Sfat de la Banca Naţională: luaţi credite cu dobândă fixă

Sfat de la Banca Naţională: luaţi credite cu dobândă
fixă

Românii care iau un împrumut vor fi mai bine protejaţi dacă vor contracta de la bănci credite cu dobândă fixă, sfătuieşte Banca Naţională a României (BNR). Avertismentul vine în contextul în care dobânzile la creditele în lei s-au majorat accelerat începând cu luna septembrie, iar gradul de îndatorare al românilor a crescut îngrijorător.

Profit.ro: Guvernul creşte de la 1 ianuarie, cu 25%, salariile brute ale personalului plătit din fonduri publice

Profit.ro: Guvernul creşte de la 1 ianuarie, cu 25%, salariile brute ale personalului plătit din fonduri publice

Proiectul de buget pentru anul 2018, obţinut de profit.ro, prevede majorarea, în contextul transferării contribuţiilor la sănătate şi pensie în sarcina angajatului, cu 25% a salariilor brute, indemnizaţiilor şi altor elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariile brute/solde ale personalului plătit din fonduri publice, astfel încât câştigul net al acestora să nu fie afectat.

„Revoluţia fiscală“. Ce trebuie să facă firmele care au sub 21 de angajaţi. Scenarii şi documente obligatorii în cazul unui control

„Revoluţia
fiscală“. Ce trebuie să facă firmele care au sub 21 de angajaţi. Scenarii şi documente
obligatorii în cazul unui control

Firmele care au sub 21 de angajaţi vor fi nevoite să îi cheme pe toţi la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM), devenită obligatorie prin OUG 82/2017, dacă salariaţii nu reuşesc să ajungă la un acord privind alegerea unui reprezentant, susţin specialiştii în fiscalitate şi salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software în domeniul resurselor umane.

STUDIU Cât câştigă angajaţii din industria serviciilor de afaceri

STUDIU Cât
câştigă angajaţii din industria serviciilor de afaceri

Programul flexibil, zilele libere suplimentare şi posibilitatea de a lucra de acasă, sunt doar unele dintre beneficiile primite de către angajaţii industriei serviciilor de afaceri din România, arată studiul „Perspective asupra sistemelor de compensaţie şi beneficii în Industria serviciilor de afaceri”, realizat de către Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), în colaborare cu HAYS Talent Solutions.

Una din cinci gospodării din România este afectată de sărăcie energetică. CSD: Măsurile de combatere, insuficiente şi ineficiente. Ce soluţii există

Una din cinci gospodării din România este afectată
de sărăcie energetică. CSD: Măsurile de combatere, insuficiente şi ineficiente. Ce soluţii există

În România, 20% din gospodării (adică una din cinci) sunt afectate de sărăcie energetică, iar măsurile de combatere a acesteia sunt insuficiente şi ineficiente, consideră Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), care susţine că redimensionarea şi simplificarea ajutoarelor pentru încălzire, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi măsurile nonfinanciare ar reduce incidenţa acestui fenomen.

La ce a dus aprecierea euro şi creşterea consumului: Peste 670.000 de români au în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri

La ce a dus aprecierea euro şi creşterea consumului: Peste 670.000 de români au
în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri

Peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri, numărul acestora crescând de la o lună la alta. Pe fondul aprecierii puternice a euro şi a majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp şi, astfel, ajung în procedurile de executare silită.

Moneda virtuală a încetat a mai fi o simplă revelaţie, reuşind în cei opt ani de la lansare să contrazică toate predicţiile negative. La început o utopie atât tehnologică, cât şi financiară, astăzi bitcoin-ul intră într-o nouă eră: era BLOCKCHAIN. Vom vedea în rândurile ce urmează despre ce este vorba.

acum 4 luni · comentarii (2)

Doamne Dumnezeule! Dacă banii mei de pensie au ajuns să fie vămuiţi de mâinile doamnei Lia Olguţa Vasilescu înseamnă că hazardul moral din ţara asta chiar a atins Everestul. Toate discuţiile astea despre Pilonul 2 mă duc cu gândul că este mai bine să sper să nu mai apuc anii bătrâneţii decât să ajung să ies în stradă la 33 de ani ca să-mi apăr cu dinţii viitoarea pensie.

acum 5 luni · comentarii (37)

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriză pentru cei care pătrund pentru prima dată în sistemul bancar românesc. Încă de la sfârşitul anilor ’90 era surprinzător să întâlneşti credite în care colateralul reprezenta chiar şi 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezervă minimă de la acea vreme). În timp, justificările raţionale pentru o astfel de practică au evoluat.

acum 2 ani · comentarii (1)

Unii amintesc că BNR a ratat ţinta de inflaţie (cu marje) în anii recenţi. Dar a ignora şocurile externe este nedrept - multe bănci centrale au fost în această situaţie. „Şocul intern” de la jumătatea lui 2015 (scăderea dramatică a TVA la alimente) este de pus la socoteală – aşa cum a fost în sens invers şocul creşterii TVA la 24%.

acum 2 ani · comentarii (11)

SCURTĂ FIŞĂ BIOGRAFICĂ. Dacă veţi scotoci prin canalele de comunicare ale Parlamentului, ca să găsiţi Legea Marii Prudenţe, efortul va fi zadarnic. Documentul, în acte, are altă denumire: LEGE privind Supravegherea Macroprudenţială a Sistemului Financiar Naţional. Şi consfinţeşte înfiinţarea, în România, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

acum 2 ani · comentarii (10)

UN PACHET DE LEGI CE ÎNTÂRZIE. Ne apropiem, deja, de jumătatea lunii martie. Normal ar fi fost – pentru a respecta termenul de 21 martie 2016 dat de Uniunea Europeană, prevăzut în Directiva 17/2014 – să fi fost deja gata, adică aprobat în Parlament, promulgat, publicat în Monitorul Oficial şi pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure îmblânzirea pieţei serviciilor financiare.

acum 2 ani · comentarii (5)

Este surprinzător câtă confuzie este la promotorii de mesaj economic: băncile (ca şi afacere) nu sunt tot una cu cămătarii pe care îi protejează. Mai multe despre rolul societal al sistemului financiar în ansamblu şi în particular al celui bancar în cartea unui laureat recent al premiului Nobel pentru Economie Robert James Bob Shiller, „Finance and the Good Society“.

acum 2 ani · comentarii (11)