Pandemia Covid-19. Europa caută strategii de ieşire din izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aglomeraţie pe timpul carantinei în  oraşul italian Napoli
Aglomeraţie pe timpul carantinei în  oraşul italian Napoli

Italia, Franţa, Spania, Belgia şi Finlanda sunt printre ţările care au înfiinţat comitete de experţi pentru a examina o relaxare treptată a măsurilor de a rămâne în case, evitând totodată un al doilea val de infecţii care ar putea copleşi serviciile de sănătate.

Italia, ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus cu peste 15.000 de decese, a lansat o dezbatere despre strategia unei ieşiri controlate din situaţia de îngheţ aproape total al vieţii sociale şi economice. Guvernul italian pregăteşte un plan în cinci puncte pentru redeschiderea treptată a ţării, în condiţiile în care epidemia de coronavirus se reduce, a declarat duminică ministrul sănătăţii, Roberto Speranza.

Oficialul a arătat că guvernul va menţine reguli de distanţare fizică, va dezvolta un sistem de tratare la domiciliu şi, elementul cheie, va creşte masiv testarea.

Testarea a milioane de oameni ar trebui să dezvăluie „câţi italieni au fost infectaţi, dacă şi cum sunt imuni, câţi şi în ce zone pot reveni la o viaţă normală", a spus ministrul.

Evocând avertismentele experţilor conform cărora situaţia de urgenţă va fi complet depăşită doar atunci când va fi găsit un vaccin, ministrul a vorbit despre crearea „condiţiilor pentru o convieţuire cu acest virus''.

Europa se pregăteşte pentru a relaxa izolarea impusă de coronavirus. Ţări ca Franţa sau Spania caută strategiile de ieşire, încercând evitarea unui al doilea val de infecţii.

Guvernele din Europa au început pregătirile pentru a relaxa măsurile de distanţare impuse în cea mai mare parte a continentului pentru a controla pandemia coronavirusului, chiar dacă se preconizează că aceste restricţii care au paralizat economia vor rămâne în vigoare încă câteva săptămâni.

Franţa, Spania, Belgia şi Finlanda sunt printre ţările care au înfiinţat comitete de experţi pentru a examina o relaxare treptată a măsurilor de a rămâne în case, evitând totodată un al doilea val de infecţii care ar putea copleşi serviciile de sănătate.

Pedro Sánchez, premierul spaniol, a prelungit sâmbătă măsurile de izolare la domiciliu cu încă două săptămâni, până la 26 aprilie, dar a spus că interdicţia impusă luna trecută tuturor afacerilor considerate ne-esenţiale, printre care unele companii din producţie şi construcţii, vor fi ridicate după Paşte.

„Când vom avea curba infecţiei sub control, ne vom îndrepta către o nouă normalitate şi spre reconstrucţia economiei noastre”, a adăugat domnul Sánchez. „O echipă specifică de epidemiologi lucrează de două săptămâni la un plan de reluare a activităţii economice şi sociale.”

Angelo Borrelli, şeful Agenţiei de Protecţie Civilă din Italia, care este responsabil de coordonarea răspunsului ţării la focarul de Covid-19, a sugerat că „faza a doua” a blocării ţării ar putea începe luna viitoare. „Nu vreau să dau date, dar până pe 16 mai este posibil să avem alte date pozitive care sugerează că putem relua unele activităţi şi apoi să începem faza a doua”, a spus el.

Édouard Philippe, premierul francez, a declarat săptămâna trecută că procesul de izolare la domiciliu nu a avut precedent şi a adăugat: : „Probabil că nu ne îndreptăm încă spre o ridicare totală a măsurilor pentru toată lumea”.

Danemarca, care a fost una dintre primele ţări din Europa care a închis activităţile şi graniţele, săptămâna trecută a devenit prima care a stabilit un calendar privind ridicarea restricţiilor. "Dacă noi danezii continuăm să respectăm cu toţii împreună, măsurile de distanţare socială în următoarele două săptămâni - până după Paşte - şi dacă cifrele (privind noile cazuri- n.trad) rămân stabile şi rezonabile, atunci guvernul va începe o relaxare treptată şi controlată a societăţii noastre", a spus premierul Mette Frederiksen în 30 martie.

Câteva alte guverne au în vedere şi ele slăbirea restricţiilor, dar pentru asta e nevoie de o creştere masivă a capacităţii de testare. De asemenea, multe îşi fac griji că debutul sărbătorilor pascale şi vremea frumoasă ar putea să-i facă pe oameni să iasă din case după săptămâni de izolare la domiciliu. 

 
Berlinul pregăteşte ieşirea din izolare de la 19 aprilie

Germania, unde rata zilnică a cazurilor confirmate şi a deceselor a crescut în ultimele zile, a început de asemenea să se pregătească pentru ceea ce un oficial a numit „eliminare treptată a restricţiilor” care ar fi „acceptabilă din punct de vedere al politicii de sănătate”. „Dar am fost atenţi la ceea ce spunem în public”, a adăugat el.

"Mesajul important este acum: nu suntem într-o fază a pandemiei în care să le putem spune oamenilor că măsurile pot fi acum relaxate", a declarat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. „Bineînţeles, ne putem pregăti pentru asta, dar pentru moment este important acest mesaj [stai acasă]”.

