Dezbatere legislativă: Curtea Constituțională discută prelungirea termenelor de insolvență

0
Publicat:

Curtea Constituțională a României examinează luni sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) referitoare la Legea care aprobă OUG pentru extinderea termenelor din actul normativ privind procedurile de prevenire și insolvență, potrivit Agerpres.

Curtea Constitutionala a Romaniei examinează prelungirea termenelor de insolvență - INQUAM Photos
Curtea Constitutionala a Romaniei examinează prelungirea termenelor de insolvență - INQUAM Photos

La începutul lunii aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art.262 alin. 3 indice 2 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, ale art. 115 alin. (7), ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea şi previzibilitatea legii, prin raportare la prevederile art. 44 alin. (1) cu privire la dreptul de proprietate privată, precum şi cele ale art. 45 şi 135 privind libertatea economică şi art. 16 alin. (1) şi (2) referitoare la interzicerea discriminării coroborate cu cele ale art. 53 privind principiul proporţionalităţii. 

Conform actului normativ, în situația operatorilor economici din sectoarele strategice ale economiei naționale, care sunt în proceduri de concordat preventiv la data intrării în vigoare a acestei legi, durata concordatului/planului de restructurare poate fi extinsă, la cererea debitorului, pentru motive întemeiate, cu cel mult 5 ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite