Pandemia Covid-19. Franţa şi Marea Britanie cer explicaţii Chinei. Răspunsul Beijingului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Marea Britanie a avertizat joi China că va trebui să răspundă unor "întrebări dure" legate de gestionarea crizei coronavirusului. China a făcut apel vineri la unitate internaţională după criticile formulate de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de mai multe capitale occidentale privind gestionarea epidemiei de către Beijing.

Acuzaţii similare au fost aduse în ultimul timp şi de preşedintele americane Donald Trump care a invocat China şi ca argument pentru a sista contribuţiile către OMS. În opinia lui Trump, oarganizaţia nu a încercat să verifice cifrele furnizate de China la începutul pandemiei, ceea ce ar fi indus în eroare restul ţărilor lumii, cu consecinţe serioase.

Rusia pe de altă partea a intervenit joi în această polemică, luând apărarea Chinei. Preşedintele Vladimir Putin, a apreciat în cursul unei discuţii cu omologul său chinez, Xi Jinping, drept „contraproductive" acuzaţiile că Beijing-ul ar fi dezinformat opinia publică, în legătură cu evoluţia epidemiei de coronavirus. 

China a făcut apel vineri la unitate internaţională în faţa coronavirusului, după criticile formulate de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de mai multe capitale occidentale privind gestionarea epidemiei de către Beijing, potrivit AFP.

Într-un interviu apărut joi în Financial Times, preşedintele francez a spus că există zone de umbră în gestionarea epidemiei de coronavirus de către China, după apariţia acesteia la Wuhan, în centrul ţării, la sfârşitul lui 2019.

„Să nu avem acea naivitate care constă în a spune că (gestionarea epidemiei de către China – n.r.) este mult mai puternică. Nu ştim. Şi sunt cu siguranţă lucruri care s-au întâmplat şi de care nu ştim”, a afirmat Macron.

El a fost întrebat de cotidianul britanic dacă regimurile autoritare sunt mai eficiente în gestionarea acestor tipuri de criză.

Vineri, Beijingul a spus că este „inutil” să se argumenteze în legătură cu avantajele şi incovenientele diferitelor sisteme politice.

„Este imperativ ca toate ţările să fie unite pentru a combate epidemia şi a câştiga războiul” împotriva COVID-19, a spus în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Conform Palatului Elysée, Macron a subliniat că în democraţii, care garantează libertatea de informare şi de expresie, gestionarea crizei este transparentă şi face obiectul unor dezbateri, spre deosebire de regimurile unde informaţiile sunt controlate.

Aceste afirmaţii survin după convocarea ambasadorului Chinei în post la Paris de către ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian, care i-a reproşat afirmaţii prin care critică răspunsul Occidentului la COVID-19.

Beijingul a afirmat miercuri că e vorba de „neînţelegeri”.

Rezervele lui Macron în privinţa gestionării crizei de către Beijing se adaugă îndoielilor exprimate deja de Londra şi Washington.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a mulţumit vineri lui Emmanuel Macron pentru ‘leadership-ul’ său în răspunsul internaţional la pandemia de COVID-19, în contextul în care SUA şi-au suspendat finanţarea pentru organizaţie şi preşedintele francez şi-a exprimat îndoiala în legătură cu gestionara crizei de către China, potrivit AFP.

„Vă mulţumesc mult, preşedinte Emmanuel Macron, pentru leadership-ul dvs. în acţiunea sanitară internaţională”, a scris şeful OMS într-o postare pe contul său de Twitter.

Mesajul său vine după apelul liderului francez „de a construi, în jurul OMS, o iniţiativă puternică privind diagnosticele, tratamentele şi vaccinurile accesibile tuturor” împotriva noului coronavirus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite