Legea privind pensionarea la 70 de ani, adoptată de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu - conferinţă de presă Guvern / 18 feb 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare a fost adoptată în primă lectură de Guvern, urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentată o variantă finală care va ajunge în Parlament.

Propunerea de act normativ are ca obiect de reglementare posibilitatea acordată salariaţilor care au şi calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, inclusiv pensii de serviciu sau ai sistemului pensiilor militare de stat de a opta între continuarea activităţii şi încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu.

„Având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate opta între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede că „persoanele care desfăşoară activităţi în baza unui contract de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

Cererea privind menţinerea în activitate se depune la unitatea angajatoare, cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru pensionare pot solicita înscrierea la pensie potrivit legii şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani, chiar dacă au optat pentru continuarea activităţii. Cererea de încetare a activităţii se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data pensionării.

Persoanele care desfăşoară activităţi în baza unui contract de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritorială care optează pentru menţinerea în activitate îşi continuă activitatea în baza aceluiaşi contract de muncă, raport de serviciu sau act de numire în funcţie, după caz.

În situaţia în care au optat pentru menţinerea în activitate, se suspendă plata pensiei începând cu luna următoare exprimării opţiunii.

Persoanele care au calitatea de pensionari şi continuă activitatea pot opta, la cerere, pentru reluarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activităţii se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data pensionării.

Cine poate cumula pensia cu salariul

Excepţie de la suspendarea dreptului de pensie pentru persoanele rămase în activitate fac:

a) persoanelor alese în funcţii publice sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituţie;

b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) personalului didactic prevăzut de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 plătit în regim de plata cu ora;

d) pensionarilor încadraţi în gradul III de invaliditate;

e) membrilor Academiei Române.

f) persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt în exerciţiul unui mandat a cărui durată este prevăzută de lege.

„Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 3 din prezenta lege se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie”, se arată în proiectul de lege.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite