoric în domeniul medicinei, a comparat situaţia actuală cu epidemia de holeră din anii 1830, care a dat naştere mişcării homeopatice, relatează „The Guardian”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite