VIDEO Poveşti de groază din secolul XXI: canibalismul din Coreea de Nord
0Pe la mijlocul anilor '90, Coreea de Nord a fost devastată de o mare foamete, care a ucis aproape 10% din populaţie. Atunci au început să circule zvonuri macabre, prea îngrozitoare pentru a fi crezute, dar prea frecvente pentru a fi ignorate.
„Nu cumpăra carne dacă nu ştii de unde provine“, erau sfaturile care circulau la vremea aceea. Teama de canibalism, provocată de foamete, s-a extins. Oamenii evitau să mănânce carne de la vânzătorii de supă de pe stradă şi avertizau copiii să nu rămână singuri noaptea pe străzi. Cel puţin o persoană a fost arestată şi executată în oraşul Chiongjin pentru că a mâncat carne de om, conform „Washington Post“.
Un ofiţer care a dezertat şi a fugit cu familia în China, a confirmat aceste poveşti de groază. „Oamenii înnebunesc de foame. Îşi omoară propriii copii şi îi mănâncă. Acest lucru s-a petrecut în multe locuri“, susţine ofiţerul citat de „Washington Post“.
Canibalism contemporan
Foametea din Coreea de Nord a luat sfârşit, dar poveştile despre oamenii disperaţi care au înnebunit de foame au revenit în actualitate. Săptămâna trecută, „Asia Press“ a publicat un reportaj care susţinea că mii de oameni au murit de foame într-o provincie nord-coreeană şi că foametea a condus, din nou, la canibalism. Un bărbat, susţin reporterii, a fost arestat şi executat pentru că şi-a omorât şi mâncat propriii copii.
Dar este oare adevărat? E posibil ca ceva atât de îngrozitor să se petreacă din nou?, se întreabă publicaţia americană. Răspunsul este că nimic nu este sigur. Cei care monitorizează Coreea de Nord par destul de sceptici la asemenea poveşti, dar sunt de acord că relatările despre micro-foamete vin cu o regularitate înspăimântătoare.
„Prima mea reacţie la aceste rapoarte, acum câţiva ani, a fost de scepticism. Dar dacă auzi destul de mulţi oameni relatând acelaşi lucru, ajungi să crezi că nu toţi sunt mincinoşi“, scria cercetătorul Joshua Stanton în luna mai a anului trecut, atunci când poveştile de groază au ieşit ultima oară la iveală.
Adevărata problemă
Se presupune că nord-coreenii şi-au rezolvat problemele cu foametea, în mare parte datorită ajutoarelor alimentare din partea puterilor străine. Oficial, economia Coreei de Nord este „colectivistă“: statul deţine toate produsele, inclusiv fiecare recoltă agricolă din interiorul graniţelor. Dar, cum s-a întâmplat şi în alte state comuniste, asta nu reuşeşte să hrănească populaţia. Din cauza foametei din anii '90, regimul comunist a învăţat să tolereze pieţele negre de alimente şi fermele private mici. Atunci când piaţa de alimente oficială, condusă de stat, se va prăbuşi, piaţa secundară, cea neagră, este cea care va trebui să hrănească oamenii, spune „Washington Post“.
Şi totuşi, la nivel mai mic, în Coreea de Nord foametea este posibilă, sau măcar plauzibilă. Guvernul nu se poate hotărî să renunţe la controlul alimentelor. Deşi negoţul cu produse agricole este mai flexibil acum decât cu 15-20 de ani în urmă, este încă unul dintre cele mai dur controlate.
Spre deosebire de zone ca Africa de Est, unde anul trecut mii de oameni au murit de foame, principalele cauze nu sunt provocate de un mediu ostil, ci de om.
Poate, totuşi, poveştile despre canibalism nu sunt altceva decât nişte zvonuri, dar canibalismul este un simptom a ceva mult mai rău: foametea şi dezintegrarea societăţii, condiţii încă prezente în Coreea de Nord. Şi totuşi, poveştile sunt dese şi repetate de mulţi dezertori ai ţării şi ţes o istorie de groază a secolului XXI, încheie publicaţia americană.
Canibalism în Coreea de Nord: Copii mâncaţi de proprii părinţi din cauza foametei