  Guvernul german a întocmit o listă de măsuri pe care să le pună în aplicare atunci când ţara va intra în faza ieşiri din izolare, pe care intenţionează să o implementeze începând de la 19 aprilie, se arată într-un document, pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Obiectivul este menţinerea nivelului reproducerii virusului - adică numărul mediu de persoane contaminate de către un singur bolnav - sub unul, care reprezintă pragul la care o epidemie începe să scadă.

Steffen Seibert a dat însă asigurări, într-o conferinţă de presă, că Guvernul nu este încă în măsură să prezinte vreo dată a unei ieşiri din izolare în Germania, o măsură care a intrat în vigoare în această ţară la 22 martie.

Documentul pe care Reuters scrie că l-a putut consulta - în care se arată că pandemia nu se va încheia înainte de 2021 - prevede o revenire treptată la normal şi o implementare a unor dispozitive care permit să se urmărească 80% dintre contactele unei persoane contaminate cu 24 de ore înainte de diagnostic.

Persoanele contaminate şi cele cu care acestea au intrat în contact vor fi plasate, atunci, în carantină, acasă la ele sau în hoteluri.

În schimb, magazinele vor putea redeschide, la fel ca şi şcolile din anumite regiuni, însă regulile distanţării sociale vor fi menţinute.

Guvernul intenţionează totodată să relaxeze controlul la frontieră, însă va continua să interzică adunări mari şi sărbători private.

De asemenea, imediat ce vor fi disponibile suficiente măşti, folosirea lor va fi obligatorie în trenuri, autobuze, dar şi în întreprinderi şi în clădiri publice.

Cu toate acestea, unii experţi consideră că este o mare greşeală pentru guverne să nu angajeze publicul într-o dezbatere privind restrângerea restricţiilor.

 Austria ia în considerare redeschiderea magazinelor mici la 14 aprilie

Austria intenţionează să redeschidă magazinele mici începând de săptămâna viitoare, ca prim pas pentru relaxarea progresivă în următoarele luni a restricţiilor introduse pentru a lupta împotriva noului coronavirus, însă condiţia este ca cetăţenii să continue să respecte cu stricteţe măsurile actuale de izolare, a anunţat luni guvernul de la Viena, potrivit AFP, Reuters şi dpa.

"Scopul nostru este o revenire la normal pe etape", a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, făcând apel la populaţie să păstreze "cea mai strictă disciplină".

Faptul că Austria a acţionat mai devreme decât majoritatea ţărilor îi dă de asemenea posibilitatea să deschidă magazinele mai devreme, a spus el.

Dacă totul va merge bine, micile magazine, precum şi cele cu produse de grădinărit vor putea fi redeschise la 14 aprilie, imediat după Paştele catolic, dacă vor menţine regulile de igienă stricte, urmate de toate magazinele, mall-urile şi saloanele de coafură la 1 mai, a mai precizat Kurz.

La mijlocul lunii mai ar putea fi redeschise restaurantele şi hotelurile, în timp ce marile adunări publice vor rămâne interzise până cel puţin la sfârşitul lunii iunie.

Restricţiile de deplasare vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie, în timp ce şcolile vor sta închise până la mijlocul lui mai.

În acelaşi timp, guvernul austriac a triplat luni suma de bani pusă la dispoziţia companiile care introduc politici temporare de reducere a programului de lucru, în încercarea de a diminua povara financiară în timpul crizei coronavirusului.

Reducerea programului înseamnă mai puţine ore de lucru şi automat o diminuare a salariului. Pierderea suferită de angajat prin reducerea venitului este astfel compensată parţial de guvern prin noua schemă de sprijin.

Ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, şi ministrul Muncii, Christine Aschbacher, au spus că suma disponibilă va fi majorată până la circa trei miliarde de euro, conform agenţiei austriece de presă APA.

Măsura reducerii programului de lucru "a permis salvarea a circa 400.000 de locuri de muncă în Austria până acum", a spus Christine Aschbacher, adăugând că până vineri fuseseră înaintate circa 23.000 de solicitări.

Austria are în prezent circa 12.000 de cazuri confirmate de noul coronavirus, cu peste 200 de decese cauzate de COVID-19.

Guvernul ceh vizează o relaxare, începând de joi

Guvernul ceh vizează o relaxare a izolării care paralizează economia ţării, în cazul în care situaţia epidemiei se confirmă în zilele următoare, relatează Reuters.

Cehia a fost unul dintre primele state din Europa care a declarat starea de urgenţă, în martie, în vederea unei împiedicări a răspândirii noului coronavirus. Numărul cazurilor confirmate de covid-19 era, la vremea respectivă, de până în 200.

În total, Cehia înregistrează în prezent 4.591 de contaminări, însă creşterea zilnică a contaminărilor a fost sub 10% în ultimele zile.

Praga a anunţat duminică cel mai mic bilanţ de noi contaminări de la 22 martie.

În cazul în care această tendinţă continuă, a anunţat ministrul Sănătăţii Adam Vojtech, Guvernul urmează să autorizeze începând de joi o redeschidere a anumitor magazine - care vând materiale de construcţii sau papetărie -, dar şi o reluare a unor activităţi sportive în aer liber - fără adunări, ca tenisul.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite