Producţia de vin, afectată la nivel mondial de vremea extremă din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valurile de căldură, incendiile forestiere, îngheţul şi grindina vor diminua puternic producţia din acest an şi va afecta calitatea vinurilor, scrie bloomberg.com. Evenimente meteorologice extreme au influenţat recolta din acest an de pretutindeni, din Germania şi Franţa în Italia şi Chile, până la Napa şi Sonoma.

Franţa

Din cauza îngheţurilor de primăvară devastatoare, a grindinei şi a valurilor de căldură, Franţa în ansamblu va recolta cea mai mică cultură de după cel de-al doilea război mondial, ceea ce se traduce în mai puţin vin şi, bineînţeles, preţuri mai mari. Regiuni specifice, cum ar fi Valea Loirei şi anumite zone din Bordeaux, cum ar fi Médoc, au scăpat cu daune minore. Până acum, Burgundia pare a avea succes cu struguri de înaltă calitate, deoarece vinificatorii s-au grăbit să termine culesul înainte de ploaia prevăzută. 

Italia

Şi Italia va avea una dintre cele mai mici recolte de vinuri din ultimii 60 de ani, cu regiuni în care se vor înregistra scăderi ale producţiei cu 10% până la 40%, deşi calitatea este bună. Prosecco a fost atât de grav afectată de valul de căldură, îngheţ şi grindină, încât strugurii plantaţi în afara denumirii geografice oficiale vor fi încorporaţi în amestecuri pentru a preveni creşterea preţurilor. 

Germania

Strugurii s-au maturizat cu două săptămâni mai devreme decât de obicei datorită unei veri cu zile foarte calde şi nopţi răcoroase. Producătorii se confruntă deja cu probleme, din cauza îngheţului din primăvară

Austria

Furtunile puternice de grindină şi condiţiile extreme de căldură şi de secetă nu au cauzat pagube importante vinului, potrivit Asociaţiei viticole austriece. Anul trecut îngheţul masiv a redus cultura, iar în acest an producţia va fi medie, cu struguri foarte copţi şi vinuri ceva mai tari.

Spania

Aceleaşi condiţii meteo au făcut ca Spania să recolteze cu 20% până la 30% mai puţini struguri, unele regiuni fiind devastate de-a dreptul: Ribera del Duero, cu o producţie în scădere cu 60%, chiar dacă calitatea e bună. Vinurile făcute din strugurii albi, culeşi din zona Rias Baixas, pot fi mai puţin clare în acest an din cauza temperaturilor ridicate.

Coasta de Vest a SUA

În alte părţi ale Americii, incendiile sălbatice au ameninţat strugurii din regiunile Mendocino, Lake şi Santa Barbara din California, care se află în apropiere de faimoasa podgorie Bien Nacido, şi au afumat viile din unele părţi ale statului Washington şi Oregon. Oregon se aşteaptă la o recoltă destul de mare (temperaturile mai calde îi ajută), dar fumul de pe struguri va da un gust dur vinului.

Napa şi Sonoma

În Napa şi Sonoma, căldura excesivă nu a afectat strugurii pentru vinurile spumante sau albul recoltat mai devreme în luna august. Dar cabernetul este compromis, scrie bloomberg.com.

Napa a avut mai mult de 24 de zile cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius. Pe măsura ce sucul din struguri s-a evaporat, unii struguri necopţi s-au stafidit, ceea ce compromite calitatea vinurilor.

Ca urmare a acestui fapt, cultura va fi mai mică decât se aştepta, de la 5% până la 35% mai puţin în funcţie de zona în care se află viile, ceea ce în seamnă cu siguranţă preţuri mai mari pentru cabernetele deja scumpe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite