Accesul la licitaţiile publice va fi permis doar statelor membre şi a celor care au acorduri cu UE. Ce ţări nu vor fi excluse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a prezentat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede interzicerea companiilor din state care nu au acorduri cu UE la licitaţiile publice din România.

Potrivit ministrului, printre aceste state se numără şi China însă de la licitaţii nu vor fi excluse companii din Statele Unite, Japonia, Canada sau Turcia.

”OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanţă care modifică legea achiziţiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achiziţiile publice din România în conformite cu prevederile UE care a spus statelor membre că la procedurile de achizţii publice statele membre nu sunt obligate să permite decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din ţări cu care UE are un acrod pentru participare, e vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum şi state din zona de proximitate.” a declarat ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat că şi alte state membre au luat această decizie şi că limitarea se referă doar la procesul de achiziţii publice.

”Se clarifică că participarea la licitaţii în România se poate face doar pentru firme care previn din legisalţii şi dintr-un cradu legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaţilor. Aceste limitări care sunt introduse şi de alte state membre, se referă doar la procesul de achiziţii publice, nu se referă la norme de comerţ. Bunurile sunt supuse aceluiaşi regim comercial.

Nimic nu împiedică o firmă sau un cetăţean dintr-o terţă ţară să investească într-o firmă din România sau UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu şi cu experienţă similară dintr-o ţară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angaţilor”, a mai declarat ministrul Transporturilor.

Pentru proiectele aflate în curs, unde la licitaţii s-au înscris companii din China, accesul lor va fi permis.

”Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte şi contestaţii. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite