Cum afectează demisia lui Ponta economia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul s-a depreciat puţin astăzi, dar economia nu prezintă riscuri
Leul s-a depreciat puţin astăzi, dar economia nu prezintă riscuri

Căderea Guvernului Ponta are un impact neutru sau marginal în acest an, economiei României fiind într-o stare bună, consideră economiştii, însă avertizează asupra consecinţelor dacă instabilitatea politică se va menţine pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Demisia premierului ar putea avea un impact neutru asupra economiei în acest an, dar creează incertitudine în ce priveşte continuarea, anul viitor, a proiectelor bune începute, Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

„Impactul demisiei premierului asupra creşterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cât priveşte anul viitor rămâne de văzut câte din proiectele bune începute nu vor mai continua. Demisia guvernului poate genera blocaje în economie deoarece implică o ruptură în actul de guvernare. În funcţie de calitatea interimatului blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implică menţinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investiţiile etc“, a spus Libocor.

Principalele opţiuni

Un nou guvern de tehnocraţi ar însemna că acesta va duce lipsă sau va avea sprijin politic insuficient în acţiuni.

„Un nou guvern politic nu este exclus însă, în cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politică de coaliţie. În contextul politic anunţat pentru anul 2016 (două sesiuni electorale), un guvern de coaliţie va fi cu greu sau chiar deloc eficient“, a afirmat el.

Declinul clasei de mijloc, marea problemă

Situaţia parametrilor macroeconomici şi stabilitatea pieţelor financiare vor fi afectate marginal sau chiar deloc, dacă refacerea actului de guvernare se va face repede şi cu credibilitate, a adăugat economistul şef al BRD. Eventualele fluctuaţii vor fi în cadrul intervalelor normale de variaţie.

Potrivit acestuia, principalele probleme ale României sunt declinul clasei de mijloc, faptul că diversificarea pieţelor de export a rămas doar un deziderat, precum şi scăderea încrederii în clasa politică de centru, situaţie care deschide calea spre accentuarea orientărilor de extremă şi creşterea influenţei polului extremist.

Capital Economics: Demisia premierului poate afecta economia, însă aceasta este susţinută de consum

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creşterea economică în lipsa unei soluţii clare la situaţia politică, însă avansul puternic al consumului face puţin probabilă o încetinire mai puternică a creşterii PIB, potrivit companiei de consultanţă Capital Economics.

„Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB“, a declarat analistul William Jackson de la Capital Economics.

Măsurile de creştere a salariilor şi reducere a TVA vor fi probabil continuate de către un viitor guvern, întrucât sunt considerate populiste.

Pe piaţa financiară, anunţul demisiei a avut un impact limitat pînă în prezent, a afirmat Jackson.

„Întrucât România are o poziţie a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puţin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situaţia finanţelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aştept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al României“, a spus el.

Sobolewski, BVB: Schimbarea Guvernului va elimina una dintre cele mai importante „necunoscute“

Schimbarea Guvernului va elimina una dintre cele mai importante 'necunoscute' privind posibilele evoluţii politice din România, considerată de investitori drept principalul factor politic care le-a afectat negativ activitatea pe Bursa de Valori Bucureşti, în acest an, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, citat de Agerpres.ro.

Cele patru scenarii ale ING

Potrivit unei note către investitori, cea mai mare şansă o are, în condiţiile actuale, constituirea unui guvern provizoriu (45%), susţinut de către PSD şi PNL până la alegerile din 2016. Alegerile anticipate sunt cotate cu 30%, în vreme ce menţinerea actualei coaliţii PSD+UNPR+ALDE are doar 15% şanse, potrivit ING. Ultimul scenariu, cel al formării unei coaliţii între PNL şi alte partide mai mici are cele mai mici şanse, respectiv 10%, din cauza furiei împotriva UNPR.

ING menţionează că leul s-ar putea deprecia până la 4,5-4,52 lei faţă de euro pe termen scurt, dar BNR este aşteptată să intervină, iar deprecierea să fie lentă. Acest lucru ar face un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi mai probabil, ceea ce ar duce apoi la creşteri ale preţului obligaţiunilor României. Mai departe, leul ar reveni apoi la 4,4 lei pe euro.

În scenariul al doilea, al alegerilor anticipate, sunt aşteptate incertitudini politice, iar leul s-ar putea deprecia la 4,52 lei pentru un euro. Dacă sondajele vor arăta un câştigător clar al alegerilor, bănuit a fi PNL, atunci pierderile leului vor fi inversate gradual. Al treilea caz menţionează că o tranziţie rapidă va duce la recuperarea rapidă a pierderilor pentru leu şi obligaţiunile României.

În fine, o tranziţie mai greoaie şi incertitudinile legate de planurile noii coalitii vor ţine leul sub presiune, dar deprecierea va fi limitată de către BNR la 4,5-4,52 lei pe euro. În acest caz, revenirea leului va fi mai grea. 

S&P: Demisia premierului nu are un impact imediat asupra ratingului României

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a anunţat miercuri că demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului de ţară al României (BBB minus cu perspectivă stabilă), informează un comunicat de presă al acesteia, preluat de Agerpres.ro.

"Nu ne aşteptăm ca această demisie să ducă la alegeri anticipate. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi măsuri de relaxare fiscală, având în vedere că partidul fostului premier ar putea încerca să recupereze o parte din popularitatea pierdută, înaintea alegerilor parlamentare programate pentru 2016", se arată în comunicatul S&P.

Agenţia de evaluare subliniază că deja a luat în calcul o deteriorare a deficitului guvernamental până la 2,7% din PIB în 2016 de la nivelul de 1,2% din PIB preconizat pentru 2015, ca urmare a diferitelor modificări aduse Codului Fiscal cât şi majorărilor de salarii în sectorul public. "În prezent ne aşteptăm ca măsurile suplimentare de relaxare fiscală în perioada 2016-2018 să rămână în limitele preconizate anterior pentru indicatorii României. Perspectiva noastră stabilă asociată ratingului pe termen lung este bazată pe această estimare" se mai arată în comunicatul S&P.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite