China, invitată de talibani să participe la reconstrucţia Afganistanului: „E o ţară cu o economie şi capacităţi uriaşe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China şi Afganistan FOTO SHUTTERSTOCK
China şi Afganistan FOTO SHUTTERSTOCK

China a jucat un rol constructiv în promovarea păcii şi a reconcilierii în Afganistan şi este binevenită să contribuie la reconstrucţia ţării, a declarat pentru mass-media de stat chineze purtătorul de cuvânt al talibanilor Suhail Shaheen, relatează Reuters.

„China este o ţară mare, cu o economie şi o capacitate uriaşe - cred că poate juca un rol foarte mare în reconstrucţia şi reabilitarea Afganistanului", a declarat Suhail Shaheen pentru postul de televiziune CGTN, joi seara. 

În relaţia cu talibanii, o Chină din ce în ce mai puternică ar putea să profite de faptul că, spre deosebire de Rusia şi Statele Unite, nu a luptat în Afganistan, scrie Reuters.

În cadrul întâlnirii pe care ministrul chinez de externe Wang Yi a avut-o, luna trecută, cu o delegaţie talibană în oraşul portuar din nordul Chinei, Tianjin, şeful diplomaţiei chineze a spus că speră ca Afganistanul să adopte o politică islamistă moderată.

O serie de fotografii publicate luna trecută de mass-media de stat chineză în care ministrul de externe Wang Yi apare lângă oficiali talibani în tunică tradiţională şi turban a stârnit semne de întrebare pe reţele sociale chineze.

De atunci, maşina de propagandă a Chinei a început să-şi pregătească cetăţenii pentru a accepta un scenariu tot mai probabil în care Beijingul ar trebui să recunoască ca un regim legitim mişcarea islamistă de linie dură care câştigă rapid teren în Afganistan. 

„Chiar dacă nu pot controla întreaga ţară, ar fi totuşi o forţă semnificativă de care să se ţină cont”, a scris joi un influent comentator pe reţelele sociale, cunoscut pentru familiaritatea lui cu concepţia politicii externe a Chinei. Comentatorul, care scrie sub pseudonimul Niutanqin sau „Zither-Playing Cow”, a făcut remarcile pe canalul său WeChat.

Vineri, tabloidul de stat Global Times a publicat un interviu cu liderul unui partid de opoziţie afgan care a spus că „guvernul de tranziţie trebuie să includă talibanii”.

Avântul talibanilor, în timp ce forţele SUA se retrag, este incomod pentru China, care a blamat extremismul religios ca fiind o forţă destabilizantă în regiunea sa vestică a Xinjiang şi are îngrijorări vechi legate de faptul că teritoriul controlat de talibani va fi folosit pentru a adăposti forţe separatiste. Dar China susţine şi o politică de neintervenţie în treburile interne ale altor ţări.

Întâlnirea de luna trecută, în oraşul Tianjin din nordul Chinei, a urmat unei vizite similare a unei delegaţii talibane în 2019, doar că acum gruparea este mult mai puternică, Wang declarând că speră ca Afganistanul să aibă o „politică islamistă moderată”.

„Nu sunt aceiaşi talibani care au aruncat în aer statuile Buddha din Bamian în faţa presei mondiale? Nu ar trebui să avem o concluzie?", a comentat pe Weibo un internaut chinez pe Weibo, în descrierea unui videoclip care îl arăta pe Wang alături de un oficial taliban.

În momentul în care talibanii au ajuns la putere ultima dată, între 1996-2001, China suspendase deja relaţiile cu Afganistanul, după ce îşi retrăsese diplomaţii în 1993, după izbucnirea războiului civil.

„Este pragmatismul nostru. Modul în care doriţi să vă conduceţi ţara este în mare parte treaba voastră, pur şi simplu nu lăsaţi acest lucru să afecteze China", a declarat Lin Minwang, expert în Asia de Sud la Universitatea Fudan din Shanghai.

„Când o mare putere asiatică precum China arată că recunoaşte legitimitatea politică a talibanilor întâlnindu-i atât de deschis, le oferă talibanilor o mare victorie diplomatică", a spus Lin.

Afganistan, „Cimitirul Imperiilor”

Mass-media de stat a publicat cel puţin două analize în această săptămână, subliniind faptul că Afganistanul a fost „cimitirul imperiilor”, avertizând China să nu se lase antrenată în „Marele Joc” şi întărind astfel mesajul potrivit căruia China nu are nici intenţia de trimitere a trupelor în Afganistan, nici iluzia că poate umple vidul de putere lăsat de Statele Unite.

După întâlnirea lor cu Wang, talibanii au spus că speră că China poate juca un rol economic mai mare.

"Acest lucru arată că  s-ar putea ca China să fi fluturat promisiunile de ajutor economic şi investiţii într-un Afganistan postbelic ca o ofertă menită să încurajeze ambele părţi să înceteze lupta şi să ajungă la o soluţie politică", a declarat Zhang Li, profesor de studii sud-asiatice la Universitatea Sichuan .

China a profitat de avantajele eforturilor militare şi de securitate costisitoare în Afganistan, dar acum se confruntă cu un regim islamic ostil în apropierea frontierei sale de vest, spune David Stilwell, fost secretar de stat adjunct pentru afacerile din Asia de Est şi Pacific, citat de Washington Times.

Stilwell, fost ataşat militar în China, a declarat că prezenţa mare şi în creştere a oficialilor şi întreprinderilor chineze în Afganistan va deveni mai pregnantă odată cu plecarea a peste 10.000 de americani din ţară. Atunci Al-Qaeda şi alte grupuri vor începe să plănuiască atacuri teroriste împotriva chinezilor din Afganistan.

    

Stilwell, care a lucrat la Departamentul de Stat în timpul administraţiei Trump, şi-a amintit de o întâlnire avută  în China cu un ofiţer al Armatei Poplare de Eliberare, care l-a criticat pentru ceea ce a numit politicile americane „imperialiste” care au transformat Afganistanul într-o colonie americană.

Stilwell i-a răspuns că este de acord că Statele Unite ar fi trebuit să plece din Afganistan cu mult timp în urmă.

 „I-am urat lui şi colegilor din armată noroc în cimitirul imperiilor. Public, s-a bătut în piept şi a spus că îi convine. După aceea, m-a tras deoparte şi mi-a spus că speră să nu plecăm prea curând ”, a dezvăluit acesta pentru Inside the Ring. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite