Colegiile reprezintă  învăţământ nonuniversitar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metodologia-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015, nu se referă, aşa cum îi spune şi numele, la învăţământul universitar, ci la învăţământ nonuniversitar

Înţeleg şi logica înfiinţării acestor colegii, echivalente şcolilor postliceale.

Şcoli liceale avem puţine şi fără performanţă, pentru că nu au baza materială şi personalul calificat necesare.

Pe de altă parte, universităţile se depopulează, având în vedere lipsa de entuziasm pentru diplomele universitare a tinerilor, care au văzut că nu mai valorează mare lucru în piaţa muncii, dacă nu sunt acoperite şi de competenţele cerute de aceasta.

Există, însă, meserii pretenţioase, asistent medical şi electronist-electrician auto sunt doar două exemple, care nu pot fi însuşite rezonabil prin şcoli profesionale, necesită o pregătire mai amplă, postliceală, atât teoretică cât şi practică.

În acest context, este binevenită prevederea ca universităţile să se ocupe şi de pregătirea acestor „meseriaşi”  de înaltă calificare, pentru că au resurse materiale şi umane mult mai importante şi calificate, în comparaţie cu actualele şcoli post liceale.

Rămâne posibilitatea vânturată de unele universităţi private, conform căreia elevii de la colegii pot trece direct în anul II de facutate, dacă îşi iau bacalaureatul în perioada în care urmează colegiile.

Este o minciună sfruntată, prin care unele universităţi private vor să-şi atragă clienţi, fără de care încep să-şi închidă porţile.

Legea Educaţiei Naţionale prevede la art. 77 (3)

(3) Absolvenţii învăţământului liceal care susţin şi promovează examenul naţional de bacalaureat dobândesc şi diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învăţământul superior, în condiţiile legii.

Cu alte cuvinte, nu poţi avea pretenţia să echivalezi anul I de facultate, cu unul sau mai mulţi ani de colegiu, în condiţiile în care nu ai diplomă de bacalaureat. Ar fi o abatere gravă de la lege.

Propun Ministerului Educaţiei să trimită Corpul sau de Control sau echipe de la ARACIS, care să sancţioneze drastic acele universităţi private care-şi permit asemenea propagandă mincinoasă.

Încă un aspect.

Anul acesta elevii îşi finanţează singuri participarea la cursurile oferite de Colegii, şi este de presupus că se vor uita cu multă grijă pe ce dau banii.

Nu de alta, dar alţii s-au păcălit de atâtea ori în trecut, cu diplome care nu valorează nici hârtia pe care sunt tipărite, încât e de presupus că amatorii de această ofertă se vor interesa temeinic unde anume se duc, ce şanse le oferă colegiile respective, pentru inserţia în piata muncii.

Am criticat de multe ori starea actuală din educaţie, dar această măsură mi se pare corectă, pentru că oferă şanse de formare profesionala unor absolvenţi de liceu fără diplome de bacalaureat, care n-au învăţat nici meserie nici teorie în liceu.

Iar universităţile să facă bine să dea calitate şi performanţă acestei noi oferte, dacă nu vor ca mâine, poimâine să-şi închidă porţile.

Sper ca nici Ministerul Educaţiei să nu schimbe actuala legislaţie, care interzice absolvenţilor de liceu fără Bacalaureat să ajungă la facultate, pentru a nu se face de râs in mod iremediabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite