Rompetrol vrea să răscumpere „cât mai repede cu putinţă” acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare şi să investească 200 de milioane de dolari în reţeaua din regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rompetrol încearcă de mai mulţi ani să răscumpere de la statul român obligaţiuni în valoare de mai multe milioane de dolari FOTO Reuters
Rompetrol încearcă de mai mulţi ani să răscumpere de la statul român obligaţiuni în valoare de mai multe milioane de dolari FOTO Reuters

Rompetrol Group vrea să răscumpere titlurile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare, acţiuni obţinute în urma conversiei a unor obligaţiuni ale companiei deţinute de stat, şi vizează un acord cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

"Încercăm să răscumpărăm acţiunile şi asta este o chestiune de preţ. Acum este cel mai bun moment să ajungem la o soluţie, pentru că totul este stabil în guvernul României. Este mai clar că planul nostru de investiţii poate înainta şi sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul şi vom face toţi paşii necesari pentru a ajunge (la un acord – n.r.) cât mai repede cu putinţă", a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedintele senior al Rompetrol Group, într-un interviu pentru Bloomberg.

Rompetrol încearcă de mai mulţi ani să răscumpere obligaţiuni în valoare aproximativ 570 de milioane de euro (773,6 milioane de dolari) şi a avut mai multe dispute în justiţie cu Guvernul pe această temă. 

Guvernul a emis în octombrie 2003 o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. 

Astfel, valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni a ajuns la peste 250 milioane dolari.

La sfârşitul lunii septembrie 2010, compania kazahă KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit în acţiuni obligaţiunile nerăscumpărate, iar prin această operaţiune statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu o participaţie de 44,7%. 

Decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate a fost contestată în instanţă de statul român. În iulie 2011, directorul financiar de la momentul respectiv al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, declara că grupul a stins complet orice datorie către statul român prin conversia obligaţiunilor şi că negociază cu Guvernul preluarea la preţul pieţei a participaţiei statului la grupul petrolier.

Încă 150 de benzinării în România 

Rompetrol Group, a doua cea mai mare companie petrolieră din România, are în plan să investească aproximativ 200 de milioane de dolari în România pentru a-şi extinde reaţeaua de benzinării din regiunea Mării Negre cu cel puţin 50%. 

Compania cu sediul la Amsterdam, care este deţinută integral de KazMunaiGaz National Co, vrea să deschidă aproximativ 150 de staţii noi în România şi alte 200 de unităţi de în Bulgaria, Georgia şi Moldova, a spus Azamat Zhangulov. El a adăugat că Turcia şi Ucraina sunt gestionate ca proiecte de sine stătătoare. 

"Am început proiectul de extindere a reţelei de retail în regiunea Mării Negre şi valoare este destul de mare, vorbim despre sute de milioane de dolari", a spus Zhangulov. 

"Planul de extindere se întinde pe trei până la cinci ani, dar vrem să ne extindem cât de repede putem şi credem că este momentul potrivit pentru a face acest lucru", a adăugat vicepreşedintele senior al Rompetrol Group. 

Rompetrol Group a investit 1,3 miliarde de dolari în ultimii 10 ani pentru a-şi creşte la cinci milioane de tone capacitatea anuală de producţie de la Petromidia, rafinăria de pe litoralul românesc al Mării Negre, iar acum este în căutarea de noi pieţe pentru a vinde surplusul anual de circa un milion de tone de combustibil.  

Rompetrol va investi în acest an şi 100 de milioane de dolari în rafinăria din România în intenţia de a o face profitabilă. Compania estimeaza vânzările brute totale in acest an de aproximativ 12,4 miliarde de dolari şi câştiguri înainte de dobânzi şi impozite, depreciere şi amortizare de la 195 de milioane de dolari.

De asemenea, compania kazahă are în plan să ajungă la cel puţin 100 de benzinării în Ucraina şi vrea să intre pe piaţa turcă prin cumpărarea de benzinării, dar şi contruirea unora noi, a spus Zhangulov. "Rompetrol are un obiectiv ambiţios să investească aproximativ un miliard de dolari în Ucraina, în următorii cinci ani, în funcţie de condiţiile pieţei, dar şi de climatul general privind investiţiile", a adăugat vicepreşedintele senior al Rompetrol Group. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite