Magiunul de prune, la control! Calitatea acestuia se va verifica pe baza testului cu refractometrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţa uscată trebuie să aibă o concentraţie mai mare de 55%
Substanţa uscată trebuie să aibă o concentraţie mai mare de 55%

Magiunul de prune din comerţ, inclusiv cel din pieţe, va trebui să aibă un conţinut de substanţă uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu ajutorul refractometrului - un aparat de măsurare a indicelui de refracţie al substanţelor.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin comun al miniştrilor Agriculturii (MADR) şi Sănătăţii, postat pe site-ul MADR.

Proiectul poate fi consultat AICI.

Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compoziţiei unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costă între 200 şi 400 de lei.

Definiţia magiunului de prune, în viziunea Guvernului

Magiunul de prune este definit în proiectul de act normativ drept o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de
zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii, nuci, seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă "exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs", se arată în proiectul citat.

Mai puteţi citi: 

Magiunul de prune Topoloveni, un secol de existenţă. Interviu cu Bibiana Stanciulov, „mămica” dulceţurilor. Bibiana Stanciulov, ambiţioasa femeie de afaceri care a făcut dintr-un morman de fiare vechi, o fabrică de magiunuri şi dulceţuri sută la sută naturale, recunoscute naţional şi internaţional, dezvăluie într-un interviu acordat ziarului Adevărul că pentru 2014 şi-a propus să cucerească noi pieţe: elveţiană, norvegiană, rusă şi zona Dubai.

De anul viitor, la Topoloveni şi Cepari vor avea loc reconversii ale plantaţiilor pomicole. În Argeş a fost înfiinţat un “Grup de lucru pentru organizarea şi promovarea sectorului pomicol” al cărui scopl este acela de a acorda sprijin ferimierilor pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor pomicole, pentru a întări echilibrul pieţei pomicole cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse pomicole.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite