Premierul japonez a vizitat templul Yasukuni, considerat un simbol al perioadei imperialiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a vizitat, joi dimineaţă, templul Yasukuni, considerat un simbol al trecutului imperialist al Japoniei, anunţă BBC.

La un an de la preluarea mandatului, premierul Shinzo Abe a dorit să viziteze celebrul templu fără a isca tensiuni între statul său şi China.

Templul Yasukuni onorează mai mulţi criminali de război japonezi, iar vizita oficialilor provoacă aproape de fiecare dată temeri în rândul statelor vecine.

Însă prim-ministrul nipon a anunţat că nu intenţionează să rănească poporul chinez şi nici cel sud-coreean.

„Prin vizita mea doresc să mă angajez că niciodată oamenii nu vor mai suferi în război”, a spus prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Oficialul a intrat joi dimineaţă în templu, îmbrăcat într-un costum. Sosirea lui a fost transmisă în direct la televiziune. Aceasta este prima vizită la templul Yasukuni realizată de un prim-ministru în exerciţiu din anul 2006.

Totuşi, vizita premierului japonez a produs o primă reacţie a Beijingului. Ministerul de Externe chinez, Luo Zhaohui, a declarat că Japonia trebuie să suporte „consecinţele care decurg din acest gest”.

Templul comemorează aproximativ 2,5 milioane de japonezi care şi-au dat viaţa pentru ţara lor în timpul războaielor.

De asemenea, numele mai multor condamnaţi din cel de-al Doilea Război Mondial sunt păstrate într-o „carte a sufletelor”, la templul Yasukuni, inclusiv a generalului Hideki Tojo, care a fost executat pentru crime de război în 1948.

În luna octombrie, mai mulţi oficiali, printre care fratele premierului, cât şi ministrul de Externe, au vizitat templul, potrivit agenţiei Kyodo.

De cele mai multe ori, vizitele politicienilor japonezi la tempul Yasukuni provoacă animozităţi cu statele vecine.


Citeşte şi:

Japonia se înarmează, pe fondul tensiunilor cu Republica Populară Chineză

Guvernul japonez a luat marţi decizia de a creşte cu 5 la sută cheltuielile militare în următorii cinci ani, cu scopul de a achiziţiona echipamente pentru apărarea teritoriilor insulare disputate cu China, relatează AFP.

China condamnă noua strategie militară a Japoniei

China a anunţat recent că denunţă noua strategie de apărare a Japoniei, acuzând guvernul de la Tokio că doreşte o expansiune militară, măsură care ar putea pune în pericol stabilitatea din regiune, informează BBC.

Povestea navei de război japoneze Yamato, cel mai mare cuirasat din istorie

Pentru a câştiga supremaţia navală în oceanul Pacific în timpul celui de-al  Doilea Război Mondial, Japonia s-a gândit să construiască o nouă navă de război ,care să fie cea mai mare şi mai puternică din istorie.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite