Câţi bani au strâns românii în conturile de pensie privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii aveau, în medie, 5.404 lei în contul de pensie privată, după prima jumătate a acestui an, iar ei contribuiau cu 150 de lei pe lună la această valoare. Circa 6,92 milioane de participanţi erau înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la sfârşitul lunii iunie 2017. Peste 120.000 de participanţi noi în sistem au fost înregistraţi numai în primul semestru din acest an.

Valoarea activelor totale administrate de cele şapte fonduri de pensii private a crescut pe parcursul primului semestru din 2017, menţinând trendul pozitiv înregistrat în ultimii ani. Astfel, la 30 iunie 2017, sistemul a atins 37,75 miliarde de lei (8,29 miliarde de euro) 19, reprezentând 4,63% din PIB, comparativ cu 3,82% în iunie 2016 şi 4,35% în decembrie 2016. Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora. Evoluţia pozitivă contrazice astfel declaraţiile din ultimele luni ale ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa, care a atacat succesiv Pilonul II, despre care a spus fie că va fi desfiinţat, fie că fondurile din cadrul lui încasează comisioane care ar trebui de fapt să ajungă în conturile românilor.

Cine are cei mai mulţi bani în cont

Astfel, fiecare participant la Pilonul II, care a avut cel puţin o contribuţie lunară virată de la lansarea sistemului, a acumulat în cont o sumă medie de 5.404 lei (1.187 euro). Valoarea contului pentru fiecare participant este însă determinată de grupele de vârstă în care se încadrează aceştia, de numărul de luni de contribuţii virate în sistem, dar şi de genul participanţilor, respectiv salariile bărbaţilor comparativ cu salariile femeilor.

Astfel, cele mai mari valori ale conturilor se înregistrau în cazul participanţilor pentru care au fost virate contribuţii între 109 şi 120 luni (între 9 şi 10 ani), 13.585 lei, respectiv 14.688 lei pentru bărbaţi şi 12.391 lei pentru femei.

La nivel de sistem, contribuţia medie a participanţilor a fost de 150,08 lei, înregistrând o creştere anuală de 20,94%.

În total, în primul semestru s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 3,42 miliarde de lei (0,75 miliarde de euro), valoarea totală a contribuţiilor virate crescând şi ea cu 20,47% faţă de anul trecut. Majorarea a fost determinată de creşterea constantă a câştigului salarial mediu brut pe economie , dar şi de eliminarea, începând cu luna februarie, a plafonului pentru contribuţiile de asigurări sociale (CAS) echivalent cu cinci salarii medii brute. 

NN a câştigat cei mai mulţi clienţi

Deşi fondul de pensii NN a fost criticat de guvernanţi, în prima parte a acestui an, că îşi avertizează clienţii cu privire la riscul naţionalizării Pilonului II, situaţie de la care a pornit şi scandalul privind acest pilon de pensii, fondul a avut numai de câştigat.

Acesta a primit, în prima jumătate a acestui an, cel mai mare număr de participanţi care au dorit să se transfere la alt fond. Românii care nu sunt mulţumiţi de adminstratorul contului lor sau de randamentul pe care îl dă acesta se pot transfera oricând, printr-o simplă cerere. Iar în primele şase luni, NN a primit cei mai mulţi participanţi care au dorit să se transfere, adică 768, comparativ cu alte fonduri care nu au trecut de 164 de clienţi transferaţi în plus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite