Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FILM Paradis în Vest Regie: Costa-Gavras; Distribuţie: Riccardo Scamarcio, Odysseas Papaspiliopoulos, Léa Wiazemsky, Tess Spentzos, Kristen Ross, Stella-Melina Vasilaki, Gil Alma Evocând

FILM

Paradis în Vest

Regie: Costa-Gavras; Distribuţie: Riccardo Scamarcio, Odysseas Papaspiliopoulos, Léa Wiazemsky, Tess Spentzos, Kristen Ross, Stella-Melina Vasilaki, Gil Alma

Evocând „Odiseea“ lui Homer, filmul lui Costa-Gavras este un basm modern, care abordează un subiect serios într-o manieră jucăuşă: emigrarea ilegală în „paradisul“ Europei de vest. Aflat pe un vas care transporta emigranţi ilegali, Elias sare în apă în momentul în care sunt abordaţi de Garda de Coastă a Greciei şi se trezeşte pe o plajă de nudişti, pe malul Mării Mediterane.

După ce fură uniforma unui angajat, pentru Elias începe un lung şir de incidente ivite din încercarea de a evita autorităţile. Pe parcurs, tânărul intră în contact cu diverşi cetăţeni din Uniunea Europeană, împrietenindu-se cu unii dintre ei şi fiind trădat de alţii. Elias ajunge să care bagaje, este confundat cu un instalator şi în cele din urmă este folosit ca voluntar într-un act de magie al lui Nick Nickelby, cu care stabileşte să se revadă în Paris.

CARTE

Seducătoarea din Florenţa

Autor: Salman Rushdie; Editura: Polirom

image

Un tânăr european, înalt şi blond, care-şi spune „Mogor dell’Amore“, Mogulul Dragostei, soseşte la curtea împăratului Akbar, conducătorul Imperiului Mogul. El îi spune împăratului o poveste care începe să-l obsedeze. Străinul pretinde că este fiul unei prinţese mogule, sora cea mai mică a bunicului lui Akbar.

Qara Koz era neînchipuit de frumoasă, şi se zicea despre ea că avea puterea de a face vrăji. La un moment dat, ea a fost capturată de un luptător din Uzbekistan, apoi de unul persan, devenind în cele din urmă iubita lui Argalia, un soldat florentin. Atunci când Argalia îşi duce iubita la Florenţa, întreg oraşul este vrăjit de prezenţa prinţesei mogule, stârnind astfel multe necazuri. Este povestea a două oraşe, situate la mii de kilometri distanţă, dar foarte asemănătoare, care se descoperă prin povestea călătorului misterios.

CD

The E.N.D.

Artist: The Black Eyed Peas; Casa de discuri: Universal Music

image

Fanii The Black Eyed Peas pot sta liniştiţi! „The E.N.D.“, noul album al formaţiei, nu anunţă despărţirea grupului, având, dimpotrivă, un cu totul alt mesaj: „The Energy Never Dies“ (energia nu moare niciodată). Cel de-al cincilea album al formaţiei a fost lansat recent pe piaţă, la patru ani după „Monkey Business“.

Producătorul albumului este will.i.am, care reuşeşte să distanţeze „The E.N.D.“ de restul albumelor lansate până acum de cei patru membrii ai formaţiei, abătându-se de la tradiţionalele ritmuri de hip-hop şi ducând The Black Eyed Peas într-o nouă eră, cea a muzicii dance-pop. „The E.N.D.“ conţine 15 melodii, printre care şi hitul „Boom Boom Pow“, care a ajuns number one în ţări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Belgia, Turcia şi Marea Britanie. Vorbind despre noul album, will.i.am a dezvăluit că inspiraţia a venit în urma unei nopţi petrecute în club, pe ritmuri electro.

DVD

Secrete din trecut

Regie: Stephan Elliott; Distribuţie: Jessica Biel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas, Colin Firth

image

O comedie savuroasă, a cărei acţiune se petrece la începutul anilor ’30. Un tânăr britanic pe nume John Whittaker se îndrăgosteşte nebuneşte de Larita, o americancă îndrăzneaţă pe care o ia de soţie. Problemele încep în momentul în care cuplul ajunge la reşedinţa familiei Whittaker, unde Larita face cunoştinţă cu soacra ei.

Între cele două femei există o reacţie de respingere reciprocă. Toate eforturile Laritei de a de a-i face pe plac doamnei Whittaker eşuează lamentabil, pentru ca în cele din urmă, tânăra să înţeleagă jocul pe care îl face soacra. Pentru a-l păstra pe John, Larita trebuie să-i răspundă mamei lui cu aceaşi monedă. Când balanţa începe să se încline în favoarea Laritei, doamna Whittaker descoperă un secret din trecutul norei ei şi are posibilitatea de a o îndepărta pe nora nedorită.

SPECTACOL

Block Bach

Regie:  Alexandru Dabija; Coregrafia: Răzvan Mazilu, Amir Kolben; Distribuţie: Răzvan Mazilu, Monica Petrică (foto), Coca Bloos, CRBL; Locaţie: Teatrul Odeon Bucureşti

image

Ce au în comun o actriţă, doi balerini şi un breakdancer? Muzica lui Johann Sebastian Bach! Pe parcursul a 60 de minute, cele patru personaje ale acestui spectacol de teatru-dans realizează o radiografie a vieţii la bloc, trecând în spa­­tele betoanelor, acordurilor de manele şi a mirosului de mici fripţi în balcon.

Bătrâna (Coca Bloos)  este atât de săracă încât împarte un ou fiert pentru a-i ajunge la două mese. CRBL îl personifică pe „băiatul de cartier“, care îşi pierde timpul în scara blocului şi încearcă să o cucerească pe tânăra sofisticată (Monica Petrică) cu mişcări de breakdance. El intră astfel în con­flict şi cu iubitul tinerei (Răzvan Mazilu), iar cei doi rezolvă problema printr-un duel susţinut prin mişcări coregrafice spectaculoase.

CONCERT

Limp Bizkit

Locaţie: Bucureşti, Arenele Romane

image

La patru ani de la lansarea ultimului lor album, „The Unquestionable Truth (Part 1)“, Limp Bizkit a revenit la componenţa iniţială a trupei (Sam Rivers, John Otto, DJ Lethal, Fred Durst si Wes Borland). Odată cu reunirea formaţiei, a venit şi vestea turneului mondial „Unicorns N’ Rainbows“, care-i aduce pentru prima oară în România pe solistul Fred Durst şi pe colegii săi.

Concertul de la Arenele Romane are loc în cadrul festivalului Rock the City, ocazie cu care fanii din România vor putea asculta hituri precum „Behind Blue Eyes“, „Take a Look Around“ sau „Nookie“. Alături de îndrăgita trupă Limp Bizkit, pe scenă vor urca şi formaţiile de heavy metal şi de progressive metal Queensryche şi respectiv Saga.

CARTE vs. FILM

image

Romanul „Fata cu cercel de perlă“ al lui Tracy Chevalier este o interpretare fictivă a vieţii pictorului olandez Johannes Ver­meer (1632-1675). Povestită la persoana I, cartea lui Chevalier încearcă să construiască povestea celebrei picturi a lui Vermeer, „Fata cu cercel de perlă“, pornind de la originea personajului pictat şi continuând cu întâmplările care au adus-o pe tânără în casa pictorului şi în studioul acestuia, unde Griet este pictată purtând cerceii cu perle ai soţiei lui Vermeer.

image

Respectând în mare parte firul narativ al cărţii lui Chevalier, filmul regizat de Peter Webber surprinde povestea pictorului Vermeer şi servitoarei Griet. Avându-i în rolurile principale pe Colin Firth şi pe Scarlett Johansson, „Fata cu cercel de perlă“ renunţă la naraţiunea la persoana I şi surprinde prin imagine şi costume, care sunt specifice perioadei în care filmul îşi desfăşoară acţiunea. Cu trei nominalizări la Oscar, filmul dezamăgeşte poate doar prin finalul deschis, care nu respectă finalul romanului.

Concluzie: Atât cartea, cât şi filmul au plusuri şi minusuri. Cu toate acestea, este greu de făcut o comparaţie şi este şi mai greu să afirmi că filmul ar fi mai bun decât cartea, sau invers. Romanul lui Tracy Chevalier este mult mai generos cu detaliile, având un fir narativ foarte bine dezvoltat, de la intrigă, la deznodământ. Pe de altă parte, filmul face povestea mult mai uşor de urmărit, transpunând-o în imagini fidele adevărului istoric.

Noi seriale

Dexter

Regie: Marcos Siega
Distribuţie: Michael C. Hall,
Julie Benz, Jennifer Carpenter,
Lauren Vélez, David Zayas (foto)


image

La începutul celui de-al doilea sezon, Dexter se confruntă cu probleme serioase deoarece ies la iveală tot mai multe dovezi ale activităţii sale de după serviciu, iar astfel trecutul său extrem de întunecat este tot mai aproape de a fi dezvăluit. Toate cadavrele de care el s-a descotorosit aruncându-le în ocean sunt descoperite, iar poliţiştii sunt tot mai aproape de a afla cine este criminalul.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite