Ministrul Finanţelor: România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional, a afirmat luni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, Adrian Câciu şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor au discutat, luni, despre măsurile de finanţare a economiei româneşti şi despre protejarea cetăţenilor în contextul generat atât de conflictul din Ucraina, cât şi de puseul inflaţionist cauzat de creşterea preţurilor la energie şi combustibil.

„România va aplica toate sancţiunile decise la nivel european şi internaţional şi, în colaborare cu toate instituţiile implicate, se va asigura că acestea au efect imediat, ferm şi concret. Totodată, trebuie asigurate toate instrumentele de finanţare şi de capital astfel încât economia românească şi cetăţenii să fie protejaţi, iar proiectele de dezvoltare finanţate prin fonduri europene şi naţionale să continue. Acest lucru va fi realizat în continuare într-un parteneriat real între stat, economie, cetaţeni şi capital”, a declarat Adrian Câciu.

Comunitatea bancară şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine finanţarea economiei, de identificare a unor soluţii în sprijinul cetăţenilor care au credite, dar şi pentru susţinerea prin instrumente specifice a proiectelor aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a programelor structurale.

Cele două părţi au discutat şi despre necesitatea identificării unor mecanisme de finanţare prin care sistemul bancar să sprijine în continuare dezvoltarea mediului de afaceri. Băncile au susţinut populaţia şi companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanţări în cel mai susţinut ritm de la criza financiară trecută.

Asociaţia Română a Băncilor a dat asigurări că sistemul bancar este solid şi rezilient.

„Obiectivul comunităţii bancare este creşterea gradului de intermediere financiară spre media europeană de 92% şi a nivelului incluziunii financiare, de la 67% spre media europeană de 95%”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

Indicatorii-cheie precum solvabilitatea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante şi cel de acoperire a necesarului de lichiditate înregistrează valori care poziţionează sistemul bancar românesc într-o zonă de stabilitate ridicată.

Ministerul Finanţelor şi Asociaţia Română a Băncilor vor continua dialogul structurat pentru identificarea celor mai bune măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei internaţionale generate de conflictul din Ucraina şi de aplicare a deciziilor la nivel european în acest context.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite