„S-a săvârşit o crimă odioasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
I.G. Duca via @Wikipedia
I.G. Duca via @Wikipedia

29 decembrie 1933. În gara Sinaia, primul ministru al României, I.G. Duca cădea răpus de gloanţele membrilor Gărzii de Fier. Într-o nouă ediţie de colecţie a ziarului „Adevěrul“, din 31 decembrie 1933, ce va apărea luni 29 ianuarie, la preţul de 3.49 de lei, cititorii vor putea să afle emoţia care a cuprin ţara în urma acestui eveniment tragic. Opinia publică românescă a fost şocată.

Chiar dacă în ultimii zece ani, actele de violenţă în viaţa politică românească deveniseră tot mai frecvente, asasinarea lui  I.G. Duca a stârnit un cutremur în societate. Se atinsese o limită, iar temerile creşteau.

 „S-a săvârşit o crimă odioasă: primul ministru al ţării a fost ucis mişeleşte. Istoria României moderne n-a cunoscut până acum câţiva ani oroarea asasinatului politic. Aceasta era una dintre mândriile noastre. O consideram – şi pe drept cuvânt – dovadă superiorităţii noastre sufleteşti. Anii din urmă, dominaţi de dezmăţul extremismului şovin, au introdus revolverul şi pumnalul în seria mijloacelor de argumentare şi de convingere. În ceea ce ne priveşte, am atras de multe ori atenţia conducătorilor ţării asupra acestei primejdii. Glasul nostru a răsunat în pustiu. Actele de violenţă au rămas întotdeauna nesancţionate. Mai mult, autorii unor atarii acte au fost transformaţi, prin  nu ştim ce stranie pervertire a simţului moral, în eroi. (...) Asasinatul odios din gara Sinaia este, hotărât, un punct de plecare. Spre ordine sau spre anarhie? Depinde numai de cei care ţin autoritatea de stat. În acest ultim ceas,noi ne facem încăodată datoria de a cere ordine în acţiune, măsură în vorbe, civilizaţie în lupta politică.Fără o imediată şi drastică aplicare a acestor principii, care stau la baza oricărei societăţi constituite, ne prăbuşim în sălbăticie“. Cuvinte grave. Cuvinte grele. Aceasta era opinia jurnaliştilor de la „Adevěrul“, publicată în numărul din 31 decembrie 1933, după asasinarea primului ministru al României, liderul PNL I.G. Duca.

O ediţie consacrată aproape în totalitate tragicului eveniment pe care Adevărul îl readuce la lumina tiparului şi îl oferă cititorilor săi, luni, 29 ianuarie 2018, la preţul de 3,49 lei. Gravitatea momentului, solidaritatea clasei politice în faţa asasinatului, detalii despre anchata în curs şi motivaţiile celor care au pus în practică asasinatul, sunt doar câteva dintre subiectele din ediţia de colecţie a acestui număr „Adevěrul“.

„Adânc impresionat de atentatul ce a pricinuit moartea primului meu sfetnic, vă rog domană să credeţi că iau parte la marea dumneavoastră durere“, se arată în telegrama transmisă de regele Carol al II-lea, soţiei fostului premier.

Asasinii condamnaţi la închisoare pe viaţă

În momentul decesului, I.G. Duca (54 de ani) era unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai ţării. Un demn urmaş al marelui Ionel Brătianu la cârma Partidului Naţional Liberal. I.G. Duca fusese ministru în majoritatea cabinetelor conduse de Ionel Brătianu şi îşi dovedise capacitatea de a conduce diverse domenii esenţiale ale vieţii publice. În noiembrie 1933, după patru ani de guvernare a ţărăniştilor, regele Carol al II decide să-i încredinţeze noului lider al PNL, I.G. Duca, mandatul de premier cu toate că acesta fusese unul dintre politicienii care se opuseseră Restauraţiei din 1930. Principala sarcină a noului şef de guvern a fost să anihileze Garda de Fier, formaţiunea politică a Mişcării Legionare condusă de Corneliu Zelea Codreanu, organizaţie politică considerată o unealtă a Germaniei hitleriste în România.

La 9 decembrie 1933, Garda de Fier este dizolvată şi scosă în afara legii. Repercursiunile nu au întârziat să apară, iar primul vizat a fost primul ministru I.G. Duca. Trei membrii ai grupării, Nicolae Cosntantinescu, Belimace şi Caranica vor duce la îndeplinire acţiunea de suprimare a liderului liberal. După asasinat, autorităţile au trecut la arestarea a mii de membrii ai Gărzii de Fier şi a principalelor căpetenii ai Mişcării Legionare. În cele din urmă, Constantinescu, Belimace şi Caranica au fost condamnaţi pe viaţă, dar liderii Gărzii de Fier, autorii morali ai asasinatului, au fost eliberaţi. Asasinarea lui I.G. Duca se dovedea a fi doar un episod din lupta pentru putere care avea să ducă la alte şi alte asasinate. România intra în epoca revolverului!

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite