E oficial: UE va taxa tranzacţiile financiare. Cum va fi afectată România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat o propunere care prevede aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare în care sunt implicaţi europenii. Practic, sunt vizate toate băncile care au operaţiuni în UE. CE speră să obţină în acest fel 57 de miliarde de euro anual.

Mai multe state comunitare, în frunte cu Marea Britanie, şi-au exprimat deja nemulţumirea faţă de plan. În România, autorităţile susţineau săptămâna trecută că încă analizează situaţia pentru a determina potenţialul impact asupra băncilor autohtone.

Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, a fost iniţiatorul acestei propuneri, devenită între timp tot mai agreată. Astfel, resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor. Varianta este analizată şi în România.

„Resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra României. Să nu ne trezim cu băncile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui să facem impactul foarte atent“, a declarat săptămâna trecută Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul în cadrul Ministerului Finanţelor.

Schimbarea este crucială pentru Comisia Europeană, care devine astfel mult mai independentă din punct de vedere financiar. În actualul sistem, numai 12% din bugetul total al Comisiei (126,5 miliarde de euro) este finanţat prin resurse proprii. Acestea reprezintă, în mare parte, venituri din taxe pentru importuri. Astfel, dacă se respectă ţinta propusă în bugetul pe 2012 (30%), Comisia ar obţine 40 de miliarde de euro din resurse proprii, în loc de 16 miliarde în preze

Statele UE sunt împărţite în două în ceea ce priveşte decizia. Marea Britanie se opune categoric taxei şi a declarat deja că nu o va aplica. Mai mult, britanicii spun că acesta este un atac direct asupra centrului lor de business (City of London).

Mai mult, autorităţile britanice au anunţat în urmă cu două săptămâni că vor demara un proces împotriva Băncii Centrale Europene (BCE), acuzând că regulile stabilite de instituţia europeană în ceea ce priveşte sistemul bancar generează un „handicap“ centrului financiar londonez, City of London.

Potrivit publicaţiei britanice „Financial Times“, noile reguli impuse de BCE pentru sectorul financiar vor forţa unele dintre cele mai mari case de compensaţii din lume să renunţe la operaţiunile pe care le desfăşoară în City of London, afectând astfel întreg districtul londonez de business.

Acţiunea în instanţă fără precedent subliniază gravitatea nemulţumirilor autorităţilor britanice faţă de politicile BCE. Marea Britanie se află acum într-o „luptă“ cu Franţa şi Germania pentru a atrage cât mai mulţi investitori şi instituţii financiare, totul în încercarea de a câştiga titlul de centrul de business al UE.

n proiect al BCE, publicat în această vară, cere caselor de compensaţii să aibă sediul în zona euro dacă vor să administreze mai mult de 5% din piaţă în ceea ce priveşte produsele financiare denominate în euro. Marea Britanie va cere instanţei să restricţioneze aceste reguli în baza dreptului de liberă circulaţie a capitalului, susţinând că aceasta restricţionează dreptul de a desfăşura afaceri transfrontaliere în cadrul unei Uniuni Europene în care se folosesc mai multe monede.

Regula, dacă va fi adoptată de BCE, va crea un „handicap“ districtului londonez de business şi va afecta infrastructura pieţii financiare britanice, din moment ce ea va forţa casele de compensaţii să-şi mute multe dintre operaţiuni în alte state din zona euro – cel mai probabil în Frankfurt sau în Paris. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite