Concurenţa a adus note mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la facultăţile tehnice din Bucureşti şi Cluj au cele mai mari note din prima sesiune de admitere. Rezultatele la admitere arată că la specializările unde concurenţa a fost mare, ultima medie de intrare este ridicată.

Prima sesiune de admitere arată că notele obţinute la admitere variază de la caz la caz, în funcţie de cât de căutate erau respectivele facultăţi printre candidaţi. În unele situaţii, absolvenţii de clasa a XII-a au intrat la facultate cu note între 5 şi 6, dar sunt şi  mulţi tineri care au intrat cu media 10.

Lectura rezultatelor afişate pe site-urile instituţiilor de învăţământ superior arată imediat că medii mari s-au obţinut la instituţiile cu tradiţie precum Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice din Capitală, Universitatea Politehnică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi sau Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

La Universitatea din Bucureşti, notele afişate pe site arată că  cele mai mari calificative au fost obţinute în urma unui concurs de dosare, la profiluri precum Administrarea Afacerilor, Filosofie sau Geografie. La Facultatea de Administraţie şi Afaceri, ultima medie de intrare pe locurile bugetate a fost de 9,43 şi a fost luată de un student care doreşte o specializare în Administraţie Publică.

În schimb, prima medie a fost de 9,93. La Geografie, mediile de intrare la buget s-au situat între 9,22 şi 9,88, dar aici concurenţa a fost de zece pe loc. La Facultatea de Drept, unde concursul a fost tip grilă, foarte mulţi candidaţi au luat note peste 5.

Decanul facultăţii, Flavius Baias, susţine că rezultatele sunt mai bune în acest an, comparativ cu ceilalţi ani, dar prima medie, 9,30, este mai mică faţă de anul trecut.

Specializări tehnice - rezultate bune

La Politehnica din Capitală, cele mai bune note au fost luate la facultăţile mai dificile precum Automatică şi Calculatoare, Transporturi şi Electronică, Electrotehnică şi Tehnologia Informaţiei. Potrivit rezultatelor afişate pe site, au fost două note de 10 obţinute, la concursul de la Automatică.

Cea mai mică medie de la Automatică a fost 7,97 la specializarea inginerie sistemică. La Electronică, prima medie a fost 9,99, luată de  un student care va urma cursurile specializării Inginerie electronică şi telecomunicaţii, iar cea mai mică  a fost 7,14.

În schimb, la Transporturi s-a intrat şi cu nota 5. Prorectorul Nicolae Ţăpuş susţine că anul acesta nivelul notelor a crescut, iar o mare parte dintre candidaţi au note mari la Bacalaureat, cuprinse între 9 şi 10.

Note mari la Iaşi şi la Cluj-Napoca

La Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi - cel mai bine cotate dintre universităţile generaliste, în Topul Integrităţii, realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate - notele mari au fost luate de candidaţii de la specializarea Relaţii Internaţionale şi la Ştiinţele Comunicării, unde concurenţa a fost de aproximativ 15 pe loc.

Ultima medie de intrare la Relaţii Internaţionale a fost 9,64, în timp ce prima notă a fost 9,88. La Ştiinţele Comunicării, mediile au fost cuprinse între 9,99 şi 9,60. Şi Dreptul a avut note foarte mari: între 9,96 şi 9,47.

La Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, notele cele mai mari au fost luate de candidaţii de la Drept, unde patru persoane au luat nota maximă. Cea mai mică notă cu care s-a intrat pe locurile de la buget a fost 9,72.

Însă, recordul la note mari îl deţine Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde au fost 20 de note de 10, luate de candidaţii de la  Automatică şi Calculatoare. Ultima medie de admitere a fost 5,51.

Geografia s-a extins şi în orașe din provinciell   

Facultatea de Geografie de la Universitatea din Bucureşti a atras mulţi tineri şi la filialele sale de la Călimăneşti, Măcin şi Drobeta Turnu-Severin, unde se pot studia specializări precum turismul şi cartografia.

Chiar dacă învaţă în medii economice mai puţin dezvoltate, studenţii de aici susţin că intenţionează să schimbe ceva la nivel local. „M-am înscris pentru că intenţionez să schimb ceva aici după ce îmi voi lua licenţa. Călimăneştiul este o staţiune vie doar sâmbăta şi duminica", a spus Alexandru Dogaru, absolvent al Grupului Şcolar Economic de la Călimăneşti.

Veteranul de vârstă al studenţilor Nicu Ristea (29 de ani), din Râmnicu Vâlcea, are o agenţie care organizează drumeţii şi vrea ca după absolvirea facultăţii să poată face turism „ca la carte". Profesorii spun că au deschis  filiale în provincie pentru că e nevoie de personal calificat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite