Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului anunţă când va începe noua ediţie a programului Start-Up Nation

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Daniel Cadariu
FOTO: Facebook Daniel Cadariu

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a transmis marţi că cea de-a treia ediţie a programului Start-Up Nation, una dintre cele mai aşteptate măsuri, va fi lansată în data de 19 iulie, la ora 10:00.

„Cea de-a treia ediţie a programului Start-Up Nation va fi lansată marţi, 19 iulie, la ora 10.00, pe platforma granturi.imm.gov.ro. În cadrul etapei de înscriere pentru cei doi piloni, respectiv Start-Up Nation România şi Start-Up Nation Diaspora, aplicanţii, cu profilul, user şi parola generate, vor completa, semna electronic, încărca şi transmite formularul electronic de înscriere.”, au transmis reprezentanţii Ministerului.

Potrivit acestora, aplicaţia electronică va fi deschisă timp de 30 de zile lucrătoare, până pe 30 august, ora 20:00 a ultimei zi de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Programul Start-Up Nation România este una dintre cele mai aşteptate măsuri gestionate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), destinată stimulării înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Lansarea celei de-a treia ediţii le ofertă posibilitatea antreprenorilor aflaţi la început de drum de a beneficia de granturi în valoare maximă de 200.000 lei şi marchează, totodată, startul pachetului de 12 programe pe care MAT le va derula în cursul acestui an, cu scopul sprijinirii mediului de afaceri.

Tot marţi, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a anunţat şi stadiul acestor proiecte.

„Dorim să aducem la cunoşinţa opiniei publice stadiul în care ne aflăm cu pachetul de programe, în jur de 12/13, pe care Ministerul nostru le-a pregătit pentru anul 2022 şi care au menirea să sprijine mediul de afaceri din România, în special Microîntreprinderile şi Întreprinderile Mici şi Mijlocii. 

Aş începe cu programul Star-up Nation România ediţia a III a. Este un program pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare.

Al doilea program este acela intitulat Microindustrializare, sub sigla „Fabricat în România”. Va fi un program naţional multianual privind stimularea dezvoltării Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România. Va avea în jur de 1000 de beneficiari, vor fi granturi maxime de aproximativ 500 de mii de lei. Aceste două programe sunt pregătite în proporţie de 100%.

Al treilea program este unul mai vechi pentru care am dispus reluarea în decembrie anul trecut, dar care va avea o noutate. Mă refer la programul de Promovare a Exporturilor, iar noutatea este data de faptul că vom exclude acei intermediari care consumau o parte din fondurile prevăzute în buget pentru acest program. Este pregătit în proporţie de 80%.

Un alt program este acela denumit PINT, acel program pentru internaţionalizare care presupune participări individuale ale operatorilor economici români la târguri şi expoziţii cu caracter international. Printre altele vor fi si participări la misiunile economice desfăşurate în străinătate. Stadiul de pregătire al acestui program este tot de 80%.

Un program despre care am mai discutat este acela de stimulare a incomingului. Vom discuta de acordarea unui sprijin financiar agenţiilor de turism în vederea dezvoltării exportului de servicii turistice. Ţinta, ca număr de beneficiari, va fi de 1200 de astfel de agenţii. Programul va acorda un bonus de 40 de euro acelor agenţii care vor aduce turişti în România şi care vor avea minimum 4 nopţi de cazare cu o bonusare ulterioară de 2 euro pentru nopţi suplimentare. Este gata în proporţie de 80%.

Al şaselea program este cel pentru Comerţ şi Servicii. Va presupune dezvoltarea activităţilor de comercializare a produselor şi a servicilor de piaţă. Numărul de beficiari va fi 1000, granturile vor fi de 300 de mii de lei. Stadiul de pregătire al programului este de 100%. În poziţia a saptea este acel program destinat femeii antreprenor. Va fi un program naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor. Este gata în proporţie de 100% şi va acorda granturi de 200 de mii de lei.

Pe locul opt este un program care se referă la finanţări cu dobândă subvenţionată. Va fi un program de accelarare a dezvoltării Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Gradul de pregătire al programului este de 50%. Mai avem prgramul care presupune o schemă de minimis Balnear. Vor fi granturi de 200 de mii de euro. Ţinţa ca societăţi beneficiare va fi de 250. Programul este pregătit în proporţie de 80%.

Al zecelea program va fi de fapt acel târg de meşteşugari. Este un program pentru susţinerea meşteşugarilor şi a artizanatului. La poziţia numărul 11 este vorba tot despre un târg, deci acţivităţi de promovare. Un program pentru organizarea târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.

Ultimul este programul pentru înfiinţarea incubatoarelor de afaceri. Va fi un program pentru dezvoltarea de astfel de incubatoare tehnologice şi de afaceri. Numărul de beneficiari este 1000.

Mai avem şi un potential program HORECA2. Suntem condiţionaţi exclusiv de alocări bugetare, pentru că nu avem aşa ceva în acest moment. Noi ne-am pregătit, am adoptat legislaţia primară şi avem pregătit şi acel Memorandum care este absolut necesar.”, a transmis Cadariu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite