La Targul de cafea, 500 de nou-initiati
0La ultima editie a Targului de Cafea, care are loc la Bucuresti in fiecare prima sambata din luna, organizatorii au pregatit 500 de cafele. Ceea ce inseamna acelasi numar de nou-initiati in domeniu,
La ultima editie a Targului de Cafea, care are loc la Bucuresti in fiecare prima sambata din luna, organizatorii au pregatit 500 de cafele. Ceea ce inseamna acelasi numar de nou-initiati in domeniu, ne-a declarat Michelle Florescu, patronul Leonard Caffe, pe o piata care, din cauza lipsei de educatie a consumatorului, e invadata de cafea de calitate proasta. "Pe piata romaneasca nu este mai mult de 8 - 10 la suta cafea buna, restul e cafea robusta, ieftina, cu multa cofeina, si monogust", spune dl. Florescu. Pe langa un ambalaj lucios si reclama din media, consumatorul este indus in eroare si in piete, unde, sub denumiri consacrate precum cafea Columbia - la preturi mai scazute - se vinde cafea prajita artizanal, in instalatii improprii, la foc direct, care ard bobul de cafea la exterior si il lasa crud la interior. Fara experienta gustului celor 28 de tipuri de cafele care se importa in Romania, consumatorul devine prada usoara a comerciantului. Un mod de a te orienta este procentul de cafea robusta, care intr-o cafea de calitate nu trebuie sa depaseasca 30 la suta, considera Cristina Habeanu, directorul firmei. Din pacate, de multe ori producatorii evita sa treaca pe ambalaj acest indiciu. Potrivit unui studiu AC Nielsen, romanii au cumparat intr-un an, iunie 2004 - mai 2005, 11.746 tone de cafea, in valoare de 4.480 miliarde lei vechi. Consumul este estimat sa creasca, odata cu eliminarea treptata a accizei, pana in ianuarie 2007, cand, daca Romania intra in Uniunea Europena, cafeaua devine, din produs de lux, aliment.