Gazele s-ar putea ieftini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze naturale aragaz foto 123RF

După mai multe scumpiri consecutive ale gazelor naturale – doar în aprilie faţă de martie preţul a crescut cu 4,26% - acest tip de combustibil s-ar putea ieftini, în urma unei intervenţii similare celei de pe piaţa energiei electrice.

Preţul final al gazelor s-ar putea diminua, dacă investigaţia Consiliului Concurenţei pe această piaţă va dovedi că unele licitaţii organizate de Transgaz au fost trucate, la fel cum s-a întâmplat la energie electrică, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prezent la o conferinţă pe teme de profil.

„Consiliul va finaliza în acest an un caz în care suspectăm că a fost organizat un cartel la licitaţiile Transgaz. Este vorba de companii care deja au fost sancţionate pentru o faptă anterioară similară, tot trucarea unor licitaţii Transgaz - am primit ulterior indicii ale Parchetului care sugerează că acest comportament, aceste carteluri au afectat şi alte licitaţii”, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, situaţia este similară cu investigaţia de pe piaţa energiei electrice, unde mai mulţi furnizori de contoare s-au înţeles pentru a câştiga licitaţiile organizate de Electrica.

„Transgaz a plătit mai mult decât ar trebui să plătească pentru anumite echipamente. Înseamnă şi că Transgaz a luat mai mulţi bani de la clienţii săi, care sunt firmele care au reţelele de distribuţie de gaze, care la rândul lor iau aceşti bani prin tariful de distribuţie, de la clienţi”, a continuat Chiriţoiu.

El a susţinut că existenţa unui cartel arată automat că preţul licitaţiei a fost mai mare decât în cazul în care acele companii nu s-ar fi înţeles între ele.

La jumătatea lunii trecute, Consiliul Concurenţei anunţa că tarifele la energia electrică practicate de Electrica, amendată pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea unui cartel pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice, trebuie să scadă.

Anterior, oficialul afirmase că cea mai mare amendă din 2017, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piaţa contoarelor de măsurare a energiei electrice. 

„În acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clemenţă şi a adus dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, obţinând astfel imunitate la amendă. Tot în acest caz, a fost sancţionată pentru prima dată o companie organizatoare de licitaţii publice, SE Electrica SA, pentru că angajaţi ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înţelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar noi vom colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a afirmat Chiriţoiu.

"Mai multe companii au fost păgubite. Au participat şi oameni din interiorul Electrica, deci într-un fel s-au furat singuri. Am sancţionat şi compania Electrica, întrucât au fost păgubiţi clienţii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus către clienţi. Am sancţionat compania şi, în premieră, vrem ca împreună cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să recuperăm prejudiciul creat clienţilor acestor companii, care au fost păgubite şi care au transferat această pagubă către clienţii lor", a adăugat Chiriţoiu, subliniind însă că este reu de precizat prejudiciul adus consumatorilor de energie, întrucât este vorba de licitaţii care s-au întins pe o perioadă de mai mulţi ani.

"Vorbim de ani buni în care preţurile au fost exagerate. Aici rolul-cheie îl va avea ANRE, pentru că este menirea lor să calculeze preţul corect. Îi vom sprijini cu datele pe care le-am obţinut în cursul investigaţiei", a mai arătat preşedintele Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite