Consiliul Europei vrea reguli mai stricte în cazurile de corupţie din Parlament şi Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul General al Consiuliului Europei, Thorbjørn Jagland
Secretarul General al Consiuliului Europei, Thorbjørn Jagland

GRECO, grupul de acţiune împotriva corupţiei al Consiliului Europei, a lansat astăzi raportul său anual, cerând statelor europene să susţină activităţile legale şi instituţionale ale parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, pentru a preveni şi a combate corupţia.

Potrivit GRECO, aceste trei grupuri profesionale trebuie să integreze mai bine acţiunile de prevenire a corupţie în activităţile lor zilnice şi să fie proactivi în dezvoltarea unor coduri de conduită precise şi transparente. Ulterior, trebuie create şi reinstituite mecanisme credibile de supervizare şi sancţiune. 

“ Cazurile de corupţie în care sunt implicaţi parlamentari, judecători sau procurori, au un efect devastator asupra încrederii cetăţenilor în instituţile democratice. Cetăţenii se bazează pe aceste categorii profesionale pentru a combate corupţia oriunde există ea şi de aceea, ele trebuie să fie un model de conduită. Dacă comportamentul corupt este tolerat la nivelul lor, se declanşează efecte corozive care se vor răspândi ca o boală.” a declarat Secretarul General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland.

În 2012, GRECO a făcut publică cea mai nouă evaluare a sa asupra modului în care statele gestionează probleme precum conflictul de interese, declaraţii de avere, cadouri, lobby-uri, transparenţa procesului politic şi implicarea în alte activităţi profesionale ale parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. 

Grupul de luptă anti-corupţie al Consiliului Europei a publicat până acum rapoarte individuale de ţară, pentru Estonia, Finlanda, Letonia, Polonia, Slovenia, Islanda şi Marea Britanie. În 2013, va finaliza rapoartele pentru Franţa, Luxembourg, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia şi FYROM Macedonia.  

În raportul de anul acesta a fost prezentată pentru prima oară statistica privind nivelul de implementare a recomandărilor făcute de Consiliul Europei. România se află între cele 45 de state care au implementat în totalitate recomandările GRECO, în timpul estimat de 36 de luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite