Scăderea preţului gazelor naturale şi iarna blândă au afectat profitul Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2016 a adus provocări multiple pentru Romgaz
Anul 2016 a adus provocări multiple pentru Romgaz

Profitul net al Romgaz, una dintre cele mai profitabile companii ale statului a scăzut anul trecut cu 14,2%, la 1,02 miliarde lei, fiind afectat de importuri şi diminuarea cererii de gaze în sectoare cheie, dar şi de o scădere a preţului gazelor naturale şi o iarnă blândă.

În 2015, Romgaz obţinuse un profit de 1,19 miliarde lei.

Potrivit companiei, anul 2016 a adus provocări multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influenţate de scăderea preţului gazelor naturale, cererea scăzuta (în special în trimestrul I) cauzată de o iarnă blândă, competiţia puternică cu gazele naturale din import pe fondul unor reglementari imprecise.

„Pentru anul 2016, Romgaz estimează o cifră de afaceri de 3,41 miliarde lei, comparativ cu 4,05 miliarde lei realizată în anul 2015, în scădere cu 15,8% faţă de anul anterior, fiind afectată semnificativ de condiţiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, competiţia cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiţiei pe piaţa gazelor naturale”, se arată în raportul companiei privind rezultatele financiare.

Cota de piaţă a producţiei de energie electrică a fost de 2,57%, iar veniturile din vânzările de energie electrică au atins valoarea de 336 milioane de lei. Scăderea faţă de 2015 a fost de numai 5,7%, deşi din ianuarie 2016 capacitatea nominală de producţie a CTE Iernuţ s-a redus cu 25% prin trecerea planificată a 2 grupuri în regim de conservare uscată.

În 2016, explorarea intensivă a zonei de mare adâncime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani, de circa 25-27 miliarde metri cubi.

Investitiile totale efectuate anul trecut au fost în valoare de 497,7 milioane de lei, mai mici decât cele din anul 2015 (938 milioane de lei) ca urmare a diminuării investiţiilor programate în explorarea de suprafaţă, scăderii investiţiilor în asocieri şi amânării unor lucrări generate de dificultăţile întâmpinate în activitatea de pregătire (obţinere terenuri, avize, acorduri, autorizaţii) şi modificărilor legislaţiei achiziţiilor publice.

Romgaz are circa 6.200 de angajaţi şi, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite