Copiii lui Hayssam, reţinuţi în ţară de o lege confuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii atenţionează că, graţie lacunelor din Legea privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, minorii pot fi scoşi din ţară cu o simplă parafă a unui medic

Specialiştii atenţionează că, graţie lacunelor din Legea privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate, minorii pot fi scoşi din ţară cu o simplă parafă a unui medic de familie, chiar fără acordul ambilor părinţi

Adela Omar, soţia "teroristului" Omar Hayssam, îşi va ridica mâine actele de la Judecătoria Sectorului 2, care atestă permisiunea justiţiei de a-şi scoate copiii din România fără acordul sirianului.

Soţia lui Omar Hayssam a luptat peste un an în instanţe pentru a-şi putea duce cei şapte copii, toţi minori, la bunicii din partea tatălui. A avut chiar şi două încercări eşuate de a îi scoate din ţară. Legea privind libera circulaţie a cetăţenilor români în străinătate este destul de restrictivă în ceea ce priveşte scoaterea unui minor din ţară. Fără acordul expres al ambilor părinţi, minorul va fi oprit la graniţă.

În străinătate - cu acordul medicului

Pe cât de "dură" este legea la ieşirea din ţară, la întoarcere lucrurile sunt mult mai lejere. Nu trebuie precizat nicăieri dacă minorul a fost readus în ţară. Mai mult, actualele reglementări dau posibilitatea ca un copil minor să fie scos din ţară fără îndeplinirea vreunei condiţii, dacă însoţitorul face dovada că minorul urmează să beneficieze de un tratament în străinătate şi dacă acesta este imposibil de realizat în ţară.

Documentul trebuie emis, conform legii, de autorităţile medicale române, fără a se preciza care anume sunt competente. Conform specialiştilor, se poate ajunge în situaţia în care actul medical să fie emis de medicul de familie sau de către un medic curant.

Astfel că procurorul-şef adjunct al Secţiei de analiză, studii, probleme ale minorilor, perfecţionare profesională şi informatică, din cadrul Parchetului General, Cristina Nicoară, consideră că se impune modificarea acestui text pentru a se include menţiunea că "documentele emise să fie avizate de Ministerul Sănătăţii, în urma efectuării unei expertize medicale care să stabilească cu certitudine afecţiunea, tratamentul medical necesar şi posibilitatea intervenţiei în România sau în străinătate".

Studii sau concursuri

O altă cale facilă prin care minorii pot fi scoşi din ţară este cea referitoare la studii sau concursuri oficiale. Nu există însă nicio prevedere care să ceară în mod expres ca documentele pentru o astfel de călătorie să fie avizate de Ministerul Educaţiei. "Lipsa acestei prevederi ar putea crea premisa că orice şcoală să poată emite astfel de documente", mai precizează Cristina Nicoară. Nici procedurile de repatriere a copiilor români neînsoţiţi nu prevăd clar măsurile de protecţie şi de promovare a drepturilor minorilor. În plus, repatrierea poate dura luni de zile, timp în care, prin lege, nu este nicio măsură de protecţie.

Paris: Minorii români acţionează în autobuze

Grupul Operaţional de legătură româno-franceză a întocmit un raport anul trecut privind delincvenţa în Paris, din care reieşea că 1.071 de infracţiuni privind traficul de carne vie, explotarea minorilor sau alte abuzuri, făcute în 2005 sunt imputabile unor cetăţeni români.

Cu această ocazie, 888 de români au fost puşi sub acuzare, din aceştia jumătate fiind minori. Studiul a relevat că furturile din transportul public sunt un "veritabil fenomen social", 398 de acuzaţi au fost prinşi de poliţia regională de transporturi. Nouă români au fost acuzaţi că au scos la cerşit un copil de cinci ani. Vestea bună este că prostituţia infantilă este aproape de dispariţie. Unitatea de Sprijin pentru Investigaţii Teritoriale a realizat mai multe acţiuni antiprostituţie la Paris, dar din 2.825 de cazuri, doar 41 priveau cetăţeni români, niciunul minor.

La Milano, copiii români sunt specializaţi în furturi

Reprezentanţi ai Departamentului de Justiţie pentru Minori - Centro de Prima Accolienta din Milano, care s-au întâlnit anul trecut cu procurori şi experţi români în problema justiţiei pentru minori, au ajuns la concluzia că majoritatea copiilor români cu probleme provin din zona oraşului Craiova.

Statisticile arătau că aceştia comiteau în mare parte furturi - 90% sau sechestru de persoane, cu scopul de a fi jefuite. Vârsta minorilor variază între 15 şi 17 ani. "Pe fondul lipsei unor tratate bilaterale, autorităţile din Italia şi-au exprimat îndoiala că aceşti copii, odată repatriaţi, vor fi protejaţi şi li se va acorda atenţia necesară, din punct de vedere al drepturilor garantate de statul român", susţine procurorul Cristina Nicoară.

Scoşi din ţară cu acte false

Există situaţii în care se încearcă scoaterea din ţară a minorilor cu acte false. Nu de mult, poliţiştii de frontieră doljeni au stopat ieşirea ilegală din ţară a doi minori, care erau însoţiţi de tatăl lor. La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat, conform normelor în vigoare, o declaraţie notarială prin care soţia acestuia îşi exprimase acordul ca fiii săi să călătorească împreună cu soţul în afara ţării. În final, s-a stabilit că declaraţia prezentată la controlul de frontieră era falsă.

2.500 de minori, singuri în străinătate

Conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru protecţia dreptului copilului, cel puţin 2.000-2.500 de minori români sunt plecaţi în străinătate, neînsoţiţi de părinţi sau alte rude. Cei mai mulţi dintre aceştia se află în Italia, Franţa şi Spania.

Ei ar trebui repatriaţi, însă lipsa unor acorduri bilaterale între România şi aceste ţări face imposibil acest lucru. Potrivit statisticilor, copii români aflaţi în dificultate se mai găsesc şi în Ungaria, Marea Britanie şi Irlanda de Nord. În acest moment, România nu este pregătită să-şi primească aceşti copii acasă, întrucât există doar 12 centre de tranzit unde ar putea fi cazaţi minorii până la integrarea în societate şi familiile de origine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite