Școală pentru drumeţiile de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii învaţă cum să-și pregătească echipamentul necesar excursiilor pe munte. Micii studenţi ai „Universităţii Copiilor“ din București învaţă ce le trebuie când urcă pe munte şi cum să facă faţă oricărei situaţii.

Cursuri alternative pentru 60 de elevi cu vârste între 7 şi 14 ani, la „Universitatea Copiilor", program care se desfăşoară la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti.

Cei mici învaţă aici tot felul de lucruri utile: cum să se îmbrace şi cum să acţioneze în diferite situaţii în excursiile pe munte, ce este Sistemul Global de Poziţionare sau cum putem obţine cerneală simpatică.

În total e vorba despre 25 de cursuri de chimie, fizică, biologie sau ecologie, pe înţelesul copiilor, organizate cu ajutorul universităţilor adevărate, şi care îşi propun să trezească interesul copiilor pentru ştiinţă şi tehnologie. Există o Reţea Europeană a Universităţilor Copiilor, creată de Comisia Europeană.

 „Pe munte nu se merge oricum. Trebuie să avem echipament care să ne protejeze". Aşa începe cursul profesorului Gavrilidis Athanasios. „Trebuie să avem cizme la munte", se aude vocea unei eleve.

„Trebuie să avem bocanci şi trebuie să ne încălţăm cu ceva cu ţepi care să se înfigă în zăpadă", o corectează Alex, elev la Şcoala nr.179 din Bucureşti.

În replică, profesorul explică: la munte sunt necesari bocancii mai înalţi, mai ales în zonele montane în care se găsesc vipere. Apoi, ţinuta trebuie completată cu o pereche de şosete de bumbac sau de lână dacă este iarnă, dar şi de parazăpezi.

Citiţi şi:

Vacanţa mare vine cu teme mai puţine

Vară la bunici sau în tabere ieftine

Încă un an de şcoală primară

Sfaturi utile

„Pe munte nu mergem în blugi, ci cu pantaloni de fâş antivânt şi impermeabili sau cu pantaloni scurţi dacă este vară. Trebuie să avem la noi un tricou de bumbac şi un polar", arată profesorul. „Polarul este făcut dintr-un material gros şi îţi păstrează temperatura corpului", completează Ilinca (10 ani), o elevă care nu este deloc străină de excursiile în munţi.

„Trebuie să mai aveţi o geacă cu glugă şi mănuşi impermeabile", spune profesorul. „Mănuşile alea de pânză nu sunt bune pentru că se udă", arată Alex Şandor, un alt student al „Universităţii Copiilor".

Profesorul le spune copiilor că este foarte important ca vara să poarte o şapcă pe cap sau un batic pentru a evita insolaţiile şi să fie dotaţi cu o lanternă, ochelari de protecţie şi un sac de dormit.

„Dacă rămânem fără apă putem găsi un izvor, dar atenţie, să fie cu apă potabilă", arată dascălul. „Dacă vedeţi gândăcei sanitari în apă atunci ea este potabilă", completează din nou Ilinca, elevă în clasa a III-a la Şcoala nr. 142 din Capitală. Copiii sunt sfătuiţi să mai pună în rucsacul de munte şi un briceag, o busolă şi o trusă medicală.

Profesorul Athanasios, el însuşi student la Facultatea de Geografie Bucureşti, le dă micuţilor şi câteva sfaturi importante pentru drumeţiile montane.

„Pe munte nu se merge cu căştile în urechi pentru că alt­fel nu vei putea auzi pericolele. De asemenea, nu trebuie să faceţi poze cu bliţul animalelor pentru că pot deveni agresive, iar când mergeţi cu cortul, mâncarea trebuie să o puneţi mai departe într-un copac pentru a nu vă ataca ursul ori un alt animal sălbatic", avertizează el. 

Echipamentul de munte

Lenjerie de corp din bumbac, îmbrăcăminte sport adecvată anotimpului, lejeră, antivânt,cu proprietăţi termice.

Bocanci, geacă impermeabilă.

Mănuşi, şapcă, batic sau căciulă, ochelari de protecţie.

Lanternă şi baterii de rezervă.

Cort, sac de dormit şi izopren.

Apă, alimente greu alterabile, cu conţinut ridicat de calorii şi dulciuri.

Briceag, busolă, trusă medicală, rucsac de munte.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite